Παραδοσιακό θρακιώτικο γλύκισμα “Βαρβάρα”

Στην βόρεια Ελλάδα λέγεται Βαρβάρα, στα νησιά λέγεται χυλός, το γνωρίζετε επίσης σαν ασουρέ. Υγιεινό και πολύ θρεπτικό γλυκό, εύκολη γρήγορη και οικονομική συνταγή.

...Από την Πίστη Κρυσταλλίδου

fullsizerender-1

Οι Θρακιώτες 4 Δεκέμβριου παρασκευάζουν τη «Βαρβάρα» , το γλύκισμα που έχει φτάσει από την αρχαιότητα ως στις μέρες μας. Οι συμβολισμοί του «πιάτου» αυτού είναι πολλοί, ο πιο σημαντικός όμως είναι αυτός της προσφοράς!

img_3497

Ένα ακόμα έθιμο που πλέκει την αρχαία παράδοση με την χριστιανική και συνεχίζει από τα βάθη της ιστορίας να είναι η άρρηκτη σύνδεση μας με τις αιώνιες ρίζες μας. Είναι άλλη μια ψηφίδα, από αυτές που συνθέτουν την ελληνοσύνη μας.

img_3482

Η Αγία Βαρβάρα θεωρούνταν από τους κατοίκους της Θράκης προστάτιδα των παιδιών από τις κακές παιδικές ασθένειες και ιδιαίτερα της ευλογιάς, που προκαλούσε τότε πολλούς θανάτους στον παιδικό πληθυσμό. Γι’ αυτό καθιέρωσαν στη γιορτή της, για να την “γλυκάνουν” να μοιράζουν το γλυκό, που πήρε το όνομα της.

Και του χρόνου…

Παραδοσιακό θρακιώτικο γλύκισμα “Βαρβάρα”

Ingredients

  • ½ kg σιτάρι
  • 2 ½ L ζεστό νερό
  • 1 κούπα ζάχαρη (αν βάλετε σύκα ή ταχίνι μπορείτε να την παραλείψετε ή να βάλετε όση σας αρέσει)
  • 4 κ.σ. αλεύρι καβουρντισμένο
  • 200 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 300 γρ. καρύδια
  • 300 γρ. αμύγδαλα

Instructions

  • Καθαρίζουμε και μουλιάζουμε το σιτάρι σε χλιαρό νερό από νωρίς.
  • Το βράζουμε μέχρι να “σκάσει”, βάζουμε τις σταφίδες (αφού τις καθαρίσουμε).
  • Τα καρύδια κομμένα με το μαχαίρι,να μην είναι σκόνη.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αν θέλουμε και μήλα.
  • Καβουρδιζουμε 4 κουταλιές σούπας αλεύρι μέχρι να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα, η γιαγιά μου το καβουρντιζε στο γκριλ, εγώ το έκανα σε αντικολλητικό τηγανάκι και το ανακατεύουμε με λίγο κρύο νερό, γιατί με ζεστό σβολιάζει.
  • Μόλις είναι έτοιμο το στάρι ρίχνουμε το διαλυμένο αλεύρι και σε 3 λεπτά το βγάζουμε από τη φωτιά.
  • Πολλές νοικοκυρές βάζουν μαζί με το στάρι και μια χουφτίτσα καλαμπόκι, φασόλια ξερά, φακές και ρεβίθια.
  • Ο χυλός δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ πηχτός, ούτε πολύ αραιός. Αν σας γίνει πηχτό ρίξτε ζεστό νερό.
  • Σερβίρετε σε μπολάκια και πασπαλίζετε με σουσάμι, καρύδια και κανέλα!
    Φτιάξτε τη Βαρβάρα και κεράστε τη γειτονιά σας!

Video

Notes

Δείτε περισσότερα: https://www.youtube.com/watch?v=yzPPI4Rsv6U
 
#Enjoy and follow Meli Soula 
Το πιο “γλυκό” κανάλι στο YouTube είναι πλέον γεγονός.
Συνταγές, tips, συνεντεύξεις και εκπλήξεις πολλές που έχουν να κάνουν με τα γλυκά και όχι μόνο.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας κάνοντας subscribe στο κανάλι μας στο YouTubeMeliSoula.gr
Course: Dessert
Keyword: Βαρβάρα, Θράκη, Παραδοσιακά Γλυκά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
MeliSoula © Copyright 2021. All rights reserved.
Close