,

O Αναστάσης Βιζυηνός στο melisoula.gr

Τον Αναστάση Βιζυηνό τον γνώρισα όταν μου τράβηξαν την προσοχή τα προϊόντα του.Είναι ιδιοκτήτης της εταιρίας “Fabrique aprons and more“, που έχει σαν αντικείμενο τον σχεδιασμό και την  υλοποίηση χειροποίητης ποδιάς. Στη συνέχεια ανακάλυψα πως δεν είναι μόνο αυτό αλλά και ένας πολυβραβευμένο barman της Θεσσαλονίκης!! Φέτος,είναι μέσα στους φιναλίστ του διαγωνισμού παγκόσμιου διαγωνισμού WORLD CLASS BARTENDER OF THE YEAR 2016, που  ένας απο τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς στον χώρο του παγκόσμιου bartending.  Αλλά ας τον αφήσω πρώτα να συστηθεί μόνος του…

Σας φιλώ, 

MeliSoula


unnamed (2)

” Ονομάζομαι Αναστασης Βιζυηνος και ειμαι 28 ετών. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην όμορφη  πόλη της Θεσσαλονίκης. Αυτή την περίοδο εργάζομαι στο Queen of Mykonos, ένα από τα καλύτερα μαγαζιά της Μυκόνου.

Όπως όλοι οι νέοι στην Ελλάδα έτσι και γω  με την σειρά μου κάτι έπρεπε  να σπουδάσω ,  για να ειμαι απόλυτα ειλικρινής ακόμη δεν εχω πάρει το πτυχίο μου σαν Ηλεκτρολόγος Mηχανικός  και ο λόγος φυσικά είναι ότι με κέρδισε ο χώρος στον οποίο εργάζομαι και εργαζόμουν απο μικρό παιδί. Εργάζομαι στον χώρο των υπηρεσιών και της εστίασης …

Με λίγα και απλά λόγια είμαι ένας μπάρμαν και το λέω με καμάρι ..

Βρίσκομαι στο χώρο αυτο  13 χρόνια, σχεδόν η μισή μου ζωή. Πότε έφτιαξα το πρώτο μου κοκτέιλ; (γέλια) Θα σας πω μια ιστορία… Άθελα μου στην ηλικία των 9 ετών δημιούργησα ενα μείγμα  από αλκοολούχα ποτά ,συνδυάζοντας τα σπιτικά λικέρ της μητέρας μου (όλες η μητέρες έφτιαχαν) μαζί με τα  spirit που κάθε σπίτι διαθέτει. Έτσι νομίζω πως ίσως ήταν αυτό το πρώτο μου κοκτέιλ !! Δεν μπορώ να θυμηθώ πως ένιωσα αλλά είμαι σίγουρος πως τότε άναψε η φλόγα και το πάθος για δημιουργία ..!!!

Είμαι πολύ τυχερός έχω δουλέψει σε πολλές αξιόλογες μπάρες της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας αλλά και ένα διάστημα στο  Λονδίνο ..Η πορεία μου στο χώρο ήταν αρκετά δύσκολη πέρασα από όλα τα πόστα ξεκίνησα από βοηθός σερβιτόρου , σερβιτόρος , μπάρμαν με όλη την έννοια της λέξης ετοιμάζοντας ροφήματα (καφέδες ,σοκολάτες και οτιδήποτε άλλο) ,ποτά και κοκτειλς, είχα την τύχη να δουλέψω σαν bar manager, ένα πόστο που ακόμη δεν είναι πολύ γνωστό στην Ελλάδα.

 

04

Το ελληνικό bartending βρίσκεται σε μεγάλη άνθιση. Τα συνεχή σεμινάρια η προσωπική δουλειά και η αφιέρωση  του καθενός δημιούργησαν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα . Οι  Έλληνες bartender έχουμε εξελιχθεί με ιλιγγιώδη ταχύτητα , η νέα γενιά οφείλουμε πολλά στην προηγούμενη χωρίς αυτούς το επάγγελμα μας θα ήταν σε νηπιακή ηλικία ακόμη  , χάρη σε αυτούς τώρα μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω εμείς για τον κλάδο μας ..ο σεβασμός είναι το λιγότερο που μπορώ να νιώσω για αυτός τους ανθρώπους .

