5+1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΚΟΤΑ

Η πανακότα είναι το τέλειο γλυκό για κάθε περίσταση.

Είναι μια απλή κρέμα, που μπορεί όμως να μεταμορφωθεί απόcomfort food μέχρι  glamour  επιδόρπιο. Eπιλέξαμε αυτή τη περίοδο του χρόνου για να κάνουμε αφιέρωμα στη πανακότα, επειδή είναι ένα από τα πιο διαιτητικά και ελαφριά γλυκά που υπάρχουν. Μπορεί όλοι μας (οκ…αρκετοί!) να προσπαθούμε να χάσουμε τα κιλά των Χριστουγέννων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα στερηθούμε και τα γλυκά!

  1. Στα ιταλικά, pana cotta σημαίνει μαγειρεμένη κρέμα.  Τέτοιες κρέμες δεν έχει μόνο η κουζίνα της Ιταλίας. Σε όλη τη Μεσόγειο συναντάμε επιδόρπιο με μαγειρεμένες κρέμες  από την Ισπανία και την Γαλλία μέχρι την Ελλάδα και την Τουρκία. Οι Ιταλοί πρόσθεσαν ζελατίνα στη παραδοσιακή κρέμα τους, πιθανότατα για να έχει περισσότερη φινέτσα! Και εγένετο…η πανακότα.
  2. Δεν υπάρχει εστιατόριο στην Ιταλία που να μην περιλαμβάνει στο μενού τη πανακότα. Η παραδοσιακή ιταλική συνταγή γίνεται με κρέμα, ζάχαρη και ζελατίνα. Όταν το γλυκό ξεπέρασε τα όρια της χώρας και έγινε διάσημο ανά τον κόσμο πολλές νέες εκδοχές βρήκαν στο φως, όπως για παράδειγμα αυτή που αντικαθιστά την κρέμα με γιαούρτι.

Δείτε κι αυτό: Πανακότα με στέβια και μέλι ιδανική και για διαβητικούς 

panakota-meli-stevia-diabitikous

3. Η παρασκευή της πανακότα είναι πανεύκολη! Έχει τα εξής στάδια: Βράζουμε-κρυώνουμε-προσθέτουμε τη ζελατίνα-παγώνουμε-γαρνίρουμε και σερβίρουμε!

4. Το μυστικό της πανακότα βρίσκεται στην υφή της. Πρέπει να είναι μαστιχωτή και κολλώδης στο στόμα και να αφήνει μια απαλή επίγευση κρέμας στον ουρανίσκο. Αν η κρέμα είναι σφιχτή σαν ζελέ ή πολύ νερουλή, τότε κάτι έχουμε κάνει λάθος με τις αναλογίες της ζελατίνας. Γι΄αυτό πρέπει να δίνουμε πολύ προσοχή στα γραμμάρια ζελατίνας που ζητάει η συνταγή.   Δεν χρειάζεται ούτε ένα γραμμάριο περισσότερο ή λιγότερο

5. Ένας από τους πιο πετυχημένους συνδυασμούς είναι κρέμα πανακότας αρωματισμένη με λεβάντα. Ορίστε, σας δίνω και μια συνταγή!

Μοβ πανακότα με γαιούρτι, μέλι και λεβάντα

Πανακότα μοβ

6. Η λευκή βάση από παγωμένη κρέμα  είναι ο τέλειος καμβάς για να ζωγραφίσουμε, ρίχνοντας από πάνω πολύχρωμα φρούτα, διάφορες σος ή παχύρρευστη λαχταριστή καραμέλα. Δεν το λέω για πλάκα! Διάφοροι σεφ έχουν δημιουργήσει γλυκά πανακότας που μοιάζει με έργα τέχνης. Αλλά για αυτό θα σας πω περισσότερα αύριο. Μείνετε συντονισμένοι!

Σας φιλώ,

MeliSoula

Join the Conversation

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
MeliSoula © Copyright 2021. All rights reserved.
Close