Μια βραδιά οίνου και γεύσης στο Navona

Γράφει ο Κωνσταντίνος Λαμπρίδης

Όντας γνήσιοι foodies σε αυτό το blog αλλά και παράλληλα ενεργά μέλη της γαστρονομικής κοινότητας αυτής της πόλης δεν ήταν δυνατόν να απέχουμε από όποιες εκδηλώσεις έχουν ως κύριο θέμα το φαγητό και το πότο. Έτσι λοιπόν την Κυριακή το melisoula.gr έδωσε το παρόν στο Street Food & Wine Experience από το Wine Style το όποιο έλαβε χώρα στo εστιατόριο Navona του υπό ανακαίνιση Makedonia Palace. Επρόκειτο για ένα Food Pairing event στο οποίο σερβίρονταν ένα μενού με 8 finger food πιάτα συνδυαστικά με 8 λευκά και κόκκινα κρασιά από ελληνικούς αμπελώνες. Πηγή έμπνευσης των εδεσμάτων υπήρξε ένα από τελευταία ρεύματα στην γαστρονομία, το street food, δηλαδή, το φαγητό από καντίνες, στον δρόμο, οριζόμενο ελληνιστή ως βρώμικο.Το μενού επιμελήθηκε ο Executive Chef του Navona, Σάββας Φορόσογλου ενώ οικοδεσπότης ήταν ο Στέφανος Κόγιας από το Wine Style.

Ως πρώτο πιάτο σερβιρίστηκε μια μπρουσκέτα με μανιτάρια, καραμελωμένα κρεμμύδια και άρωμα τρούφας συνδυαστικά με ένα ποτήρι λευκό ημιαφρώδες ΖΟΙΝΟΣ του οινοποιείου Ζίτσα, από την ποικιλία Ντεμπίνα (ΠΟΠ Ζίτσα). Ήταν μία φιλότιμη προσπάθεια για την έναρξη του δείπνου και για την διέγερση της όρεξης, η οποία στηρίχτηκε στην αγαπημένη σε πολλούς τρούφα και στην ανάδειξη του φυτώδους στοιχείου του μανιταριού με τον ημιαρφώδη οίνο. Ωστόσο η αυτή θετική πρόθεση δηλητηριάστηκε από την χαμηλή θερμοκρασία του μανιταριού που διέφυγε και μαλάκωσε το ψωμάκι.

Έπειτα ακολούθησε ένα ρολό από φύλλο ρυζιού γεμιστό με γλυκόξινα λαχανικά και κοτόπουλο μαζί με ένα ποτήρι ‘Συμφωνία 2016’ από το οινοποιείο ΑΜΠΕΛΟΕΙΣ από τις ποικιλίες Ασύρτικο και Sauvignon Blanc (ΠΓΕ Παγγαίο). Το συγκεκριμένο blend ταίριαξε αρμονικά με τις μεταλλικές νότες της γλυκόξινης αλλά και με την φρεσκάδα των λαχανικών και άφησε θετικά συναισθήματα.

Στην συνέχεια, είχε την τιμητική της η Ιταλική κουζίνα με ένα κλασσικό street food της γειτονικής χώρας, arancini  κόκορα με παρμεζάνα και τσιπς πατάτας, στο οποίο προσφέρθηκε ένα ποτήρι Μαντινεία Νασιάκος 2016, ποικιλίας Μοσχοφίλερο από την εταιρία SEMELI. Η χαμηλή περιεκτικότητα του σε σάκχαρα και η αυξημένη το οξύτητα περιόρισαν την λιπαρότητα του τηγανητού και συντέλεσαν σε ένα εύγευστο αποτέλεσμα.

Τέταρτο πιάτο ήταν μία  Πίτσα με παραδοσιακή λεπτή ζύμη, μοτσαρέλα, φρέσκια ντομάτα και προσούτο συνδυασμένη με Alfega Aglianico 2009, του κτήματος ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ από την ποικιλία Aglianico (ΠΓΕ Κοιλάδα Αταλάντης). Εδώ επιβεβαιώθηκε ο ιταλικός χαρακτήρας του Navona. Το πάντρεμα του aglianicou, με το φρουτώδες γηίνο και μεστό σώμα του και του καπνιστού αλλαντικού απέσπασε ίσως τα πιο θετικά σχόλια στο τραπέζι μας.

Μπαίνοντας πλέον στα κυρίως, επόμενο πιάτο ήταν strips από  Μοσχαράκι νουά με κρέμα μπλε τυριού  συνοδευόμενο από ΤΕΧΝΗ ΑΛΥΠΙΑΣ,ένα κόκκινο πολυποικιλιακό των Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah από το ΚΤΗΜΑ ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ του 09’. Παρά την μεστή γεύση από τις 3 ποικιλίες που κατεξοχήν συνοδεύουν κόκκινα κρέατα, η ένταση από το μπλε τυρί υπερκάλυπτε τις υπόλοιπες γεύσεις.

Σειρά είχαν τα μεξικάνικα tacos, γεμιστά με καπνιστή πανσέτα και σαλάτα coleslaw και συνδυασμένα με Αμέθυστος Ερυθρός 2014, του οινοποιείου ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot και Αγιωργίτικο (ΠΓΕ Δράμα). Το αλμυρούτσικο χοιρινό και η ένταση της μαγιονέζας δεν άφησαν περιθώρια γεύσης για το κρασί, το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα κάλυπτε τον ουρανίσκο.

Τα κυρίως πιάτα ολοκληρώθηκαν από ένα μοσχαρίσιο burger σε brioche που συντρόφευε ένα ποτήρι κόκκινο  της ετικέτας Ιχνηλάτης 2013, του κρητικού οινοποιείου ΣΤΡΑΤΑΡΙΔΑΚΗ από τις ποικιλίες Κοτσιφάλι και Syrah. Όπως επεσήμανε άλλο έγκριτο μέλος του melisoula.gr σερβιρίστηκε κρύο με αποτέλεσμα να νοτίσει το ψωμάκι. Συνδυαστικά με το κρασί δεν ξεχώρισε.

Το επιδόρπιο που έκλεισε την γευστική δοκιμή αποτελούνταν από Αχλάδι ποσέ με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και cremaux μελιού και συνδυάζονταν με τον λευκό γλυκή οίνο Espera 2016,ποικιλίας Gewurztraminer από την εταιρία SEMELI. Το δροσερό και ελαφρύ γλυκό ήρθε και ανέδειξε τα αρώματα και τις γεύσεις του υπερώριμο Gewürztraminer καταλήγοντας σε μία αληθινή απολαυστικά εμπειρία

Εν κατακλείδι, παρά τις γευστικές αστοχίες και τεχνικές ατυχίες, το δείπνο στέφθηκε με επιτυχία και αυτό το γαστρονομικό ταξίδι γύρω απο τις γεύσεις του δρόμου και τα αριστουργήματα του ελληνικού οίνου τελείωσε.

 

About admin

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of