Γκούλας: η παραδοσιακή σούπα της Ουγγαρίας

To παραδοσιακό πιάτο της Ουγγαρίας έρχεται στο τραπέζι σας διά χειρός Εύας Λογδανίδη!

Το γκούλας είναι ίσως το πιο γνωστό διεθνώς φαγητό της Ουγγαρίας. Γίνεται με μοσχαρίσιο κρέας ή χοιρινό και μοσχαρίσιο μαζί. Και φυσικά δεν πρέπει να λείπει η πάπρικα, το εθνικό μπαχαρικό της Ουγγαρίας.

Ιστορία της γκούλας

Γκούλας σημαίνει βοσκός! Ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα πολύ δημοφιλές πιάτο στους κτηνοτρόφους της Ουγγαρίας. Φτιαχνόταν στο τσουκάλι και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τόνωση της εθνικής ταυτότητας και της ανεξαρτησίας της Ουγγαρίας από τη δυναστεία τον Αμψβούργων, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 1800. Τα Εστιατόρια άρχισαν να βάζουν γκούλας στο μενού από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, η σούπα έγινε το νούμερο ένα πιάτο της Ουγγαρίας και κάθε τουρίστας που ερχόταν στην Ουγγαρία το δοκίμαζε!

Γκούλας: παραδοσιακή σούπα της Ουγγαρίας

Ingredients

  • 250 γρ. μοσχάρι (ποντίκι) κομμένο σε μικρά καρεδάκια
  • 250 γρ. σπάλα χοιρινή σε μικρά καρεδάκια
  • 500 γρ. πατάτες σε μικρά καρεδάκια
  • 3 καρότα ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 ντομάτες ώριμες τριμμένες
  • 2 κ.σ. καπνιστή γλυκιά πάπρικα
  • 2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε μικρά καρεδάκια
  • ½ λίτρο ξηρό κόκκινο κρασί
  • 1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Instructions

  • Κόβετε το κρέας σε μικρούς κύβους, σε μέγεθος καρυδιού. Μπορείτε να ζητήσετε και από το χασάπη να το κάνει αντί για εσάς.
  • Σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτετε το κρέας ελαφρά αλευρωμένο, πασπαλίζετε με την πάπρικα και σοτάρετε μέχρι να ροδίσει το κρέας.
  • Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την πάπρικα, το κύμινο, και ξαναβάζουμε στην φωτιά και σβήνουμε με το κρασί. Αφού εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτουμε νερό, το σκόρδο, τις ψιλοκομμένες ντομάτες ή τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο ζεστό νερό και το κύμινο .
    Σιγοβράζετε το φαγητό με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα.
  • Προσθέτετε τις πατάτες, τα καρότα και τις πιπεριές, αλατοπιπερώνετε το φαγητό και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να χυλώσει η σάλτσα του φαγητού. Τέλος, ρίχνετε τα κυβάκια της φρέσκιας ντομάτας και βράζετε για 5 λεπτά ακόμη.
  • Σερβίρετε το φαγητό πολύ ζεστό, πασπαλισμένο αν θέλετε με λίγη ακόμη πάπρικα.

Notes

Tips

  1. Μπορούμε να μην βάλουμε τις πατάτες και να σερβίρουμε το φαγητό με πουρέ πατάτας, που του ταιριάζει πολύ.
  2. Αν η σάλτσα σας δεν χυλώσει αρκετά ή την θέλετε λίγο πιο πυκνή, μπορείτε να την δέσετε προσθέτοντας λίγο 1 κ.σ. αλεύρι που έχετε σοτάρει σε 1 κ.σ. βούτυρο.
 
#Enjoy and follow Meli Soula 
Το πιο “γλυκό” κανάλι στο YouTube είναι πλέον γεγονός.
Συνταγές, tips, συνεντεύξεις και εκπλήξεις πολλές που έχουν να κάνουν με τα γλυκά και όχι μόνο.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας κάνοντας subscribe στο κανάλι μας στο YouTubeMeliSoula.gr
Course: Soup
Keyword: Γκούλας, Ουγγαρία, Σούπα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recipe Rating




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
MeliSoula © Copyright 2021. All rights reserved.
Close