Γράφει η Πίστη Κρυσταλλίδου
Ετοιμάζουμε το κοζανίτικο παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο έδεσμα «γιαπράκια» στην Πτολεμαΐδα! Η Βασιλική Γρίβα μας φιλοξενεί στην όμορφη κουζίνα της και φτιάχνουμε μαζί ένα ιδιαίτερο φαγητό – μεζέ της Κοζάνης, που παρασκευάζεται με λάχανο – αρμιά και συμβολίζει τα σπάργανα του μικρού Χριστού μας!
Οι παλιές αλλά και οι σημερινές Κοζανίτισσες νοικοκυρές – μαγείρισσες, προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα για την μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων, τόσο πνευματικά όσο και διατροφικά, συμμορφώνονται με την επίσημη έναρξη της νηστείας της Εκκλησίας μας, που είναι η 15η Νοεμβρίου, ανασηκώνουν τα μανίκια και ξεκινούν… Αγοράζουν τα λάχανα (όσα θέλουν) και πριν τα καθαρίσουν, τα αφήνουν σε δροσερό μέρος, ώστε να μαραθούν. Την 15η μέρα του μηνός Νοεμβρίου, τα καθαρίζουν γύρω-γύρω και αφαιρούν το εσωτερικό τους, την καρδιά, ώστε εκεί μέσα να τοποθετηθεί χοντρό αλάτι.
Στη συνέχεια, τοποθετούν τα λάχανα [έως και πέντε] σε ένα βαρέλι και ρίχνουν μπόλικο νερό, μέχρι να σκεπαστούν. Ταυτόχρονα περιχύνουν πάλι με χοντρό αλάτι.
Αφήνουν τα λάχανα, να ψηθούν με την αρμιά τους μέχρι λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όταν δηλαδή θα έρθει η ώρα που θα αρχίσει το ζύμωμα, το μαγείρεμα, το τύλιγμα κλπ…. Αυτό θα εφαρμοστεί στο Μέρος Β΄, Ωστόσο, καθημερινά παρακολουθούν:
α) τη στάθμη του νερού, γιατί εάν κατέβει θα πρέπει να συμπληρωθεί με νερό, ώστε να παραμένουν σκεπασμένα
β) να τα ανακατεύουν
Δείτε όλες τις φωτογραφίες και στη συνέχεια τη συνταγή:
Τα υλικά μας δεν είναι πολλά, δεν χρειάζεται να ‘ναι πολλά.
Κοζανίτικα γιαπράκια
Ingredients
- 2 kg κιμά (1 κιλό μοσχάρι & 1 κιλό χοιρινό)
- 2 μέτρια νεροκρόμμυδα
- 2 ποτήρια (κρασιού) ρύζι
- 1 ποτήρι (νερού) λάδι
- ½ ποτήρι (νερού) ζωμό από τη 40ήμερη αρμιά
- 1 κουταλιά σάλτσα
- Αλάτι
- Πιπέρι, Κόκκινο πιπέρι, Μοσχοπίπερο
Instructions
Τύλιγμα
- Ξετυλίγουμε το λάχανο και ένα – ένα φύλλο, είναι έτοιμο να «φασκιώσει» το παραπάνω μείγμα.Τυλίγουμε με επιμέλεια, όπως όταν βάζουμε τα φασκιά σε ένα μωρό!!!!
Ημιτελικό στάδιο
- (Κατσαρόλα)Τοποθετούμε στον πυθμένα της κατσαρόλας, λάχανα που περίσσεψαν και από πάνω τους, τα γιαπράκια, μέχρι να φτάσουμε στην κορυφή της κατσαρόλας.
- Μέσα στην κατσαρόλα ρίχνουμε επιπλέον:½ ποτήρι (του νερού) λάδι1 κουταλιά σάλτσαμπαχάρι
- Στη συνέχεια, σκεπάζουμε τα γιαπράκια, πάλι με φύλλα λάχανου.
- Στην κορυφή της κατσαρόλας, καλύπτουμε τα γιαπράκια, με ένα βαθύ πιάτο (το αναποδογυρίζουμε), ώστε τα γιαπράκια να μην χαλάσουν το σχήμα τους.Τέλος, περιχύνουμε με χλιαρό νερό (που έχουμε βράσει προηγουμένως), μέχρι να σκεπάσουν και ξεπεράσουν το βαθύ πιάτο.Βάζουμε, την κουζίνα να δράσει στα «φουλ» της και έπειτα από 1 ώρα, χαμηλώνουμε τους ρυθμούς…
Τελικό στάδιο
- Πιθανότατα, είναι έτοιμο, δοκιμάζουμε και σερβίρουμε!
Notes
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας κάνοντας subscribe στο κανάλι μας στο YouTube: MeliSoula.gr