Ειρήνη Καραμητρούση: μια χαρούμενη μαμά σημαίνει χαρούμενο παιδί

Η Ειρήνη Καραμητρούση είναι μια νέα μητέρα και ιδιοκτήτρια του hair salon METROPOL στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Με αφορμή τη γιορτή της μητέρας, μαγειρέψαμε μαζί της και παρέα με το γιο της Ορφέα – Φίλιππο, υγιεινά γεύματα και συζητήσαμε για τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η σύγχρονη γυναίκα.

Έγινες μητέρα πολύ νέα, ειδικά σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Ταυτόχρονα, διατηρείς τη δική σου επιχείρηση στο κέντρο της πόλης. Ποια είναι η δική σου συνταγή επιτυχίας και ευτυχίας; Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια νέα και πολυάσχολη μητέρα σήμερα;

Ομολογώ πως στη σημερινή κοινωνία η μητέρα καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους. Για μένα η οικογένεια είναι η βάση ώστε να αντλώ δύναμη για δημιουργία. Δεν μπορώ να πω πως έγινα μητέρα και πολύ νέα αλλά μπορώ να ομολογήσω πως έγινε με απόλυτη συνείδηση του νέου μου ρόλου και των απαιτήσεων ως προς την ανατροφή και αφοσίωση που χρειάζεται ένα παιδί. Ταυτόχρονα, όπως πολύ σωστά είπατε τα τελευταία δύο χρόνια διατηρώ μια επιχείρηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που έχει σχέση κυρίως με το γυναικείο φύλο καθώς είναι ένας χώρος με υπηρεσίες ομορφιάς. Δεν θα έλεγα πως υπάρχει κάποια συνταγή, αρκεί να αγαπάς τη δουλειά σου αλλά ταυτόχρονα να απολαμβάνεις ποιοτικά τον χρόνο με τον σύζυγο και το παιδί. Προσπαθώ να αφιερώνω τον απαιτούμενο χρόνο στην εργασία μου αλλά όταν μπαίνω σπίτι είμαι αφιερωμένη στον γιο μου και στον σύζυγό μου.

Υπάρχουν στιγμές που χρειάζεσαι χρόνο αποκλειστικά και μόνο για εσένα; Πώς καταφέρνεις να τον αποκτήσεις με μια τόσο έντονη καθημερινότητα;

Είμαι της άποψης πως μια μητέρα δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάει και τον ρόλο της ως γυναίκα. Θα πρέπει να φροντίζει τον εαυτό της και την εμφάνισή της. Καθοριστικό ρόλο παίζει και ο σύζυγος που δεν πρέπει ποτέ να πάψει να την κάνει να αισθάνεται ότι είναι σημαντική γι΄αυτόν. Φυσικά και υπάρχουν στιγμές που χρειάζομαι χρόνο αποκλειστικά μόνο για εμένα, αλλά με τις απαιτήσεις της καθημερινότητας κάτι τέτοιο είναι πραγματικά δύσκολο. Όμως πιστεύω πως μια χαρούμενη μαμά ίσον χαρούμενο παιδί. Προσωπικά κάνω πράγματα που με κάνουν χαρούμενη, δεν αμελώ ποτέ την προσωπική μου περιποίηση, ένα ταξίδι ή ευχάριστες στιγμές με φίλους!

Πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή του συζύγου στην καθημερινότητα της μητέρας;

Για την ευτυχία στην οικογένεια θεωρώ πως είναι απαραίτητο οι σύζυγοι να συμμετέχουν σε όλες τις υποχρεώσεις του νοικοκυριού και της οικογένειας γενικότερα. Το ίδιο θα πρέπει να διδάσκονται από νωρίς να κάνουν και τα παιδιά. Η συμμετοχή του συζύγου προσφέρει έμπρακτα αγάπη, γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ευτυχία της οικογένειας. Στην δική μας οικογένεια ο Σπύρος, ο σύζυγος μου ομολογώ πως είναι θεμέλιος λίθος σε όλα αυτά. Με αγάπη φροντίζει ακόμη και για τις ”γυναικείες ” υποχρεώσεις του σπιτιού.

Ποια είναι η πιο δύσκολη ερώτηση που σου έκανε μέχρι σήμερα ο γιος σου;

Αν αρχίσω να μιλάω για τον γιο μου, τον Ορφέα-Φίλιππο, νομίζω πως δεν θα σταματήσω εύκολα. Είναι 4 ετών και αισθάνομαι πως είναι ένα πολύ ώριμο και υπεύθυνο παιδί. Οι ερωτήσεις του με εντυπωσιάζουν συχνά καθότι βρίσκεται και στην ιδιαίτερη ηλικία που προσπαθεί να μάθει όλο και περισσότερα. Για παράδειγμα τις προάλλες με ρώτησε για ποιο λόγο πήραμε τον Όσκαρ (είναι το σκυλάκι μας) από τη μανούλα του και για ποιο λόγο ζεί μαζί μας και όχι με την μανούλα του. Είναι πολύ συναισθηματικό παιδί και έχει αντιληφθεί πλήρως την δυνατή σχέση μεταξύ μαμάς και παιδιού. Επίσης προχθές με ρώτησε με ποιο τρόπο με επέλεξε εκείνος ώστε να είμαι η μητέρα του. Πραγματικά αδυνατώ να απαντήσω σε κάποια πράγματα παρότι συζητάμε πάρα πολύ και προσπαθώ να του απαντώ πάντα με ρεαλισμό και ειλικρίνεια.

