Κέικ μαύρης σοκολάτας με λάδι καρύδας, αγαύη και αλεύρι αμυγδάλου από τη Βίκυ Γρίβα

Η Βίκυ Γρίβα είναι δημοσιογράφος που ζει στην Ολλανδία κι έχει φτιάξει το υπέροχο blog When a Greek cooksΠριν μας μαγειρέψει, θελήσαμε να τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα:

Πώς αποφάσισες να φτιάξεις ένα blog για φαγητό στην Ολλανδία;

Τον πρώτο καιρό στην Ολλανδία που δυσκολευόμουν να βρω δουλειά, περνούσα πολύ ώρα στο ίντερνετ σερφάροντας, αλλά και δοκιμάζοντας νέες συνταγές. Μετά από προτροπή του φίλου μου ξεκίνησα το blog ως ένα είδους ημερολογίου συνταγών. Από ένα σημείο και μετά όμως το αγάπησα τόσο πολύ που εξελίχθηκε σε κάτι αναπάντεχο! Ανακάλυψα την αγάπη μου να φωτογραφίζω φαγητά, αλλά και να πειραματίζομαι ανελέητα με συνταγές κάθε είδους.

Προσπαθώ να ανεβάζω συνταγές παραδοσιακές της μαμάς και της γιαγιάς μου, αλλά και να δοκιμάζω πολλές από την ασιατική κουζίνα!

Πώς αντιμετωπίζουν οι Ολλανδοί την ελληνική κουζίνα;

Οι Ολλανδοί αγαπούν αρκετά την ελληνική κουζίνα και την εκτιμούν. Παρόλο που βλέπω πως δεν μπορούν εύκολα να ξεχωρίσουν το καλό από το κακό ελληνικό φαγητό, οι περισσότεροι δείχνουν ένα είδος λατρείας προς το ελληνικό φαγητό. Αυτοί που έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα είναι πιο ενημερωμένοι και συνειδητοποιημένοι, αν και δύσκολα θα μαγειρέψουν κάτι ελληνικό. Είναι συνηθισμένοι σε άλλο είδος κουζίνας και πολλά πράγματα τους φαίνονται δύσκολα και περίπλοκα.

Ποιες διαφορές παρατηρείς στην ελληνική κουζίνα σε σχέση με όσα έχεις δει;

Η ελληνική κουζίνα έχει απίστευτη ποικιλία. Η παραδοσιακή ολλανδική είναι αρκετά περιορισμένη, αλλά και επηρεασμένη από την ινδονησιακή και την ιταλική. Η μαροκινή κουζίνα επίσης παίζει μεγάλο ρόλο στο πώς τρώνε οι Ολλανδοί. Η δική μας κουζίνα είναι πιο αυθεντική κατά μία έννοια με συνταγές ανάλογα την κάθε περιοχή, κάτι το οποίο δεν το βρίσκεις εδώ.

dark-chocolate-cake-13

Ποιο συστατικό/υλικό σου λείπει πιο πολύ εκεί και γιατί;

Αυτό που βλέπω πολλές φορές να μου λείπει είναι μεσογειακά φρούτα και λαχανικά, που στην Ελλάδα έχουν άλλη υφή και φρεσκάδα, π.χ. νεκταρίνια, ροδάκινα, μελιτζάνες, πιπεριές πράσινες. Εδώ θα βρεις τα πάντα, ανεξαρτήτου εποχής, το οποίο ναι μεν είναι χρήσιμο, αλλά πολλές φορές η ποιότητα ορισμένων φρούτων ή λαχανικών είναι κατώτερη των προσδοκιών! Παράδειγμα θα βρεις σταφύλια από την Χιλή, τα οποία είναι μεν νόστιμα, αλλά δεν έχουν την ίδια χάρη με τα ελληνικά, κυρίως επειδή δεν είναι όσο φρέσκα έχω συνηθίσει να τρώω.

Πες μας ένα περιστατικό που μια εκτέλεση συνταγής πήγε πολύ διαφορετικά απ’ όσο περίμενες!

Επειδή συνήθως πειραματίζομαι με συνταγές και έχω την τάση να δοκιμάζω διαφορετικά υλικά, το να μου βγει μία συνταγή διαφορετικά είναι κάτι σύνηθες! Αυτό που παθαίνω τελευταία και ακόμη με ξαφνιάζει είναι πως δοκιμάζω να ψήσω γλυκά, αλλάζοντας τη συνταγή κάποιες φορές τελείως, και το αποτέλεσμα είναι συνήθως καλύτερο από ό,τι θα περίμενα!

Συνταγή: Κέικ μαύρης σοκολάτας με λάδι καρύδας, αγαύη και αλεύρι αμυγδάλου

Φωτογραφίες: Βίκυ Γρίβα

dark-chocolate-cake-11

Εύκολο και γρήγορο κέικ για τους λάτρεις της μαύρης σοκολάτας! Δεν περιέχει ζάχαρη αλλά σιρόπι αγαύης, ένα φυσικό γλυκαντικό προερχόμενο από το φυτό Agave το οποίο μεγαλώνει στο Μεξικό. Είναι ιδανικό για διαβητικούς, αφού διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το λάδι καρύδας μαζί με το αλεύρι αμυγδάλου καθιστούν το κέικ ένα υγιεινό και ιδιαίτερο γλυκό που λιώνει στο στόμα!

Κέικ μαύρης σοκολάτας με λάδι καρύδας, αγαύη και αλεύρι αμυγδάλου

Ingredients

  • 170 γρ. μαύρη σοκολάτα
  • 100 γρ. λάδι καρύδας
  • ½ κ.γ. θαλασσινό αλάτι
  • 50 γρ. κακάο
  • 250 γρ. σιρόπι αγαύης (εναλλακτικά μέλι)
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 100 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
  • 3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • Μια χούφτα νιφάδες κακάου για γαρνίρισμα

Instructions

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°-200° βαθμούς Κελσίου.
  • Λιώνουμε τη μαύρη σοκολάτα σε μπεν μαρί μαζί με το λάδι καρύδας.
  • Κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά και το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε ένα ένα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε μίξη.
  • Ντύνουμε με λαδόκολλα ένα στρογγυλό ταψί 20 εκατοστών.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, πασπαλίζουμε τις νιφάδες κακάου και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.

Notes

#Enjoy and follow Meli Soula 
Το πιο “γλυκό” κανάλι στο YouTube είναι πλέον γεγονός.
Συνταγές, tips, συνεντεύξεις και εκπλήξεις πολλές που έχουν να κάνουν με τα γλυκά και όχι μόνο.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας κάνοντας subscribe στο κανάλι μας στο YouTubeMeliSoula.gr
Course: Dessert
Keyword: Cake, Cakes – Cupcakes – Muffins, Αγαύη, Αλεύρι αμυγδάλου, Κέικ, Λάδι Καρύδας, Μαύρη Σοκολάτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
MeliSoula © Copyright 2021. All rights reserved.
Close