Go Back

Ταλιατέλες με αποξηραμένα μανιτάρια και τσίπουρο

Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο & Γρήγορο
Servings 5
Prep Time 8 minutes
Cook Time 30 minutes

Ingredients

  • 1 πακέτο μακαρόνια της αρεσκείας σας
  • ελαιόλαδο
  • ½-1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 30 γρ. μανιτάρια αποξηραμένα
  • 2 γεμάτες κ.σ. αλεύρι
  • 40 ml τσίπουρο με γλυκάνισο
  • 1 ζωμό λαχανικών
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • 80-100 γρ. γκοργκονζόλα ή μπλε τυρί ή ροκφόρ ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας (προαιρετικά)

Instructions

  • Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα ψιλοκόβουμε και τα σοτάρουμε για λίγο, σε ελαιόλαδο στο οποίο θα προσθέσουμε και το βουτυράκι. Το ελαιόλαδο, για όσους είναι προσεκτικοί, χρειάζεται να το “τσιμπήσουμε” λιγάκι σε ποσότητα, δεδομένου ότι θα σοτάρουμε και τα μανιτάρια, αλλά και ότι η συνταγή δεν έχει ντομάτα ή κρέμα γάλακτος.
  • Σειρά έχει η προσθήκη των μανιταριών, τα οποία θα σοτάρουμε για λίγη ώρα ανακατεύοντάς τα. Έπειτα θα προσθέσουμε το αλεύρι, σκορπίζοντάς το πάνω στα μανιτάρια και ανακατεύοντας προσεκτικά για 1-2 λεπτά, ώστε να μην “πιάσει” πολύ στην κατσαρόλα.
    taliateles_manitaria_tsipouro
  • Προσθέτουμε τώρα το τσίπουρο και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε νεράκι (κατά προτίμηση να έχουμε κρατήσει λίγο από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια), το οποίο να καλύπτει τα μανιτάρια κατά 2 εκατοστά περίπου ή και λίγο παραπάνω αν θέλετε να βγει παραπάνω η σάλτσα σας.
  • Προσθέτουμε, πιπέρι, την ρίγανη το μείγμα λαχανικών και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας 2-3 φορές, μέχρι να αρχίσει να δένει λιγάκι το ζουμάκι που έχει σχηματιστεί (15-20 λεπτά είναι αρκετά συνήθως).
  • Πριν σβήσουμε, εφόσον το επιλέξουμε, προσθέτουμε σε κομματάκια το τυρί και το πιπέρι και ανακατεύσουμε μέχρι να λιώσει. Αλάτι συνήθως δε χρειάζεται, ειδικά αν προσθέσουμε τυράκι αλλά θα πρέπει να δοκιμάσουμε.
  • Στο μεταξύ, έχουμε βράσει τα μακαρόνια και αν πρόκειται να σερβίρουμε αμέσως, τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
    Καλή όρεξη!

Notes

 Extra Tips:
  • Με το τυρί η σάλτσα γίνεται κρεμώδης, οπότε είμαι πιο συγκρατημένη στο αρχικό λάδι.
  • Για ζωμό λαχανικών προσωπικά προτιμώ αυτόν που είναι σκόνη σε βαζάκι, όχι κύβο.
  • Αν και προσέχω πως μαγειρεύω, θα πρότεινα να μην παραλείψετε το βουτυράκι (βάζω γάλακτος) στο σοτάρισμα, δίνει άρωμα και προσφέρει και στην υφή.
#Enjoy and follow Meli Soula 
Το πιο “γλυκό” κανάλι στο YouTube είναι πλέον γεγονός.
Συνταγές, tips, συνεντεύξεις και εκπλήξεις πολλές που έχουν να κάνουν με τα γλυκά και όχι μόνο.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας κάνοντας subscribe στο κανάλι μας στο YouTubeMeliSoula.gr
Course: Main Course
Keyword: Μακαρόνια, Μανιτάρια, Ταλιατέλες, Τσίπουρο