Go Back

Servings 2 λαγάνες
Prep Time 30 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 50 mins

Ingredients

  • 980 gr αλεύρι σκληρό
  • 13 gr μαγιά ξερή
  • 15 gr αλάτι
  • 115 gr ζάχαρη κρυσταλλική
  • 80 gr ταχίνι
  • 60 ml καλαμποκέλαιο
  • 650 ml νερό χλιαρό

Για να ψεκάσουμε τις λαγάνες

  • 100 gr νερό
  • 10 gr ζάχαρη

Instructions

  • Βάζουμε σε ένα μπολ την μαγιά, τη ζάχαρη, το ταχίνι και το νερό χλιαρό. Προσέχουμε να μην είναι πολύ ζεστό το νερό και κάψει την μαγιά.
  • Αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Έπειτα προσθέτου το καλαμποκέλαιο, το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι.
  • Μόλις ενωθούν καλά όλα τα υλικά, αδειάζουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ & σκεπάζουμε για να διπλασιαστεί (1 με 2 ώρες)
  • Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια τη ζύμη και απλώνουμε το κάθε κομμάτι πάνω σε μία λαδόκολλα ή σε λαδωμένη επιφάνεια.
  • Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλευριού σε λαγάνες τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε σε 2 ταψιά φούρνου.
  • Μεταφέρουμε τις λαγάνες μας σε 2 ταψιά με λαδόκολλα ανοίγοντας τες λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο.
  • Σκεπάζω τις λαγάνες και αφήνω μισή ώρα να φουσκώσουν. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζω κάτω - κάτω ένα μπολ με νερό.
  • Κάνω δαχτυλιές στις λαγάνες ψεκάζω με ζαχαρόνερο ή νερό με μέλι και ρίχνω σουσάμι.
  • Ψήνω 20-25  λεπτά περίπου και ελέγχω, πάντα ανάλογα τον φούρνο
    ***Ψεκάζω 1-2 φορές τα πρώτα 10 λεπτά για πιο τραγανές λαγάνες.
    Βγάζω το μπολ με το νερό από το φούρνο και ψήνω άλλα 15 λεπτά.
Course: Ψωμιά & Ζύμες
Cuisine: Ελληνική
Keyword: Νηστίσιμα, Οικονομικά, Ψωμιά