10+2 λάθη που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε (χωρίς να το ξέρουμε)

Όταν ήμουν φοιτήτρια, πολύ πριν μπω επαγγελματικά στη κουζίνα, πειραματιζόμουν με τη μαγειρική και έκανα φυσικά… λάθη! Πολλά λάθη, που όμως με βοήθησαν να πάθω και να μάθω. Βρήκα το παρακάτω κείμενο στο Διαδίκτυο και το μοιράζομαι μαζί σας. Είμαι σίγουρη ότι τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω, το κάνετε και σεις!

 

Σας φιλώ, 

MeliSoula 

 

  1. Βάζετε πολύ ποσότητα φαγητού στο τηγάνι

Λάθη που κάνουμε συχνά όταν μαγειρεύουμε χωρίς να το ξέρουμε  Θα πρέπει να θυμάστε πως αν θέλετε το κρέας που μαγειρεύετε να έχει τραγανή κρούστα, θα πρέπει να αφήσετε αρκετό χώρο, έτσι ώστε τα κομμάτια δεν ακουμπούν μεταξύ τους.

2. Ψήνετε το κρέας σε αντικολλητικό τηγάνι

Λάθη που κάνουμε συχνά όταν μαγειρεύουμε χωρίς να το ξέρουμε

Το κρέας μπορεί να μην βγει τραγανό, αν χρησιμοποιείτε αντικολλητικό τηγάνι. Αυτό συμβαίνει επειδή εκπέμπουν λιγότερη ζεστή θερμότητα από ότι τα κανονικά τηγάνια, για αυτό και είναι ιδανικά για ομελέτες και τηγανίτες. Για το μαγείρεμα κρέατος χρησιμοποιήστε τα συνηθισμένα τηγάνια.

3. Δεν βάζετε αρκετό αλάτι στο νερό

Λάθη που κάνουμε συχνά όταν μαγειρεύουμε χωρίς να το ξέρουμε

Ο χρυσός κανόνας του μαγειρέματος των ζυμαρικών είναι να βάζετε αρκετό αλάτι στο νερό που θα βραστούν. Σε αντίθετη περίπτωση τα μακαρόνια θα βγουν άγευστα και καμία σάλτσα δεν θα τα σώσει. Αν δεν μπορείτε να αποφασίσετε πόση ποσότητα αλάτι πρέπει να βάλετε χρησιμοποιήστε τον παρακάτω κανόνα: μια κουταλιά της σούπας αλάτι για κάθε 300 γραμμάρια ζυμαρικά.

4. Τηγανίζετε σε ελαιόλαδο

Λάθη που κάνουμε συχνά όταν μαγειρεύουμε χωρίς να το ξέρουμε

Στις μεγάλες θερμοκρασίες το ελαιόλαδο χάνει όλες τις χρήσιμες ιδιότητές του και αρχίζει να καίγεται, κάτι που μπορεί να χαλάσει εντελώς τη γεύση του φαγητού σας. Για αυτό και αφήστε το ελαιόλαδο για τις σαλάτες, ενώ για το τηγάνισμα χρησιμοποιήστε ηλιέλαιο.

5. Μετράτε ποσότητες στερεών συστατικών χρησιμοποιώντας ποτήρια

Λάθη που κάνουμε συχνά όταν μαγειρεύουμε χωρίς να το ξέρουμε

 

Πολλοί από εμάς μετράμε τις ποσότητες των υλικών για την ζύμη χρησιμοποιώντας συνηθισμένα ποτήρια, ξεχνώντας πως ο όγκος των υλικών είναι διαφορετικός. Όταν πρόκειται για ψήσιμο, το μέτρημα των συστατικών σωστά είναι το κλειδί. Το ιδανικό είναι να χρησιμοποιήσετε έναν δοσομετρητή ή ακόμα καλύτερα μια ζυγαριά κουζίνας.