Σκέφτηκες ποτέ να γίνεις full time μητέρα;

Αισθάνομαι full time μαμά από τη στιγμή που ήρθε στο κόσμο ο Ορφέας, καθώς ήμουν δίπλα του συνεχώς. Εδώ και ενάμιση χρόνο απουσιάζω μόνο τις ώρες που είμαι στην εργασία μου και τις οποίες είναι και αυτός στον χώρο δημιουργικής απασχόλησης. Να αναφέρω πως ήταν επιλογή μου να δώσω στον Ορφέα αυτό το ξεκάθαρο δικαίωμα του να θηλάσει έως ότου ο ίδιος κρίνει έτοιμος να προχωρήσει νιώθοντας αυτοπεποίθηση και ασφάλεια. Άρα αυτό από μόνο του ήταν κάτι που δημιούργησε ένα πολύ όμορφο δεσμό αγάπης και σεβασμού ανάμεσά μας αφού η μαμά ήταν πάντα εκεί ως πηγή ψυχοσυναισθηματικής ασφάλειας.

Τι ρόλο παίζει στην καθημερινότητα σου το μαγείρεμα για την οικογένεια; Είναι περισσότερο αγγαρεία ή ευχαρίστηση;

Θέλω να ομολογήσω πως μπήκα στην κουζίνα μου , όχι μετά τον γάμο μου όπως συνηθίζεται αλλά μετά τον ερχομό του Ορφέα. Μέχρι τότε επέλεγα την ασφάλεια της μαγειρικής της μαμάς μου αλλά και τα ”πειράματά” που έκανα μόνη μου που ήταν εξίσου γευστικά. Από τη μέρα που ξεκίνησε ο Ορφέας να τρώει φαγητό θεώρησα υποχρέωσή μου πάντα να ετοιμάζω εγώ το φαγητό του με τα υλικά που επιλέγω εγώ και παρασκευάζω. Το καθημερινό μαγείρεμα είναι ευχαρίστηση για εμένα γιατί τις περισσότερες φορές το κάνω μαζί με τον Ορφέα όπου του αρέσει πολύ η διαδικασία και την βρίσκει πολύ ευχάριστη , αν και επιλέγω απλές και κυρίως υγιεινές συνταγές.

Πώς αντιδράς αν κάποιο φαγητό δεν αρέσει στο παιδί ή θέλει να φάει κάτι «βρώμικο»;

Έχω την τύχη ο Ορφέας να μην με παιδεύει στη διατροφή του , ίσως συνεβαλα κι εγώ σε αυτό καθώς ποτέ δεν το πίεσα να φάει κάτι. ‘Ημουν πολύ προσεχτική στο τι θα φάει στο σπίτι, φρόντιζα να υπάρχει ποικιλία και να ”μάθει” ας το πούμε σε υγιεινές γεύσεις. Αν κάποιο φαγητό δεν αρέσει στον Ορφέα δεν θα του πω να μαγειρέψω κάτι άλλο που θέλει αλλά θα του εξηγήσω πως τα φαγητό της ημέρας είναι αυτό που έχει ετοιμάσει με τόση αγάπη η μαμά και πως αν δεν το θέλει απλά μπορεί να μην το φάει , ευτυχώς δεν συμβαίνει συχνά αυτό. Τρώει ως συνήθως όσπρια, λαχανικά, ψάρι , φρούτα και κρέας. Όταν θελήσει κάτι ”βρώμικο” θα το δοκιμάσει γιατί όλα έχουν το μέτρο τους, αλλά έχουμε πει τόσα πολλά για την σωστή διατροφή που από τις επιλογές του βλέπω πως έχει αντιληφθεί το σωστό.

Πώς περάσατε τη χθεσινή ημέρα; 

Η μέρα αυτή μού δημιουργεί μια συγκίνηση για όλες τις μητέρες γιατί αναγνωρίζω τον αγώνα της καθεμιά μας, τα άγχη και τους φόβους για το αύριο. Η σημερινή μητέρα είναι μια ηρωίδα στα μάτια μου, καλείτε να δώσει όλα τα εφόδια ώστε το παιδί να δημιουργήσει την ευτυχία του αύριο. Είμαι τόσο χαρούμενη που το πρωί έλαβα ένα γλαστράκι λουλούδια από τον γιο μου, με την κάρτα ”Μαμά σε αγαπώ, σε ευχαριστώ για όλα” με τα πρώτα γράμματα που είναι σε θέση να σχεδιάσει. Γέμισα με κλάματα και η αγκαλιά μου πλημμύρισε με φιλιά. Στη συνέχεια πήγαμε για ένα ωραίο γεύμα και μετά παιχνίδι με αγαπημένους φίλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
MeliSoula © Copyright 2021. All rights reserved.
Close