, ,

Guest blogging: Εκλαίρ από την Ελπίδα Χαραλαμπίδου (συνταγή)

Στη στήλη Guest Blogging φιλοξενώ food blogger από όλη την Ελλάδα, με τις εξαιρετικές ( και δοκιμασμένες!) συνταγές τους 🙂 Αυτή τη φορά, εντόπισα μια απλή και γρήγορη συνταγή για εκλαίρ από την Ελπίδα Χαραλαμπίδου και το blog της Elpida’s Little Corner.

Η Ελπίδα, έχει πιάσει μια μικρή  γωνιά στο Διαδίκτυο και μας μαθαίνει πως να κάνουμε και μεις αυτές τις λιχουδιές που ετοιμάζει στο σπίτι της. Θα μάθετε περισσότερα για αυτήν εδώ. Αν θέλετε όμως να φάτε πεντανόστιμα εκλαίρ με τη συνταγή της, συνεχίστε το διάβασμα! .

Σας φιλώ,

MeliSoula


 

“Αν και μου αρέσουν πολύ τα γλυκά έχω κάποια αγαπημένα… Τα Εκλέρ νομίζω ότι βρίσκονται στην κορυφή λατρεμένα! Πολλές φορές σκέφτηκα να τα φτιάξω αλλά δεν έτυχε. Πρώτη φορά τα δοκιμάζω και ενθουσιάστηκα με το αποτέλεσμα. Αν σας φαίνονται δύσκολα καιρός να τα δοκιμάσετε. Διάβασα πολλές συνταγές και τα έφτιαξα όπως αρέσουν σε μένα. Πάμε να φτιάξουμε τα  Εκλέρ μου εύκολα και νόστιμα.”

sintagi-eklair (6)

 

Θα χρειαστώ για την ζύμη:
195 γρ(1 κούπα) νερό-140 γρ(1 κούπα αλεύρι)
120 γρ(1/2 κούπα βούτυρο)-4 αυγά-1/2 κ.γ αλάτι

Κρέμα:
500 γρ γάλα(2 κούπες)-50 γρ ζάχαρη(1/2 κούπα)
40 γρ κόρν φλάουρ(1/4 κούπας)-2 κρόκους
40 γρ βούτυρο-1 κ.γ υγρή βανίλια-πρέζα αλάτι

Σοκολατένιο γλάσο: 
125γρ  βούτυρο-5 κ.σ κακάο
1 αυγό-5 κ.σ άχνη ζάχαρη-2 κ.σ γάλα

 

Πως τα φτιάχνω:

sintagi-eklair (3)“Βάζω στην κατσαρόλα όλα τα υλικά της κρέμας. Ανακατεύω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα. Αδειάζω την κρέμα σε ένα μπολ και σκεπάζω με σελοφάν. Το σελοφάν να ακουμπάει στην κρέμα να μην κάνει κρούστα. Μπορούμε να την φτιάξουμε από το προηγούμενο βράδυ, και να την φυλάξουμε στο ψυγείο.

Για την ζύμη βάζω στην κατσαρόλα το βούτυρο και το νερό, ανακατεύω μέχρι να λιώσει το βούτυρο και ρίχνω το αλεύρι και αλάτι. Χαμηλώνω την κουζίνα και ανακατεύω μέχρι να γίνει μια μπάλα. Αδειάζω την ζύμη στον κάδο του μίξερ και χτυπάω 2-3 λεπτά.Προσθέτω ένα ένα τα αυγά στην ζύμη συνεχίζοντας το χτύπημα. Βλέπω ότι το μείγμα μου  αλλάζει και  έχει γίνει γυαλιστερό.”

 

sintagi-eklair (4)“Προθερμαίνω τον φούρνο στους 210 βαθμούς στις αντιστάσεις. Βάζω λαδόκολλα στην λαμαρίνα και με ένα κορνέ φτιάχνω Εκλέρ, πριν τα ψήσω τα αλείφω με λίγο νερό. Ψήνω τα Εκλέρ στην αρχή 10 λεπτά και δεν ανοίγω τον φούρνο! Χαμηλώνω μετά τον φούρνο στους 180 βαθμούς και συνεχίζω,το ψήσιμο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα. Μόλις ψηθούν κάνω από μια τρύπα στις δυο άκρες να βγει ο αέρας. Αφήνω να κρυώσουν και φτιάχνω το γλάσο.

Ανακατεύω το κακάο-άχνη-βανίλια-αυγό-γάλα με ένα σύρμα τα αφήνω στην άκρη. Λιώνω το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και  προσθέτω το μείγμα με το κακάο και  ανακατεύω. Κατεβάζω από τη φωτιά ανακατεύω για 2-3 λεπτά και αφήνω να κρυώσει

 

Γεμίζω με κρέμα τα Εκλαίρ η τα κόβω στη μέση…”

sintagi-eklair (2) sintagi-eklair (6)

 

“Και τελειώνω με το σοκολατένιο γλάσο από πάνω!”

About admin

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
elpida charalampidou Recent comment authors

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
elpida charalampidou
Guest

Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία!!Είναι τα αγαπημένα μου!!!