Ψωμί στο σπίτι … Εύκολα! (συνταγή)

Γράφει η Πίστη Κρυσταλλίδου, δημοτική σύμβουλος Εορδαίας

Επέλεξα να ξεκινήσω τη γνωριμία μας με το ψωμί, βασική τροφή και αναπόσπαστο κομμάτι σε τελετές  πολλών θρησκειών. Η ιστορία του ψωμιού ξεκινάει πριν από 30.000 χρόνια στην Ευρώπη!

Το πρώτο ψωμί που φτιάχτηκε πιθανόν να ήταν μια εκδοχή πάστας σιτηρών, φτιαγμένης από καβουρδισμένους και αλεσμένους κόκκους δημητριακών και νερό, και μπορεί να προέκυψε τυχαία κατά το μαγείρεμα ή και σκόπιμα μετά από πειραματισμό με αλεύρι ολικής αλέσεως και νερό.  Καλά δεν  γίνεται να φτιάχνουμε κάθε μερα ψωμί στο σπίτι, αλλά αξίζει να το δοκιμάσετε μια δυο φορές.

sintagi-psomi-spitiko (1)

 

ΥΛΙΚΑ

Τα υλικά μας απλά και ταπεινά:

2 φλιτζάνια χλιαρό νερό προσοχή στην θερμοκρασία, δεν πρέπει να ειναι καυτό, θα δημιουργήσει πρόβλημα στη μαγιά μας.

2 φακελάκια ξερή μαγιά όσο νερό τόσα τα φακελάκια

2 κ.σ. ξύδι 

1 κ.σ. αλάτι 

1/2 κ.γ. ζάχαρη (εγώ έβαλα μαύρη γιατί έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία).

Βάζω μουσική και ξεκινώ!

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

 

Ανακατεύουμε καλα μέχρι να διαλυθούν στο νερό τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξύδι. Έχω κοσκινίσει το αλεύρι μου προτείνω αλεύρι από τους μύλους Χριστίδη  !

*Παλιότερα οι νοικοκυρές το ψωμί του σπιτιού τους το έφτιάχναν με προζύμι, το οποίο το “έπιαναν” του Σταυρού με το βασιλικό που έφερναν από την εκκλησία  

sintagi-psomi-spitiko (2)

 

 

Για αυτήν την ποσότητα νερού και μαγιάς θα χρειαστεί μάλλον ένα κιλό αλεύρι. Είναι αυτό το βάσανο “του όσο πάρει” που ταλαιπωρεί τους αρχάριους στην κουζίνα και όταν το φτιάχνεις για πρώτη φορά ,νιώθεις και λιγό χαζός τι θα πει όσο πάρει;

Θα πει, ότι εξαρτάται από το αλεύρι που έχετε χρησιμοποιήσει και την συμπεριφορά της μαγιάς σας. Δεν θέλουμε ένα σκληρό ζυμάρι θέλουμε να ξεκολλάει από τα χέρια.

sintagi-psomi-spitiko (4)

 

Έριξα και μια χούφτα ηλιόσπορους 😉

Έχω ζεστάνει το φούρνο μου για μερικά λεπτά (τον κλείνω) και αφήνω τα καρβελάκια μου να φουσκώσουν για περίπου 15 με 20 λεπτά, εναλλακτικά αν είναι χειμώνας τα αφήνω κοντά σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού (τζάκι καλοριφέρ). Ξανά ανάβουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς και ραντίζουμε τα καρβελάκια μας με νερό και τα βάζουμε να ψηθούν!

sintagi-psomi-spitiko (5)

Επαναλαμβάνουμε το ράντισμα άλλες δυο φορές, έτσι θα κάνουμε τραγανή την κόρα μας. Αφήνουμε το ψωμάκι μας να ψηθεί. Για περίπου 45 λεπτά ή μια ώρα! Θα το καταλάβετε όταν μοσχομυρίσει το σπίτι!

sintagi-psomi-spitiko (6)

 

Απολαμβάνουμε με τυρί φέτα, ρίγανη και ελίτσες!  Η ευλάβεια των ανθρώπων απέναντι στο ψωμί που ποτέ δεν πετούν, δείχνει τη σημασία του στη ζωή.

About admin

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of