Guest blogging: Εσύ τον ξέρεις τον Michel Roux;

Ο Michel Roux είναι ένας πραγματικός αλχημιστής. Ένας αυθεντικός Πανοραμίξ στις υπηρεσίες ενός άπληστου γαλατικού χωριού που ζητά ολοένα και περισσότερη γεύση, χρώματα και αρώματα από σαφράν και βούτυρα που αρωματίζονται με σκόρδο και κάρυ καθώς επίσης και από αυθεντικούς μοσχαρίσιους ζωμούς που σιγοβράζουν με τις ώρες στα έγκατα κάποιου μαγειρείου για να ντεγκλασάρουν κάποια στιγμή τον πάτο ενός τηγανιού.Michel roux-Ayga

Το σύμπαν όχι απλά συνωμοτεί για να γίνει αυτό που θέλει, αλλά υποτάσσεται πειθήνια στις προσταγές των μαχαιριών και των σκευών του.

Το τσιγαρισμένο αλευροβούτυρο που αποτελεί την αρχή της κάθε κλασσικής Mπεσαμέλ (Bechamel) έχει το όνομα του.

Με τα βιβλία του γίνεσαι ονειροπόλος, ένας γνήσιος φαντασιόπληκτος που χάνεται στις ιδέες του για αιθέριες σάλτσες που θα περιχύνουν καυτά κομμάτια σολομού που μόλις σοταρίστηκε.

Βοηθάει βέβαια πάρα πολύ σε αυτό ο φωτογράφος Martin Brigdale που επιμελείται την καλλιτεχνική πλευρά των γαστριμαργικών του περγαμηνών.

Προσωπικά ξεχωρίζω τα βιβλία του “Σάλτσες” και “Τα αβγά” όπου στο πρώτο θα βρεις τις συνταγές και των τρόπο παρασκευής των μεγαλύτερων κλασσικών αλλά και σύγχρονων σαλτσών όπως η Bois Boudran και η Thermidor, ενώ στο δεύτερο ο κ. Roux αφού σου δώσει τη συνταγή και όλα τα μυστικά για το καλύτερο σουφλέ του πλανήτη, αποτίνει φόρο τιμής στο ταπεινό αβγό που ο ίδιος το περιγράφει σαν εικόνα του σύμπαντος που αφυπνίζει και εντείνει το σεβασμό στην ίδια τη ζωή.

→  Τip από τη MeliSoula: Διαβάστε online το βιβλίο του Michel Roux “Sauces” εδώ

046154-michel-rouxΑν και το πιο πιθανό είναι να μην έχεις δοκιμάσει κάποιο από τα πιάτα του αξιόπιστες πηγές όπως εφημερίδες, περιοδικά, ακόμα και αυτός ο ίδιος ο οδηγός Michelin που τον έχει βραβεύσει με μια πλειάδα αστεριών τα τελευταία τριάντα χρόνια, όπως και ο τίτλος του Chevalier de L’Ordre National du Merite που του έχει απονεμηθεί είναι εδώ για να σε πείσουν πως έχουμε να κάνουμε με ένα τιτάνα της μαγειρικής που πάτησε πάνω στις γραμμές της Γαλλικής μαγειρικής παράδοσης και έκανε θαύματα.

Η μαγειρική καταπώς φαίνεται αποτελεί οικογενειακή υπόθεση για τους Roux καθώς ο Michel με τον αδερφό του Albert – o οποίος είναι και αυτός ένας κορυφαίος σεφ – άνοιξαν το Le Gavroche το 1967 κάνοντας την αρχή για μια καριέρα κυριολεκτικά σκέτο παραμύθι. O Michel είναι επίσης ο πατέρας του σεφ Michel Roux Jr.

Σε αφήνω μέχρι να τα ξαναπούμε την επόμενη φορά με το παρακάτω βίντεο στο οποίο τον βλέπουμε να μαγειρεύει μαζί με τον αδερφό του..

Γιάννης Μπερτζοβίτης

Ο Γιάννης, μας έχει γράψει και αυτό: Πως να φτιάξετε μια πανεύκολη πουτανέσκα σε παραλλαγή

About admin

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of