Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα στερεά υλικά (αλεύρι, κακάο, αλάτι, μπέικιν).
Διαλύουμε τη σόδα στο ξύδι και στο γάλα.
Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε τα υγρά (σπορέλαιο, βανίλια, αυγά, ζάχαρη), έπειτα προσθέτουμε το γάλα (με το ξύδι και τη σόδα).
Ρίχνουμε το μείγμα με τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά ανακατεύοντας με ένα σύρμα και μετά προσθέτουμε το βραστό νερό.
Μοιράζουμε το μείγμα σε 3 ταψάκια στρόγγυλα (23 εκ.) που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° βαθμούς αντιστάσεις για 20-25 λεπτά το κάθε παντεσπάνι ή για 45 λεπτά αν βάλουμε όλο μαζί το μείγμα σε ένα ταψί.