Ένα cake διαφορετικό από τα άλλα παρουσίασε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Kατα καιρούς σας μιλάω για διάφορα cake…Πως τα έφτιαξα, πως τα στόλισα, σε ποια γενέθλια τα πήγα…Σήμερα όμως θέλω να σας δείξω ένα cake διαφορετικό από τα άλλα… Ένας καθηγητής από το τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, o κ. Δημήτρης Κουρέτας, στο πλαίσιο της έρευνας που κάνει στο Πανεπιστήμιο είχε την ιδέα να φτιάξει ένα κέικ από το τυρόγαλο που δεν χρειάζονται τα τυροκομεία του νομού. Το τυρόγαλα είναι από τη μια βλαβερό για το περιβάλλον αλλά από την άλλη ιδιαίτερα θρεπτικό καθώς περιέχει πρωτεΐνες μεγάλης βιολογικής (ίσως της μεγαλύτερης που υπάρχουν στη φύση) για τον οργανισμό. Έτσι, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας απομόνωσαν την πρωτεΐνη και έφτιαξαν ένα κεικ υπερτροφή, που ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, είναι ιδανικό για αθλητές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το υποσιτιστικό πρόβλημα του τρίτου κόσμου, αφού με ένα κεικ κάθε παιδί συντηρείται για ένα 24ωρο. Διαβάστε το ρεπορτάζ από toarkoudi.gr

Σας φιλώ,

MeliSoula

 

 


 

“Η ιστορία έχει ως εξής: επιστρέφοντας το 1992 από τη Βοστώνη, όπου εργαζόταν σαν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Harvard στο τμήμα Ιατρικής, στην ελληνική «πραγματικότητα», αναρωτιόταν συνεχώς το λόγο της επιστροφής του, «ρίχνοντάς» το στην έρευνα και τον αθλητισμό. Μια μέρα και ενώ επέστρεφε με το ποδήλατό του στη Λάρισα –κάτι τέτοιες ώρες που το μυαλό είναι άδειο έρχονται οι καλύτερες ιδέες- του μύρισε τυρί. Κάποιο τυροκομείο της περιοχής πετούσε τα απόβλητά του, δηλαδή το τυρόγαλα, στην ύπαιθρο. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι για κάθε κιλό τυριού παράγονται 9 κιλά τυρόγαλα, το οποίο είναι τόσο ρυπογόνο, που τα απόβλητα ενός μόνο τυροκομείου αντιστοιχούν με τα απόβλητα μιας πόλης 30.000 κατοίκων! Παρά τις βλαβερές συνέπειες για το περιβάλλον, οι περισσότεροι παραγωγοί στην Ελλάδα συνεχίζουν να ρίχνουν το τυρόγαλα σε ποτάμια και λίμνες δημιουργώντας τεράστια οικολογική ζημιά. Για το λόγο αυτό η Νομαρχεία Λάρισας ανέθεσε το 2006 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να εκπονήσει μια μελέτη για τη διαχείριση του τυρογάλακτος. Από την άλλη, το τυρόγαλα βλαβερό για το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα θρεπτικό καθώς περιέχει πρωτεΐνες μεγάλης βιολογικής (ίσως της μεγαλύτερης που υπάρχουν στη φύση) για τον οργανισμό.  Τα παραπάνω δεδομένα συνδυάστηκαν στο μυαλό του ειδικού σε ζητήματα διατροφής, κ. Κουρέτα, και έτσι γεννήθηκε η ιδέα να της εκμετάλλευσης του πολύτιμου «αποβλήτου» για την παραγωγή ενός θαυματουργού κέικ, του FEED-BACK cake.