Είχα την τύχη το 2013-2014 στο πανελλήνιο πρωτάθλημα της Ένωσης Barman να πάρω την 2η θέση και ταυτόχρονα το 1ο βραβείο καλύτερης Tεχνικής Kατάρτισης πετυχαίνοντας και τις δυο μέρες του διαγωνισμού το ανώτερο των βαθμών. Ειναι πολύ σημαντική στιγμή για μένα, λόγω των ανθρώπων που έκριναν την παρουσία μου εκεί, όπως ο παγκόσμιου φήμης  Κ.Hidetsuku Ueno και οι εξαιρετικοί Θάνος Προυναρους, Γιάννης Κοροβέσης και Ελένη Νικολούλια.

 

Το 2014 κέρδισα την πρώτη θεση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα της εταιρίας Monin. Έτσι με αυτόν τον τρόπο μου δόθηκε η ευκαιρία να εκπροσωπήσω την Ελλάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι της Γαλλίας τον ίδιο χρόνο.  Η εμπειρία ήταν ανεπανάληπτη, το ταξίδι τελικά είναι αυτό που μετράει και όχι ο προορισμός.  Φυσικά πριν τις επιτυχίες υπάρχουν και οι αποτυχίες που ήταν αρκετές αλλά με ωρίμασαν με έκαναν να γίνομαι καλύτερος και το σημαντικότερο πιο σίγουρος για μένα..

Φέτος μετά από πάρα πολύ προσωπική προσπάθεια και προετοιμασία είμαι στην ευχάριστη θέση να σου πω πως βρίσκομαι ανάμεσα στους φιναλίστ του ελληνικού τελικού. Ο διαγωνισμός από μόνος του έχει ξαφνιάσματα και εκπλήξεις. Μου αρέσει που κάθε χρόνο το επίπεδο γίνεται ολοένα και πιο υψηλό, μου αρέσει που γίνεται ολοένα και πιο δημιουργικός. Η αλήθεια είναι πως φέτος ο διαγωνισμός δεν με δυσκόλεψε σε μεγάλο βαθμό, ήμουν αποφασισμένος και πολυ καλά προετοιμασμένος. Εύχομαι επίσης  και η αξιοκρατία του διαγωνισμού  να κρατηθεί και εκείνη στο ίδιο υψηλό επίπεδο…

02

 

Η μαγειρική και το μπαρ ειναι ενα είδος έκφρασης και τέχνης, θα έλεγα. Συνδέονται τόσο όμορφα και τόσο γευστικά θα έλεγα ..ο κλάδος της μαγειρικής, είναι αλήθεια, έχει βοηθήσει εμάς τους bartender, στην ουσία έχουμε δανειστεί τεχνικές από εκει. Αυτά τα δυο επαγγέλματα μοιάζουν,  αν το δείτε. Η έμπνευση υπάρχει σε οτιδήποτε βρίσκεται γύρο μας .για παράδειγμα στον αέρα που αναπνέουμε , στα λουλούδια , στον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας σε όλα…Η έμπνευση μου κυρίως έχει βάση στους ανθρώπους και στις μυρωδιές. Πολλές φορές έχω δημιουργήσει κοκτειλ μυρίζοντας απλά τις σελίδες ενός βιβλίου …

Πάντα προσπαθω να προσέχω να υπάρχει ισορροπία στην γεύση να αναδύονται όλα τα υλικά από το spirit που χρησιμοποιώ μέχρι τα αρωματικά bitters. Όλα αυτά πιστεύω προσδίδουν ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα .

?  Cheers lovers…”

 

 

 

Ο Αναστάσης χρησιμοποιεί και τεχνικές μαγειρικής στα cocktail που φτιάχνει και έτσι του ζήτησα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να φτιάξουμε ένα cocktail που ταιριάζει με το banofee μου!Δείτε την συνταγή για το cocktail banofee εδώ.

03

 

 

Επιμέλεια συνέντευξης: Άννα Ποδάρα

Φωτογραφίες: Χριστίνα Δημητριάδου

About admin

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of