6. Δεν προθερμάνατε αρκετά το τηγάνι πριν το ψήσιμο

Λάθη που κάνουμε συχνά όταν μαγειρεύουμε χωρίς να το ξέρουμε

 

Οι έμπειροι σεφ λένε: «Αν νομίζετε ότι το τηγάνι είναι αρκετά ζεστό, περιμένετε άλλα δύο λεπτά και μόνο τότε ξεκινήστε το ψήσιμο». Το ζεστό τηγάνι είναι απαραίτητο για το ψήσιμο λαχανικών και για τη δημιουργία της τραγανής υφής στο κρέας.

7. Βάλατε το σκόρδο πολύ νωρίς

Λάθη που κάνουμε συχνά όταν μαγειρεύουμε χωρίς να το ξέρουμε

 

Υπάρχει λόγος που στις περισσότερες συνταγές το σκόρδο προστίθεται στο τέλος του μαγειρέματος ή τηγανίζεται στην αρχή για μόνο 2-3 λεπτά. Το σκόρδο έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα νερού σε σχέση με τα περισσότερα λαχανικά, για αυτό και καίγεται πολύ γρήγορα και μπορεί να δώσει μια δυσάρεστη γεύση στο φαγητό σας.

8. Βάζετε το κρύο κρέας αμέσως στο τηγάνι

Λάθη που κάνουμε συχνά όταν μαγειρεύουμε χωρίς να το ξέρουμε

 

 

Πριν από το μαγείρεμα πρέπει να αφήσετε το κρέας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Με αυτόν τον τρόπο το κρέας θα μαγειρευτεί πιο ομοιόμορφα και δεν θα έχετε προβλήματα όπως για παράδειγμα το κρέας να είναι από έξω έτοιμο και από μέσα να είναι ωμό. Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για το ψήσιμο στο φούρνο.

9. Δεν αφήνετε το κρέας να ξεκουραστεί μετά το ψήσιμο

Λάθη που κάνουμε συχνά όταν μαγειρεύουμε χωρίς να το ξέρουμε

 

Αξίζει τον κόπο να περιμένετε μερικά επιπλέον λεπτά πριν από τον τεμαχισμό του κρέατος. Οι χυμοί του ανακατεύονται και είναι πιο νόστιμο.

 

10. Βάζετε όλα τα προϊόντα στο ψυγείο

Λάθη που κάνουμε συχνά όταν μαγειρεύουμε χωρίς να το ξέρουμε

 

Δεν είναι όλα τα τρόφιμα κατάλληλα για αποθήκευση στο ψυγείο, για παράδειγμα οι ντομάτες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, οι πατάτες, τα ακτινίδια, τα μάνγκο, καθώς τα κολοκύθια και οι μελιτζάνες καλό είναι να αποθηκεύονται σε ζεστό χώρο. Βάζοντας αυτά τα προϊόντα στο ψυγείο, αυξάνετε τον κίνδυνο να χαλάσουν πιο γρήγορα.

 

11. Αναποδογυρίζετε συνεχώς το φαγητό

Λάθη που κάνουμε συχνά όταν μαγειρεύουμε χωρίς να το ξέρουμε

 

Δεν χρειάζεται να αναποδογυρίζεται πολύ συχνά το φαγητό κατά το ψήσιμο, διότι με αυτόν τον τρόπο θα χάσει την τραγανή υφή του και θα βγει ξηρό. Αφήστε το μελλοντικό μαγειρικό αριστούργημα μόνο του και μην το ενοχλείτε πολύ συχνά — αυτός είναι ένας από τους βασικούς κανόνες ενός καλού μάγειρα.

 

12. Παραβράζετε τα αυγά 

Λάθη που κάνουμε συχνά όταν μαγειρεύουμε χωρίς να το ξέρουμε

 

Αν παραβράσετε τα αυγά το ασπράδι παίρνει γκρι χρώμα και χάνει την γεύση του. Δεν χρειάζεται αμέσως να κατηγορήσετε την ποιότητα των αυγών, το πιο πιθανό είναι πως απλός τα παραβράσατε. Για να πετύχετε το σωστό χρώμα και την τέλεια υφή, χρειάζεται να αφήσετε τα αυγά για 10 λεπτά στην κατσαρόλα με κλειστό το καπάκι αφού αρχίζει το νερό να βράζει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
MeliSoula © Copyright 2021. All rights reserved.
Close