Γιατί τρώμε λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα;

Ακόμα κι αν δεν ακολουθούμε τη σαρακοστιανή νηστεία, το σίγουρο είναι πως στο σημερινό τραπέζι θα καταναλώσουμε την αγαπημένη μας λαγάνα!

Η λαγάνα λοιπόν υπάρχει ως άζυμο ψωμί από την αρχαιότητα, καθώς αναφέρεται σε κείμενα του Αριστοφάνη όπως οι εκκλησιάζουσες. Ωστόσο, η επικράτηση της ως το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας, φαίνεται να σχετίζεται με τη νύχτα της Εξόδου των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο. Από τότε επιβαλλόταν από το Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της γιορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Έτσι, την Καθαρά Δευτέρα, αποβάλλοντας το κρέας και μπαίνοντας στη νηστεία, καταναλώνουμε αυτό το γευστικό ψωμί με την ελάχιστη ψίχα και τη σουσαμένια γεύση!

Το όνομα της προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ‘λάγανον’ που περιγραφεί μια πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό. Τη λαγανά τη συναντάμε και σε έργα του Παπαδιαμάντη!

Και μπορεί πλέον να μην την καταναλώνουμε για όλη την περίοδο μέχρι το Πάσχα, ωστόσο αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη παράδοση για την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας! Κάθε νοικοκυριό την απολαμβάνει ακόμη και ως πρωινό και για αρκετές ακόμη ημέρες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
MeliSoula © Copyright 2021. All rights reserved.
Close