Μια…γλυκιά συζήτηση του Σήφη Εμπειρίδη με την MeliSoula

Το όνομα Εμπειρίδης είναι συνυφασμένο με τα γλυκά, στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο πατέρας του είναι ένας από τους πιο έμπειρους ζαχαροπλάστες  και το οικογενειακό τους ζαχαροπλαστείο από τα πιο παλιά στη πόλη. Ο Σήφης μεγάλωσε μέσα στη κουζίνα και είχε για παιχνίδια του τη σοκολάτα και τη ζάχαρη άχνη…Δεν είναι τυχαίο που στα 35 του χρόνια είναι ένας καταξιωμένος pastry chef, που γυρνάει ανά την Ελλάδα και σε συνεργασία με τους ched κάθε εστιατορίου, στήνει τη λίστα με τα επιδόρπια.  Εγώ τον γνώρισα όταν ήρθε στη περιοχή μας για να συνεργαστεί με την ταβέρνα “Θωμάς” στο Σκλήθρο και το εστιατόριο Αισθήσεις του Μιχάλη Καλαβρινού στη Πτολεμαΐδα. Καιρός να τον γνωρίσετε και σεις! 

FB_IMG_1440848021128

 

Ποια είναι η πρώτη γλυκιά ανάμνηση που έχεις στη κουζίνα;

Μυρωδιές μου έρχονται στο μυαλό απο το ζαχαροπλαστείο του πατέρα μου και συγκεκριμένα η μυρωδιά του φρεσκοψημένου τσουρεκιού. Ήταν χαρα μου να πηγαίνω εκεί, τόσες μυρωδιές, τόσα γλυκά.. Πραγματικά ένας δημιουργικός χωρος.

Πότε αποφάσισες ότι θέλεις να γίνεις ζαχαροπλάστης;

Αυτες οι μυρωδιές ήταν ένα έναυσμα για μένα. Δε σκέφτηκα ποτέ οτι μπορώ να γίνω κάτι άλλο. Σε αυτό βοήθησαν ο πατέρας και ο παππούς μου, που τους έβλεπα να παίρνουν μια πρώτη ύλη και να δημιουργούν μοναδικές γεύσεις. .

Ποιο ήταν το σπουδαιότερο μάθημα που πήρες από τον πατέρα σου;

Οι αρχές του πατέρα μου ήταν η ποιοτική επιλογή της πρώτης ύλης και ο σεβασμός στον πελάτη. Επίσης οτι δεν έχει σημασία να κάνεις πολλά πράγματα, αρκεί να τα κάνεις καλά. Αυτά είναι πολύ σημαντικά μαθήματα για μένα.

 

 

Από την θέση του Consultant Pastry Chef ταξιδεύεις σε όλη την Ελλάδα και συμβουλεύεις για το μενού. Ποια είναι, κατά τη γνώμη σου,  αυτά που πρέπει να προσέχει ένας consultant pastry chef για να πετύχει στη δουλειά του;

Καθε τόπος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και καθε μαγαζί τις δικές του ανάγκες.  Αυτό που χρειάζεται να έχει κανείς είναι αγάπη για αυτό που κάνει, να νιώθει τις αναγκες του επιχειρηματία, έτσι ωστε με σεβασμό να βγεί ένα καλό αποτέλεσμα.

sifis-empeiridis
Γλαστράκι με μους σοκολάτας: μια δημιουργία του Σήφη Εμπειρίδη για το εστιατόριο “Αισθήσεις”

Ποια θεωρείς πιο σημαντική στιγμή στη καριέρα σου μέχρι τώρα και ποια σχέδια έχεις για το μέλλον;

Σημαντικές είναι όλες οι στιγμές, ανάλογα τη χρονική περίοδο που συμβαίνουν. Απο το πρώτο γλυκό που έφτιαξα, το πρώτο θετικό σχόλιο που άκουσα απο πελάτη, την πρώτη μου δουλειά αλλα και τα όνειρα που έχω για το μέλλον. Τα συναισθήματα της χαράς και της ευχαρίστησης είναι ισάξια για όλα αυτά και δεν μπορώ να κάνω κανένα διαχωρισμο.


Θα λάμβανες ποτέ μέρος σε ένα
food show, για να γίνεις γνωστός;

Αν ήμουν στην αρχή της καριέρας μου, θα το σκεφτόμουν. Αλλά τώρα που ο κόσμος μπορεί να με γνωρίσει ηδη απο τη δουλειά μου, δε θα λάμβανα μέρος.

imageΗ κουζίνα της Κρήτης φημίζεται περισσότερο για τα αλμυρά παρά για τα γλυκά πιάτα της. Ποια είναι τα γλυκά που θα πρέπει να ανακαλύψουμε, όταν επισκεφτούμε το νησί;

Τα γλυκά της Κρήτης είναι σχετικά με απλά υλικά αλλα με μεγάλη διατροφική αξία, όπως και όλη η κρητική κουζινα άλλωστε.

Το πατούδο, που ειναι στην ουσία ένας γεμιστός κρητικός κουραμπιές, τα ξεροτήγανα που μοιάζουν με τις δίπλες, τη μουσταλευριά, τη σφακιανή πίτα που είναι γεμισμένη με ξινη μυζήθρα και περιχυμένη με μέλι, τα φημισμένα καλιτσούνια σε διάφορους τύπους και οπωσδήποτε την παχούντα που είναι το παραδοσιακό γλύκισμα της Γαύδου και έχει ρίζες απο την αρχαιότητα αφου στην ουσία είναι μια ενεργειακή μπάρα αποτελούμενη απο μέλι, ελαιόλαδο και χοντροαλεσμένους κοκκους σιταριου.

Ποιο είναι το κρητικό υλικό που χρησιμοποιείς περισσότερο στις δημιουργίες σου;

Πετιμέζι, χαρουπάλευρο, χαρουπόμελο, μυζήθρες ξινές και γλυκές, ελαιόλαδο, αγουρίδα και διάφορα αρωματικά βότανα.

 

 

 

 

Σύστησέ μας την Pastry Gastronomy

Στην Pastry Gastronomy βλέπουμε μαζί  με κάποιους επιλεγμένους συνεργάτες μου, πως μπορούμε να προσφέρουμε το κατάλληλο επιδόρπιο στον κατάλληλο χώρο, ούτως ώστε να ικανοποιήσουμε τους πελάτες αλλα και τον επιχειρηματία. Βλέπουμε μαζί κάθε γλυκειά απόλαυση σαν ένα σωστό επαγγελματικό προϊόν. Το γλυκό πέρα απο γεύση πιστεύουμε οτι πρόσφέρει ξύπνημα συναισθημάτων, αναμνήσεων και επιθυμιών.

Αυτή είναι η Pastry Gastronomy : η αγάπη μου για την ζαχαροπλαστικη.

 

Και… μια που σε βρήκαμε, θέλουμε να μας αποκαλύψεις μια από τις αγαπημένες σου συνταγές!

Ένα πολύ ωραίο και εύκολο γλυκό τωρα που χειμωνιάζει ειναι το σουφλέ σοκολάτας.

Δείτε τη συνταγή εδώ:

Σουφλέ σοκολάτας από τον Σήφη Εμπειρίδη 

About admin

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of