Δείτε την! Μια panacotta έργο τέχνης εμπνευσμένη από τον Matisse…

To προηγούμενο Σαββατοκύριακο που έκανα την προετοιμασία για την Εβδομάδα Πανακότας έπεσα πάνω σε μια φωτογραφία food styling που με εντυπωσίασε… Ο σεφ Enricco Crippa πριν 12 μήνες, στην έκθεση Eat Art στο Τορίνο της Ιταλίας έφτιαξε ένα πιάτο πανακότας εμπνευσμένο από τον διάσημο ζωγράφο Μatisse και το δημιούργημα του αυτό μάλιστα, έχει κατοχυρωθεί ως έργο τέχνης στη ζαχαροπλαστική. Το έργο του παρουσιάστηκε, στο πλαίσιο της έκθεσης Eat Art, που ήταν αφιερωμένη στη σχέση της σύγχρονης τέχνης και της υψηλής γαστρονομίας μέσα από διάφορες συναντήσεις με σπουδαίους σεφ. Έγινε μάλιστα στη Πινακοθήκη Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης του Τορίνο, εκεί όπου βρίσκεται η πιο διάσημη συλλογή της ιταλικής μοντέρνας τέχνης με 45.000 έργα.

panacotta-matisse
Δεξια η Panna Cotta Matisse από τον Enrico Crippa και αριστερά το εξωτερικό του εστιατορίου του στο Piedmont

 

O διάσημος σεφ δεν θα μπορούσε να συμμετέχει με κάτι διαφορετικό πάρα με ένα πιάτο πανακότας, αφού όπως λέγεται η περίφημη ιταλική κρέμα έχει καταγωγή από το Piedmont, της Βόρειας Ιταλίας.

Είναι γνωστό ότι η πανακότα είναι ένα από τα πιο εύκολα γλυκά για καλλιτεχνική ζαχαροπλαστική. Πρόκειται ουσιαστικά για μια λευκή κρέμα που στέκεται σε όποιο σχήμα κι αν επιλέξεις (κύλινδρο, πυργάκι, ράβδο κ.ο.κ.) και αποτελεί ουδέτερη βάση για να προσθέσεις ό,τι τραβάει η ψυχή σου. Εγώ για παράδειγμα χρωμάτισα πανακότα που έφτιαξα με τo μωβ της λεβάντας (δείτε την εδώ)  και σκέπασα μια άλλη με ροζ ζελεδάκι που ήταν χάρμα οφθαλμών (δείτε την εδώ).

Εντάξει δεν μπορώ να φτάσω σε επίπεδο Michelin, αλλά για pastry blogger κάτι κάνω. Δεν συμφωνείτε;

Σας φιλώ,

MeliSoula 

πανακοτα-matisse (1)
Ο σχεδιασμός του πιάτου

 

 

About admin

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of