Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα στερεά υλικά (αλεύρι, κακάο, αλάτι, μπέικιν, βανίλια).
Διαλύουμε τη σόδα στο ξύδι και στο γάλα.
Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε τα υγρά (σπορέλαιο, αυγά, ζάχαρη), έπειτα προσθέτουμε το γάλα (με το ξύδι και τη σόδα) .
Ρίχνουμε το μείγμα με τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά ανακατεύοντας με ένα σύρμα και μετά προσθέτουμε το βραστό νερό.
Αλευροβουτυρώνουμε μία φόρμα κέικ 26 εκ., ρίχνουμε το μείγμα μας μέσα και βάζουμε τη φόρμα μας στο φούρνο για 40 με 45 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Ξεφορμάρουμε το κέικ αφήνοντάς το όμως πάνω στη βάση της φόρμας (αυτό το κάνουμε γιατί το κέικ είναι βαρύ και αν πάμε να το ξεφορμάρουμε τελείως μπορεί να σπάσει).Είναι έτοιμο.!!