,

Πως να φτιάξεις δυο πανεύκολα κοκτέιλ με κρασί για το ρεβεγιόν

To Κir και το Kir Royale έίναι δυο από τα πιο εμβληματικά κοκτέιλ που φτιάχνονται με κρασί. Τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα αυτά τα δυο ποτά είναι ιδανικές επιλογές για να τα σερβίρετε πριν το γιορτινό γεύμα.  Στη Γαλλία, κάθε Κυριακή πριν από τα μεγάλα οικογενειακά δείπνα, οι Γάλλοι συνηθίζουν να πίνουν ένα απεριτίφ και να συζητούν με φίλους, γείτονες και συγγενείς τρώγοντας αλμυρές λιχουδιές, από όλα τα είδη. Κατά παράδοση, το Kir ήταν το κοκτέιλ που έπιναν στις συνηθισμένες μαζώξεις ενώ το Kir Royale σε ειδικές περιστάσεις.  Η διαφορά του Kir Royale, από το τυπικό Kir είναι ότι περιέχει σαμπάνια και όχι το λευκό κρασί Aligote. Ως εκ τούτου, είναι πιο ακριβό για να γίνει και συνήθως προορίζεται για γιορτές και ειδικές περιστάσεις.

kir_royale

Πώς να φτιάξετε καλό Kir
Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, το καλό Kir ή Kir Royale δεν πρέπει να είναι πολύ γλυκό ή πολύ έντονα χρωματισμένο. Θα πρέπει να έχει μια τέτοια ισορροπία ώστε το χρώμα του να είναι ανοιχτό ροζέ και η γεύση του τραγανή και αναζωογονητική, με λεπτή γεύση φραγκοστάφυλου και μόνο μια ελαφριά γλύκα. Πρέπει να είναι αρκετά γλυκό για να ξεπεράσει την οξύτητα του κρασιού, αλλά όχι… σιροπιαστό! Η προσθήκη μεγάλης ποσότητας λικερ καταστρέφει τη φρεσκάδα που πρέπει να έχει ως απεριτίφ και κάνει το ποτό πάρα πολύ γλυκό και πολύ δυνατό.

Η καλύτερη αναλογία είναι περίπου 1/5 Crème de Cassis με 4/5 παγωμένο λευκό ξηρό κρασί ή ξηρή παγωμένη σαμπάνια.

Είναι σημαντικό να προσθέσετε πρώτα το crème de cassis και μετά το κρασί. Διαφορετικά δεν αναμειγνύεται πολύ καλά ή αρκετά ομοιόμορφα. Το Cassis πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Για να πετύχετε την τέλεια γευστική αναλογία, αφήστε το χρώμα να σας καθοδηγήσει. Όταν το χρώμα του κοκτέιλ γίνει ελαφρύ ροζέ πρέπει να σταματήσετε να ρίχνετε άλλο κρασί. Αν το ποτό έχει βαθιά ροζ απόχρωση τότε χρησιμοποιήσατε πάρα πολύ λικέρ.

Σε τι ποτήρι σερβίρεται το Kir;
To ποτήρι είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Αν θέλετε όμως να ακολουθήσετε τον παραδοσιακό γαλλικό τρόπο, το Kir σερβίρεται σε ένα κανονικό ποτήρι λευκού κρασιού και το Kir Royale σε ένα flute σαμπάνιας.

Παραλλαγές Kir
Από τότε που το έφτιαξε πρώτη φορά ο Canon Felix, το Kir Royale και το Kir έχουν εξελιχθεί σε πολλές παραλλαγές. Αντί του crème de cassis, μερικές φορές επιλέγουν Creme de Mures (βατόμουρο), Creme de Peche (ροδάκινο) ή Crème de Framboise . Μπορεί επίσης να διαφοροποιείται το κρασί, αλλά σε κάθε περίπτωση επιλέγεται ένα ξηρό, υψηλής οξύτητας, και μη περασμένο από βαρέλι Επειδή τα κρασιά Aligote δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθούν εκτός Γαλλίας, επιλέγεται συνήθως ένα Chablis, Petit Chablis ή μια λευκή Βουργουνδία χωρίς βαρέλι.

 

Aπό το krasiagr.com

About admin

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of