Γιάννης Κοροβέσης… Ο κορυφαίος Bartender μας ξεναγεί στον κόσμο του BitterBooze.
Πως είναι να είσαι Bartender στην Ελλάδα του 2015;
Μπορεί να είναι απόλυτα απαιτητικό, κοσμοπολίτικο και δημιουργικό. Από την άλλη, όπως όλες οι δουλειές που απέκτησαν ξαφνικά πολύ μεγάλη προβολή και δημοσιότητα, μπορεί να είναι ολότελα ρηχό, επιφανειακό και αδιάφορο. Εξαρτάται από τη σοβαρότητα με την οποία θα δεις τη δουλειά σου.
Σε κάθε περίπτωση όμως, το μόνο σίγουρο είναι πως στην Ελλάδα του 2015 κανείς δεν ντρέπεται πλέον να δηλώσει μπαρτέντερ, όπως συνέβαινε πριν μερικά χρόνια. Και αυτό το θεωρώ κατόρθωμα μας.
Ποιο υλικό θεωρείς «παρεξηγημένο» στη δημιουργία ενός κοκτέιλ;
Το νερό είτε στην κλασσική του μορφή είτε σαν πάγος.
Μπορεί να εκτιμήσει ο μέσος Έλληνας ένα καλό κοκτέιλ;
Θεωρώ πως ο μέσος Έλληνας, αν υφίσταται αυτός ο όρος, όσο περνούν τα χρόνια, εκπαιδεύεται ολοένα και περισσότερο στο να μπορεί να εκτιμήσει τις διάφορες γεύσεις, την πολυπλοκότητα ενός ποτού και εν γένει την ποιότητά του. Είναι κάτι που ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα με την κρίση και φυσικά οι μπαρτέντερ της γενιάς μου συνέβαλαν πολύ.
Υπάρχει σωστή αντιμετώπιση των ελληνικών προϊόντων/υλικών;
Σιγά σιγά, ναι. Τα προηγούμενα χρόνια τα σνομπάραμε αρκετά, αλλά πάλι, κυρίως εξαιτίας της κρίσης, βλέπουμε μία στροφή σε αυτά. Πλέον είναι κουλ να χρησιμοποιείς ελληνικά προϊόντα και χαίρομαι πολύ για αυτό.
Παρατηρείς έλλειψη παιδείας/σωστής πληροφόρησης γύρω από το ποτό;
Αυτό που βλέπω, ευτυχώς ολοένα και λιγότερο (και με ενοχλεί αρκετά), είναι η έλλειψη παιδείας και σωστού προσανατολισμού κυρίως αυτών που αναλαμβάνουν να εκπαιδεύσουν τους νέους μπαρτέντερ. Δεν γίνεται να την κάνεις αυτή τη δουλειά πρόχειρα. Είναι πολύ μεγάλη ευθύνη η εκπαίδευση των μελλοντικών επαγγελματιών του χώρου. Θέλει τεράστια υπευθυνότητα.
Ποια ανάγκη σε οδήγησε στη δημιουργία του bitterbooze;
Η παντελής απουσία σοβαρής ελληνικής ή και μεταφρασμένης βιβλιογραφίας, αλλά και αντίστοιχων ιστοσελίδων που να αφορούν αποκλειστικά το ποτό στην ελληνική κοινότητα. Μόνο αποσπασματικές προσπάθειες που χάνονταν μέσα στο χρόνο. Κανείς δεν αποφάσιζε να γράψει κάτι σε μόνιμη βάση. Έστω κάτι για το επάγγελμα μας. Έστω τη ρημάδα γνώμη του για το χώρο του μπαρ.
Όλοι την κρατούσαν για τους εαυτούληδες τους. Και προφανώς δεν διατείνομαι πως η γνώμη μου είναι σημαντική, μα μέσα από την δημοσιοποίηση της γνώμης μου προέκυπτε προβληματισμός, συζήτηση, ακόμα και διαφωνία για πράγματα που μας αφορούσαν και μας αφορούν. Στη συνέχεια, το site έγινε κάτι σαν portal, αφού ήθελα να μπουν κι άλλοι επαγγελματίες του ευρύτερου χώρου για να μοιράζονται τις απόψεις, τις εμπειρίες, τις γνώσεις τους.
