,

Κοτόπιτα με μπεσαμέλ (συνταγή από το βιβλίο Μαγειρείο των Αισθήσεων)

Τώρα που χειμωνιάζει, αυτή η συνταγή για πίτα είναι φανταστική!!! Έχει πλούσια γέμιση και τραγανό φύλλο και φτιάχνεται πανεύκολα! Την εντόπισα στο βιβλίο της Δώρας Βαλκάνου και του Παναγιώτη Κουκοβίτη, “Μαγειρείο των Αισθήσεων”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ. 

mageirio-ton aisthiseon-parousiasi-vivliou (5)

Ελπίζω να την φτιάξετε και να την απολαύσετε όσο και γω!

Σας φιλώ, 

MeliSoula


KOTOΠΙΤΑ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ 

ΥΛΙΚΑ

Ψαχνό από βρασμένο κοτόπουλο, μαδημένο και ψιλοκομμένο

3 αυγά

Αλάτι-πιπέρι

100 γρ. τριμμένο μπάτζο ή κεφαλοτύρι ( ή 200 γρ. φέτα)

1 πακέτο φύλλο χωριάτικο για πίτες

Για την μπεσαμέλ:

5 κοφτές κ.σ. βούτυρο

7-8 κοφτές κ.σ. αλεύρι

1 1/2 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες

1 φλ. ζωμός κοτόπουλο (αν δεν έχουμε, βάζουμε κι άλλο γάλα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με το σύρμα και γίνεται μια πηχτή μάζα, στην οποία προσθέτουμε το γάλα και το ζωμό που φροντίζουμε να είναι χλιαρά. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το μείγμα μας λεία κρέμα. Όλη η διαδικασία πρέπει να γίνει σε μέτρια φωτιά και το ανακάτεμα να είναι συνεχές.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Σε ένα μπολ βάζουμε το κοτόπουλο, προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, την μπεσαμέλ και το τριμμένο τυρί.

Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε λίγο μοσχοκάρυδο, καθώς και κάποιο αλλαντικό σε μικρά κυβάκια. Σε λαδωμένο ταψί βάζουμε πρώτα ένα ή δυο καλά λαδωμένα φύλλα στον πάτο και προσθέτουμε τη μισή γέμιση, ύστερα ένα φύλλο ακόμη και την υπόλοιπη γέμιση. Συνεχίζουμε με τρια φύλλα λαδωμένα καλά και τσαλακωτά, έτσι ώστε οι άκρες να προεξέχουν από το ταψί. Γυρίζουμε τις άκρες ώστε να γίνουν κύλινδρος.  Χαράζουμε τη πίτα σε κομμάτια. Ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου για μια ώρα περίπου.

About admin

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of