,

Συνταγή: τα πιο παραδοσιακά μελομακάρονα είναι εδώ

Η φίλη και συμπατριώτισσα Αρετή Παπαδοπούλου έφτιαξε για το melisoula.gr καταπληκτικά μελομακάρονα που θα γλείφετε τα δάχτυλα σας!

Υλικά:

  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 3 ποτήρια ελαιόλαδο
  • 1 μπεικιν
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
  • Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • 10 περίπου ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Τριμμένο καρύδι

Για το σιρόπι

  • 4 ποτήρια νερό
  • 4 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 ποτήρι μέλι (ανθόμελο)
  • Χυμό από μισό λεμόνι και το λεμόνι μαζί

img_2760

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 οC στις αντιστάσεις. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τα κανελογαρύφαλλα και το ξύσμα μας . Διαλύουμε την σόδα μέσα στο ποτήρι με το χυμό και τον ρίχνουμε και αυτόν μέσα στο μείγμα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με αυγοδάρτη μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Παίρνουμε το άλλο μπολ με το αλεύρι και το μπέικιν και τα προσθέτουμε σιγά σιγά, τα ζυμώνουμε πολύ απαλά μέχρι το μείγμα μας να πάρει μορφή μίας λαδερής και εύπλαστης ζύμης. Τα μελομακάρονα δεν θέλουν πολύ ζύμωμα για να μην σκληραίνουν.

Βάζουμε λαδόκολλες σε ταψιά και ξεκινάμε το πλάσιμο. Δεν τα κάνουμε πολύ μεγάλα, περίπου 30γρ. ζύμη με 3-4 εκατοστά διάμετρο το καθένα, γιατί γίνονται διπλάσια. Προσπαθούμε να τα διατηρήσουμε όσο γίνεται ομοιόμορφα και τα βάζουμε με μία μικρή απόσταση το ένα από το άλλο. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Πάμε στο σιρόπι μας τώρα: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μεσαία φωτιά από την ώρα που θα αρχίσουν να βράζουν για περίπου 10 λεπτά. Ξαφρίζουμε και βουτάμε τα μελομακάρονα για 20 δευτερόλεπτα (όχι παραπάνω) στο ζεστό σιρόπι το οποίο το διατηρούμε ζεστό και τα τοποθετούμε στην πιατέλα μας. Πασπαλίζουμε με άφθονο (όχι οικονομία!) τριμμένο καρύδι. Βγαίνουν 2 ταψιά περίπου 80 μελομακάρονα.

Extra tip:

Το καλό με αυτή την συνταγή είναι ότι μπορείτε να τα κάνετε και αρκετές ημέρες πριν και να τα σιροπιάσετε, όποτε θέλετε!

About admin

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of