Τι μπορεί να βρει κάποιος σε αυτό, το καινοτόμο site;
Στην κυριολεξία οτιδήποτε μπορεί να αφορά έναν επαγγελματία που ασχολείται με το αλκοόλ, αρχάριο ή προχωρημένο, αλλά και έναν connoisseur του αλκοόλ. Απόψεις, νέα, συνεντεύξεις, επιστημονικά άρθρα, καλύψεις διαγωνισμών, παρουσιάσεις γευσιγνωσιών και γενικά οτιδήποτε αφορά το αλκοόλ.
Πριν λίγες ημέρες προσθέσατε ακόμα ένα κεράκι στην τούρτα γενεθλίων του site. Ποιο θεωρείς το μεγαλύτερο κατόρθωμά του μέχρι στιγμής;
Ξεκάθαρα το γεγονός πως είμαστε το μακροβιότερο, με σταθερή και συνεχή παρουσία, site στον ελληνικό χώρο του ποτού. Αυτό και μόνο αποτελεί έναν προσωπικό άθλο για έναν άνθρωπο που έχει δουλέψει αμέτρητες ώρες χωρίς χρήματα, με μοναδικό του σκοπό τη διάδοση της σοβαρής πληροφορίας.
Μίλησέ μας για το event της 31ης Μαρτίου με τον ξεχωριστό καλεσμένο σας, που έκλεψε τις εντυπώσεις.
Είναι η πρώτη φορά που κάποιος εκπρόσωπος του Foodpairing έρχεται στην Ελλάδα για ένα ολοκληρωμένο σεμινάριο. Το Foodpairing είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα επιστημονικού περιεχομένου που χρησιμοποιούν σεφ, μπαρτέντερ, ζαχαροπλάστες και σομελιέ από όλο τον κόσμο και που, αναλύοντας τις αρωματικές ενώσεις των προϊόντων, τα ταιριάζει μεταξύ τους, παρουσιάζοντας μία διαφορετική οπτική γωνία στο πως αντιλαμβανόμαστε εν γένει τη γεύση.
Η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία και νομίζω πως καταφέραμε, σαν ομάδα του Bitterbooze, να ανταποκριθούμε στις υψηλές προσδοκίες των επαγγελματιών του χώρου.
Ποια είναι τα επόμενα προγραμματισμένα events του bitterbooze;
Ετοιμάζουμε δύο πολύ μεγάλα masterclass/σεμινάρια μέχρι το τέλος του χρόνου που θα συζητηθούν.
Επιπλέον, το Bitterbooze και εγώ προσωπικά θα είμαστε αποκλειστικοί συνεργάτες στο κομμάτι του μπαρ για το 5o ετήσιο Φεστιβάλ Γαλλικής Γαστρονομίας και συνεργάτες με το ολοκαίνουριο Alchemists’ Flavour Festival που θα δώσει μια νέα διάσταση στο πως αντιλαμβανόμαστε την γεύση.
Αν η ζωή σου ήταν κοκτέιλ, τι υλικά θα περιείχε;
Ω, σίγουρα ένα ωραίο σέρι, λίγο σιρόπι πικραμύγδαλου, κάποιο ιταλικό αμάρο, αλλά και κάποιο μπαχαρώδες βερμούτ.
Τι περιλαμβάνουν τα προσωπικά μελλοντικά σου σχέδια;
Καταρχήν να καταφέρω να βρω λίγο χρόνο για τον εαυτό μου και να ξεκουραστώ. Κατά τα άλλα, θέλω να συνεχίσω να ταξιδεύω, άλλωστε μόνο μέσα από τα ταξίδια σου μπορείς να είσαι storyteller για τους καλεσμένους του μπαρ σου, θέλω κάποια στιγμή να βρω χρόνο για να γράψω ένα βιβλίο και φυσικά, ποιός μπαρτέντερ δε θα ήθελε ένα δικό του μπαρ;
Credits: Στάθης Καλλιγέρης
Φωτογραφίες ιδιοκτησία Bitterbooze