Το food styling είναι τέχνη. Πραγματική τέχνη, με τα μυστικά της, τους κανόνες της και φυσικά με απαραίτητη προϋπόθεση την καλλιτεχνική ματιά! Πρόσφατα παρακολούθησα ένα σεμινάριο food styling με τους φίλους μου Παναγιώτη Μπελτζινίτη και Γιάννη Τριανταφύλλου, στο studio “Say Cheese“.
Ε, λοιπόν, δεν σταματούσα να κρατάω σημειώσεις! Είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να προσέξεις για να κάνεις ένα πιάτο “οπτικά” νόστιμο που δεν μπορείς να τα μάθεις με ένα σεμινάριο. Φαίνεται απλό, αλλά σε πληροφορώ δεν είναι καθόλου!
Eπειδή, λοιπόν, θα αργήσουμε πολύ για να φτάσουμε στο επίπεδο της Say Cheese σκέφτηκα κάτι άλλο, αγαπημένε μου αναγνώστη! Υπάρχουν κάποιοι πολύ βασικοί κανόνες, που είναι εύκολο να μάθεις και πρέπει να γνωρίζεις πριν φωτογραφήσεις το πιάτο που έχεις μπροστά σου και το ανεβάσεις στο Instagram, με hashtag #foodporn 😉 Τσέκαρε παρακάτω!
Σας φιλώ,
MeliSoula
1.Προτίμησε τον φυσικό φωτισμό
Ο σωστός φωτισμός είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξεις για να βγει καλή η φωτογραφία σου. Εφόσον δεν είσαι επαγγελματίας φωτογράφος, ο φυσικός φωτισμός είναι η καλύτερη επιλογή. Γι΄αυτό φρόντισε να τραβήξεις την φωτογραφία κοντά σε ένα μεγάλο παράθυρο ή σε εξωτερικό χώρο. Μην βάλεις φλας στο κινητό σου, ούτε φίλτρα νύχτας-ημέρας. Δεν υπάρχει περίπτωση η φωτογραφία να δείχνει καλύτερη με τεχνητά φώτα.
2. Βρες το σωστό κάδρο
Σκέψου ότι το πιάτο που έχεις μπροστά σου είναι ένα μοντέλο. Τι θα έκανες σε αυτή την περίπτωση; Θα αναδύκνειες τα δυνατά του σημεία και θα απέκρυπτες κάποια άλλα. Για να δείχνει λοιπόν το πιάτο σου λαχταριστό, βρες τη σωστή γωνία. Αν θες να τραβήξεις από πάνω, φρόντισε ώστε να φαίνονται καθαρά όλα τα στοιχεία του πιάτου. Αν θες να δείξεις το ύψος και τον όγκο του πιάτου τράβηξε από μια χαμηλότερη γωνία. Φρόντισε επίσης, να βρεις τη γωνία που θα αναδεικνύει περισσότερο το βασικό σημείο του πιάτου (και όχι τη γαρνιτούρα!)
3. Πρόσθεσε χρώμα στο πιάτο
Θα έχεις παρατηρήσει ότι όλα σχεδόν τα πιάτα που τα έχει επιμεληθεί food stylist έχουν χρώμα! Δεν είναι βαρετά ή ομοιόμορφα. Ακόμα και οι καφέ φακές, έχουν κάτι να μαγνητίζει το βλέμμα σου (συνήθως ένα λαχανικό ή λίγα φρέσκα μυρωδικά). Αν το πιάτο που έχεις μπροστά σου δεν έχει ωραίο χρώμα ή έχει γήινες αποχρώσεις (καφέ, μπεζ κλπ) βρες κάτι γρήγορα που να το ζωηρέψει! Μπορεί να είναι κάτι που θα βάλεις ως γαρνιτούρα μέσα στο πιάτο ή ένα ποτήρι κόκκινο κρασί πιο δίπλα ή ακόμα και ένα σουπλά σε έντονο χρώμα κάτω από το πιάτο.
4. Όχι στη στυλιζαρισμένη παρουσίαση
Αν λείπει ένα κομμάτι από το ταψί με το παστίτσιο, θα φαίνεται πιο “θέλω να φάω και γω τώρα” στη φωτογραφία. Τα ψιχουλάκια από το κέικ άφησε τα στο πιάτο, δεν χρειάζεται να έχεις ένα άψογο πιάτο που λάμπει. Γενικά, να έχεις στο νου σου το εξής: Θέλουμε φυσική παρουσίαση και μικρές μερίδες για να έχουμε μια ωραία φωτογραφία με food styling.
5. Μην σκέφτεσαι! Κάντο γρήγορα!
Και μια έξτρα δική μου συμβουλή είναι ότι όσο πιο γρήγορα φωτογραφίσεις το πιάτο σου τόσο το καλύτερο! Θα το παρατηρήσεις και μόνος σου. Όσες φωτογραφίες κι αν βγάζουμε, πάντα η πρώτη είναι η καλύτερη, αυτή που βγάζουμε χωρίς σκέψη. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάς τον απώτερο στόχο: να φας το πιάτο που έχεις μπροστά σου και όχι να το φωτογραφήσεις. Καλή απόλαυση!
Photo credits: Say Cheese Food & Beverage Studio