, ,

Guest blogging: H νηστίσιμη κολοκυθόπιτα της Πασχαλιώς…

Από τον Σαμουήλ Σταματίδη

Πίσω από την νηστίσιμη συνταγή της Πασχαλιώς που έκανε θραύση στο χωριό την περίοδο της νηστείας , κρυβόταν ένα μεγάλο μυστικό , όχι κανένα μπαχαρικό , μήδε κάποιο κρυφό συστατικό …

Η Πασχαλιώ γεννήθηκε στα μέσα του 50’ , όταν γεννήθηκε δεν έκλαψε … Κοίταξε απλώς τον κόσμο με ένα βλέμμα “διαφορετικό” … Τρόμαξαν στο χωριό , πολλές γυναίκες δεν πήγανε ούτε στα γεννητούρια , δεν πίστευαν ότι θα ζήσει το μωρό … ‘Ήταν το θέμα του χωριού για πολλού μήνες … ‘Όμως η μικρή Πασχαλιώ έζησε , λένε ότι η μάνα της την έταξε στο Πάσχα , γι αυτό την ονόμασε και Πασχαλιώ … Ήθελε η κόρη της να ζήσει , ήτανε για αυτήν δώρο από τον Θεό και όχι μια κατάρα , δεν αναρωτήθηκε ποτέ γιατί … Απλά είπε  ευχαριστώ  …

Η μικρή Πασχαλιώ μεγάλωνε και σιγά σιγά στα μάτια του χωριού δεν φαινόταν τίποτα “διαφορετικό”  …  Το μόνο διαφορετικό πάνω της ήταν η μεγάλη της αγάπη για την μαγειρική , όπου τσουκάλι , από πάνω η Πασχαλιώ … Γύρω στα δέκα έκανε για πρώτη φορά την περίφημη της κολοκυθόπιτα … Όταν μαγείρευε μοσχοβολούσε όλο το χωριό που σαν κάλεσμα μαζεύονταν στο μικρό της κουζινάκι , που σιγά σιγά έγινε το ταβερνάκι του χωριού  … Άνδρες , γυναίκες , παιδιά ,  μαγεύονταν , τρωγανε και κάνανε νυχτέρια , όλοι μαζί , αφήνανε τις διαφορές τους και γίνονταν μια αγκαλιά , μια οικογένεια … Λίγο οι μυρωδιές από το τσουκάλι …  λίγο το τσιπουράκι … Λίγο η Πασχαλιώ …

Η Πασχαλιώ μεγάλωσε , γέρασε και πέθανε στο χωριό , δεν βγήκε ποτέ μέσα από αυτό , δεν πήγε ούτε καν στην Πτολεμαΐδα  … Αλλά δεν την πείραξε ποτέ , είχε ότι χρειαζόταν για να είναι ευτυχισμένη …

Ίσως τελικά το μόνο “διαφορετικό” πάνω στην Πασχαλιώ ήταν το ταλέντο της στην μαγειρική και όσο για το μεγάλο μυστικό της κολοκυθόπιτας , δεν θα το πω …  Απλώς καθώς την μαγειρεύετε , σκεφτείτε την Πασχαλιώ και την κάθε Πασχαλιώ και ίσως το βρείτε …

kolokithopita-nistisimi

 

 

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ NΗΣΤΙΣΙΜΗ 

  • 1 κιλό κολοκυθάκια
  • 200 γρ. τριμμένη φρυγανιά
  • Άνηθο ψιλοκομμένο
  • Δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Πλένουμε  τα κολοκυθάκια και τα  τρίβουμε στον τρίφτη . Αλατίζουμε  με αρκετό αλάτι και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά τους . Στύβουμε τa κολοκύθάκια   και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με την περισσότερη φρυγανιά  , τον άνηθο , το δυόσμο και τα κρεμμυδάκια . Αλατοπιπερόνουμε  και ξανα ανακατέβουμε καλά τα υλικά .  Πασπαλίζουμε το ταψί με λίγη φρυγανιά και απλώνουμε το μείγμα  και ψήνουμε στους 180oC για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά .

 

 

Πηγή: e-ptolemeos.gr 

About admin

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of