Η γνωστή δροσερή ανατολίτικη σαλάτα με super foods είναι σαλάτα που μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 4-5 μέρες, να σερβιριστεί και ως συνοδευτικό σε ψητά. Φαίνεται περίπλοκη συνταγή αλλά πραγματικά δεν είναι! Οι ποσότητες που δίνονται παρακάτω είναι για ένα μεγάλο μπολ σαλάτας.
Έχουμε τα υλικά, βάζουμε μουσική που μας αρέσει. Εγώ επιλέγω για αρχή αυτό εδώ και ξεκινάμε…
Σαλάτα ταμπουλέ
από την Πίστη Κρυσταλλίδου
Ingredients
- 1 φλ. κινόα
- 1 φλ. πλιγούρι (ή φαγόπυρο)
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- ½ ματσάκι δυόσμο
- 2 καρότα
- 2 λεμόνια (και το ξύσμα από το ένα)
- 1-2 πιπεριές Φλώρινας
- 5 αγγουράκια τουρσί
- 2 κ.σ. λιναρόσπορος κοπανισμένος (πλούσιος σε Ω3 λιπαρά)
- 2 κ.σ. ηλιόσπορους
- ½ κ.σ. μαύρο πιπέρι (αν το θέλετε πικάντικο μπορείτε να προσθέσετε παρά πάνω)
- ½ κ.γ. κουρκουμά
- ½ κ.σ. αλάτι Ιμαλαΐων
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξύδι
Για το σερβίρισμα:
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο
- 1 ντομάτα
- 1 κ.γ. λάδι κάνναβης
Instructions
- Βάζουμε την κινόα σε ένα μπολ με μπόλικο νερό. Η κινόα είναι η βασίλισσα των υπερτροφών! Υψηλής διατροφικής αξίας και χωρίς περιεκτικότητα σε γλουτένη. Την αφήνουμε εκεί για 5 λεπτά.
- Ξεπλένουμε την κινόα πάρα πολύ καλά σε άφθονο νερό για 2-3 φορές και τη σουρώνουμε καλά μετά από κάθε ξέπλυμα. Προσοχή… Οι σπόροι της κινόα έχουν στην επιφάνειά τους μια ουσία που την κάνει λίγο πικρή αν δεν πλυθεί καλά.
- Βάζουμε την κινόα σε μια κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό (3 ποτήρια), σε δυνατή φωτιά για να βράσει.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει καλά και να φαίνεται μια γραμμούλα γύρω από κάθε σποράκι. Ριχνουμε και το κουτάλι με αλάτι Ιμαλαΐων ενώ βράζει.
- Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ετοιμάζουμε και το πλιγούρι, χωρίς το σχολαστικό ξέπλυμα.
- Αφήνουμε και τα δυο μισή ώρα να φουσκώσουν και να κρυώσουν σε δυο μπολ σκεπασμένα με καθαρή πετσέτα.
- Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο (ή στο multi).
- Κόβουμε την πιπεριά, τα αγγουράκια και το καρότο σε κύβους. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Για τη σάλτσα:
- Στο multi που ψιλοκόψαμε τα μυρωδικά ρίχνουμε τον χυμό από δυο λεμόνια, το ξύσμα, 3 κουταλιές της σούπας λάδι (σπορέλαιο αν θέλετε να τη διατηρήσετε στο ψυγείο), τον κουρκουμά, μια κουτάλια της σούπας ξύδι και το χτυπάμε.ΤΙP: O κουρκουμάς είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά όπως μαγγάνιο, σίδηρο και κάλιο. Προμηθευτείτε τον γιατί θα το χρησιμοποιούμε συχνά (αν είστε στην Πτολεμαΐδα θα το βρείτε στο “Καλον κοριτσ´”).
- Περιχύνουμε στη σαλάτα και ανακατεύουμε ελαφρά με την κουτάλα. Τη βάζουμε για 20 λεπτά στο ψυγείο.
- Σερβίρουμε προσθέτοντας το φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, τη ντομάτα κομμένη σε μικρά κυβάκια, τους ηλιόσπορους, τον λιναρόσπορο και το λάδι κάνναβης.ΤIP: Εκτός από τα ωμέγα λιπαρά οξέα, το λάδι κάνναβης περιέχει αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες, καροτίνη, φυτοστερόλες, φωσφολιπίδια, καθώς επίσης και μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, θείο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, και φώσφορο. Είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών και περιέχει όλα τα γνωστά είκοσι αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένων και των εννέα απαραίτητων αμινοξέων και βιταμίνες A, B1, B2, B3, B6, C, D, και Ε.Έτοιμη η σαλάτα για υπερήρωες, για όλους εμάς δηλαδή, που έχουμε μια κουραστική μέρα να αντιμετωπίσουμε! Τολμήστε να αλλάξετε τη διατροφή σας, ενισχύστε τον οργανισμό σας και θωρακίστε τον … Είμαστε ό, τι τρώμε!
Notes
Πρόταση: Η σαλάτα αυτή συνοδεύει και συνοδεύεται άψογα με σολομό, τόνο, πέστροφα καπνιστή και χταποδάκι.
#Enjoy and follow Meli Soula
Το πιο “γλυκό” κανάλι στο YouTube είναι πλέον γεγονός.
Συνταγές, tips, συνεντεύξεις και εκπλήξεις πολλές που έχουν να κάνουν με τα γλυκά και όχι μόνο.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας κάνοντας subscribe στο κανάλι μας στο YouTube: MeliSoula.gr