Πρόκειται για ένα βιολειτουργικό προϊόν, που σημαίνει ότι δημιουργήθηκε σε επιστημονικά εργαστήρια βασιζόμενο σε χρόνια έρευνα, σχεδιασμένο για να προάγει την λειτουργία του μεταβολισμού και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση κάποιων παθήσεων. Συγκεκριμένα, το FEED-BACK cake βασίζεται στην πρωτεΐνη που απομονώνεται από το  τυρόγαλα και σ’ ένα μίγμα πολυμερισμένων και ελεύθερων σακχάρων. Η σύστασή του κάνει το FEED-BACK cake την ιδανική τροφή για τον καταπονημένο οργανισμό, καταφέρνοντας να δημιουργήσει μέσα στο αίμα τις καλύτερες προϋποθέσεις απορρόφησης των πρωτεϊνών και των σακχάρων μειώνοντας το σάκχαρο που μπορεί να γίνει λίπος στο σώμα. Ακριβώς γι’ αυτό σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, «πρόκειται για ένα προϊόν ιδανικό για αθλητές κι επίσης βοηθάει (όπως έχουν δείξει κλινικές μελέτες) καρκινοπαθείς, που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία».

Μικρό, αφού ζυγίζει μόλις 80 γρ., αλλά θαυματουργό, αφού μπορεί να συντηρήσει ένα παιδί για ένα ολόκληρο 24ωρο, το FEED-BACK cake θα μπορούσε να είναι, σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, ένα «όπλο πράσινης διπλωματίας για τη χώρα μας» που θα συνέβαλε καθοριστικά στην επίλυση του προβλήματος σίτισης στις χώρες του τρίτου κόσμου. Τέλος, το FEED-BACK cake, όπως υποδεικνύει και το όνομά του στα ελληνικά (μεταφράζεται ως ανάδραση ή ανατροφοδότηση), προσφέρει και περιβαλλοντικές υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία. Όπως εξηγεί ο κ. Κουρέτας «τουλάχιστον ένα μέρος των αποβλήτων αξιοποιείται, αντί να καταλήγει ελεύθερα στο περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα προκύπτει ένα νέο καινοτόμο τρόφιμο, προϊόν πράσινης επιχειρηματικότητας, που στηρίζει την τοπική κοινωνία». Ο ίδιος επισημαίνει ότι « οι τυροκόμοι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν το τυρόγαλα, αποκτώντας έτσι μια εναλλακτική πηγή εισοδήματος. Μια μονάδα αξιοποίησης του υποπροϊόντος θα τους στοίχιζε 0,3 ευρώ ανά κιλό τυριού».

Το ενδιαφέρον από τις αγορές του εξωτερικού, ξεκίνησε πριν ακόμα βγει το προϊόν στην αγορά. «Δυστυχώς, όπως συμβαίνει συνήθως, μας ανακαλύπτουν πρώτα εκτός συνόρων», σχολιάζει ο καθηγητής. Κρούσεις ενδιαφέροντος έχουν γίνει από δημοφιλείς ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες, αλλά και τον αμερικανικό στρατό! Πρόσφατα το γαλλογερμανικό κανάλι έκανε ένα ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στην καινοτόμο προσπάθεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο γνωρίζει θερμή αποδοχή από το κοινό, ενώ έχει συμφωνηθεί και ένα νέο με το Deutsche Welle.

Εντωμεταξύ, η έρευνα στο εργαστήριο του Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας  συνεχίζεται για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων. Το feedback Cake έχει ακολουθήσει το Feta Bar και το Cocao Protein Cookie, ενώ ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει ένα αλεύρι με εκχύλισμα σταφυλιού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ψωμιού, κέικ και άλλων σκευασμάτων. Ο κ. Κουρέτας ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφέροντας, ότι αυτή στιγμή «επιστρέφει στο ελληνικό κράτος το δεκαπλάσιο του μισθού του» από την εκμετάλλευση των προϊόντων της έρευνάς του, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι δεν πρόκειται για στείρα πληροφορία που αφορά ελάχιστους.
Τα προϊόντα FEED-BACK μπορείτε να τα παραγγείλετε ηλεκτρονικά στο feedbackshop ή να τα προμηθευτείτε από επιλεγμένα καταστήματα”.

About admin

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of