Γράφει η Πίστη Κρυσταλλίδου, δημοτική σύμβουλος Εορδαίας
Επέλεξα να ξεκινήσω τη γνωριμία μας με το ψωμί, βασική τροφή και αναπόσπαστο κομμάτι σε τελετές πολλών θρησκειών. Η ιστορία του ψωμιού ξεκινάει πριν από 30.000 χρόνια στην Ευρώπη!
Το πρώτο ψωμί που φτιάχτηκε πιθανόν να ήταν μια εκδοχή πάστας σιτηρών, φτιαγμένης από καβουρδισμένους και αλεσμένους κόκκους δημητριακών και νερό, και μπορεί να προέκυψε τυχαία κατά το μαγείρεμα ή και σκόπιμα μετά από πειραματισμό με αλεύρι ολικής αλέσεως και νερό. Καλά δεν γίνεται να φτιάχνουμε κάθε μερα ψωμί στο σπίτι, αλλά αξίζει να το δοκιμάσετε μια δυο φορές.
Βάζω μουσική και ξεκινώ!

Σπιτικό Ψωμί
Ingredients
Τα υλικά μας απλά και ταπεινά:
- 2 φλ. χλιαρό νερό – προσοχή στη θερμοκρασία, δεν πρέπει να είναι καυτό, θα δημιουργήσει πρόβλημα στη μαγιά μας
- 2 φακελάκια ξερή μαγιά όσο νερό τόσα τα φακελάκια
- 2 κ.σ. ξύδι
- 1 κ.σ. αλάτι
- ½ κ.γ. ζάχαρη (εγώ έβαλα μαύρη γιατί έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία)
Instructions
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθούν στο νερό τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξύδι. Έχω κοσκινίσει το αλεύρι μου προτείνω αλεύρι από τους μύλους Χριστίδη!*Παλιότερα οι νοικοκυρές το ψωμί του σπιτιού τους το έφτιαχναν με προζύμι, το οποίο το “έπιαναν” του Σταυρού με το βασιλικό που έφερναν από την εκκλησία.
- Για αυτήν την ποσότητα νερού και μαγιάς θα χρειαστεί μάλλον ένα κιλό αλεύρι. Είναι αυτό το βάσανο “του όσο πάρει” που ταλαιπωρεί τους αρχάριους στην κουζίνα και όταν το φτιάχνεις για πρώτη φορά ,νιώθεις και λιγό χαζός τι θα πει όσο πάρει;
- Θα πει, ότι εξαρτάται από το αλεύρι που έχετε χρησιμοποιήσει και την συμπεριφορά της μαγιάς σας. Δεν θέλουμε ένα σκληρό ζυμάρι θέλουμε να ξεκολλάει από τα χέρια.
- Έριξα και μια χούφτα ηλιόσπορους 😊
- Έχω ζεστάνει το φούρνο μου για μερικά λεπτά (τον κλείνω) και αφήνω τα καρβελάκια μου να φουσκώσουν για περίπου 15 με 20 λεπτά, εναλλακτικά αν είναι χειμώνας τα αφήνω κοντά σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού (τζάκι καλοριφέρ). Ξανά ανάβουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς και ραντίζουμε τα καρβελάκια μας με νερό και τα βάζουμε να ψηθούν!
- Επαναλαμβάνουμε το ράντισμα άλλες δυο φορές, έτσι θα κάνουμε τραγανή την κόρα μας. Αφήνουμε το ψωμάκι μας να ψηθεί. Για περίπου 45 λεπτά ή μια ώρα! Θα το καταλάβετε όταν μοσχομυρίσει το σπίτι!
- Απολαμβάνουμε με τυρί φέτα, ρίγανη και ελίτσες! Η ευλάβεια των ανθρώπων απέναντι στο ψωμί που ποτέ δεν πετούν, δείχνει τη σημασία του στη ζωή.
Notes
#Enjoy and follow Meli Soula
Το πιο “γλυκό” κανάλι στο YouTube είναι πλέον γεγονός.
Συνταγές, tips, συνεντεύξεις και εκπλήξεις πολλές που έχουν να κάνουν με τα γλυκά και όχι μόνο.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας κάνοντας subscribe στο κανάλι μας στο YouTube: MeliSoula.gr