ΦΑΡΜΑ ΜΠΕΚΑ: ΒΑΖΕΙ ΤΑ ΒΟΥΒΑΛΙΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΑΣ

φάρμα μπέκα-βουβαλινά προιόνταΗ δεύτερη προσπάθεια μου να αφήσω κάτω τα φουε και να το παίξω δημοσιογράφος ήταν όταν πήγα πριν λίγο καιρό να συναντήσω την Λίνα Μπέκα, μια από τις γυναίκες που μαζί με την οικογένεια της ασχολούνται με την γαστρονομία της Βόρειας Ελλάδας όπως της αξίζει. Όποιος έχει δοκιμάσει μπουγάτσα Θεσσαλονίκης με βουβαλινό γάλα-κακάο, ξέρει γιατί πράγμα μιλάω! 😉

Στην επιχείρηση Φάρμα Μπέκα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη παράγουν προϊόντα με αγνό βουβαλινό γάλα και τα εξάγουν μέχρι την μακρινή Καλιφόρνια!   Από τα γλυκά τους τρελαίνομαι για κεσκιούλ, την πολίτικη βελούδινη κρέμα με βουβαλινό γάλα και ξηρούς καρπούς που μόνο οι Θεσσαλονικείς ξέρουν να τρώνε και σπάνια την βρίσκεις συσκευασμένη στο εμπόριο!

12431354_10153210794951283_1771669535_n

Πήγα λοιπόν που λέτε εγώ η κυρία μέχρι το εργοστάσιο, δοκίμασα όλα τα βουβαλινά προϊόντα τους, έκανα τη συνέντευξη και μετά με πήρε η μπάλα με γιορτές, βασιλόπιτες, κέικ και μπισκότα! Μόλις σήμερα κατάφερα να ξεκλέψω λίγο χρόνο για να τη γράψω. Μπορεί να πέρασαν οι γιορτές αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να ανακαλύψεις ένα καλό προϊόν και να θυμίσεις στον ουρανίσκο σου πόσο  κιμπάρικη και αγνή είναι η βορειοελλαδίτικη γαστρονομία. 🙂

Σας φιλώ,

MeliSoula


  • Λίνα, ποια ήταν η πρώτη σας επαφή ως οικογένεια με βουβαλινά προϊόντα;

12431366_10153210795006283_1981648818_nΗ πρώτη επαφή με το βουβαλινό γάλα ήταν όταν ο Γιάννης Μπέκας σε συνεργασία με ζαχαροπλαστεία της πόλης μας (Θεσσαλονίκη) ξεκίνησε την ιδέα να συλλέγουμε το γάλα προκειμένου να παράξουμε το καϊμάκι και το βουβαλινό γάλα για ζαχαροπλαστική χρήση.

  • Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε μια καινοτόμα για τα ελληνικά δεδομένα φάρμα στη Θεσσαλονίκη;

Όλη η ιδέα και η υλοποίησή της είναι το όραμα του Γιάννη Μπέκα, ο οποίος με τον πρωτοποριακό τρόπο σκέψης και το μεράκι του συνδύασε την αγάπη του για την φύση και τα ζώα με την ανάγκη να δημιουργηθεί μια πρότυπη μονάδα μεταποίησης βουβαλινού γάλακτος.

  • Ποια προϊόντα μπορεί να βρει κανείς στη φάρμα σας;

Θα βρείτε όχι μόνο καινοτόμα, αλλά τόσο νόστιμα όσο και θρεπτικά προϊόντα. Η γκάμα περιλαμβάνει γάλα λευκό –πλήρες και ελαφρύ λιπαρών-, σοκολατούχο γάλα, ρυζόγαλο, κρέμα βανίλια, σοκολάτα και με ξηρούς καρπούς – αμύγδαλο & καρύδα-, καϊμάκι, και καζάν ντιπί. Επίσης, θα βρείτε φρέσκο βούτυρο, τυρί λευκό, ημίσκληρο και φυσικά mozzarella βουβαλινή ελληνική! Πέρα από τα υπόλοιπα, αναπτύξαμε και μία γκάμα με παγωτά σε τέσσερις κλασσικές γεύσεις: Καϊμάκι, Γιαούρτι, Καϊμάκι με Cranberry και Σοκολάτα.

12421668_10153210795001283_1008198207_n

  • Πρώτη ύλη για τις περισσότερες από τις γευστικές δημιουργίες σας αποτελε το βουβαλινό γάλα. Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με το αγελαδινό;

Για όλες τις γευστικές δημιουργίες είναι μόνο το βουβαλινό γάλα, το οποίο είναι πολύ πλουσιότερο από το αγελαδινό σε: σίδηρο, ασβέστιο, πρωτεΐνες, φώσφορο. Επίσης, 1 στα 3 λιπαρά του βουβαλινού γάλακτος είναι της Ω-* κατηγορίας, ενώ στο αγελαδινό τα αντίστοιχα λιπαρά έχουν αναλογία περίπου 1 προς 15. Αυτό βοηθάει στην έμμεση απορρόφηση της «κακής» χοληστερόλης από τον οργανισμό. Επίσης, υπάρχουν πηγές που αναφέρουν πως ενδείκνυται για φαινόμενα δυσανεξίας στη λακτόζη, μιας είναι πλήρως απορροφήσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό.

  • Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο προϊόν;12431335_10153210794331283_85317836_n

Είναι, αλήθεια, πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια από τις δημιουργίες μας. Ωστόσο, από τα γλυκά, προσωπικά, ξεχωρίζω το ρυζόγαλο αλλά και το κεσκιούλ, όπου ο συνδυασμός της καρύδας και του αμυγδάλου απογειώνει τη γεύση της βανίλιας. Από τα ζυμώμενα, το λευκό τυρί μας δεν λείπει ποτέ από το καθημερινό τραπέζι, ενώ το αριάνι είναι το καλοκαιρινό μας δροσιστικό ρόφημα.

Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσης των βουβαλιών και πως αυτές αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για ένα καλύτερο θρεπτικό και γευστικό αποτέλεσμα?

Τα βουβάλια, το ότι ζουν ,ελεύθερα στα παρθένα βοσκοτόπια της Κερκίνης ,χωρίς ίχνος βιομηχανοποίησης ,από μόνο του όλο αυτό μας δίνει το θρεπτικό και γευστικό αποτέλεσμα.

Το περίφημο βούτυρο σας έχει αποσπάσει τιμητική διάκριση.Τι απαιτήσεις γεννά στην Οικογένεια Μπεκα η ευρεια αποδοχη και η βράβευση των προϊόντων της?

Τις απαιτήσεις τις δημιουργούμε μόνοι μας .Πάντα ανταγωνιζόμαστε τον ίδιο μας τον εαυτό , δεν επαναπαυόμαστε! Απόδειξη η τόσο πρόσφατη MOZZA GRECA! Τώρα πια έχουμε και την ελληνική μοτσαρελλα και από βουβαλινο γαλα που είναι και η αυθεντική συνταγή.

12431478_10153210794321283_534524042_n

Η ευρεία αποδοχή και η βράβευση των προϊόντων μας είναι η ανταμοιβή που μας δίνει ώθηση για επιπλέον πράγματα..

Έχει το καταναλωτικό κοινό ,τώρα περισσότερο από ποτέ ,την ανάγκη για επιστροφή στα αυθεντικά παραδοσιακά προϊόντα της ελληνικής γης?

Έχω την αίσθηση ότι πάντα υπήρχε αυτό το κοινό που όμως αυξάνεται συνέχεια και ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου βρίσκεται η μάζα του πληθυσμού. Το διαπιστωνουμε κι εμεις σε κάθε φεστιβαλ,εκθεση τροφιμων που συμμετεχουμε,ο κοσμος δειχνει εντονο ενδιαφερον για τα προιοντα που συναντα σ αυτές τις εκδηλωσεις.

Διαθέτει ο μέσος Έλληνας γνώση του ποια είναι η πραγματική θρεπτική αξία αυτών που καταλήγουν στο τραπέζι του?

Όχι πάντα αλλά  είναι καιρός που νομίζω ότι τώρα εκπαιδεύεται .Είναι η συνέχεια του ότι επιστρέφει σε παραδοσιακά προϊόντα τα οποία θέλει να γνωρίζει και τη θρεπτική τος άξια και όχι μόνο να τα καταναλώνει.

12435825_10153210794461283_334999854_n

Που μπορεί να βρει κανείς τα προϊόντα σας στην Ελλάδα ; Σκέφτεστε μια περαιτέρω βαλκανική ή ευρωπαϊκή επέκταση των δραστηριοτήτων σας;

Τα προϊόντα μπορείτε να τα βρείτε σε ντελικατεσεν, παντοπωλεία αλλά και σε βιολογικά καταστήματα,καθώς και σε ορισμένα καταστήματα μεγάλων αλυσίδων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επίσης Θράκη, Κρήτη, Ρόδο Μυτιλήνη, Ιωάννινα.. Ήδη κάνουμε κάποιες εξαγωγές σε Λονδίνο ,Γερμανία και Καλιφόρνια και προσπαθούμε για περισσότερα.

Τι περιλαμβάνουν τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τα μελλοντικά μας σχέδια είναι να αναπτύξουμε τις εξαγωγές αλλά και την ελληνική αγορά που τώρα έχει περισσότερη ανάγκη από πότε τέτοια προϊόντα.

ΑΛΛΑ:

Είμαστε οικογενειακή επιχείρηση μαζί με άλλους 6 ανθρώπους που είναι στο δυναμικό μας. Φροντίζουμε όλοι με αγάπη και μεράκι από την προσκόμιση του γάλακτος ,την παραγωγή των προϊόντων αλλά και τη διαχείριση τους για να έχουμε το αποτέλεσμα που αρμόζει.

Φεύγοντας, η Λίνα μου έδωσε και μια συνταγή από το site www.oikogeneiampeka.gr για να τη μοιραστώ με τους αναγνώστες του melisoula.gr. (Γλυκιά, εννοείται!) Δείτε την εδώ

Xειμωνιάτικο τζιζκέικ με γιαούρτι και γλυκό κυδώνι

Join the Conversation

  1. ΡΟΥΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ says:

    Πόοοοσα πράγματα μπορεί να μας δώσει αυτός ο τόπος που κακόψυχοι και ιδιοτελείς τον ονομάζουν φτωχό….
    BRAVO στην προσπάθειά σας.!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
MeliSoula © Copyright 2021. All rights reserved.
Close