Του Αγίου Φανουρίου αύριο, 27 Αυγούστου και τα περισσότερα σπίτια ήδη μοσχοβολούν κανέλα και γαρίφαλα.
Είναι η καθιερωμένη Φανουρόπιτα που φτιάχνουν οι νοικοκυρές τάζοντας την στον Άγιο για να τους φανερώσει, όπως λένε, κάτι.
Γιατί φτιάχνουμε τη φανουρόπιτα – Τι λέει η παράδοση
Για την ζωή του Αγίου Φανουρίου, τον οποίο τιμάμε με αυτή τη νηστίσιμη πίτα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες. Κατά την παράδοση, φτιάχνουμε την πίτα για να σωθεί η μητέρα του αγίου, η οποία ήταν μία σκληρή, αμαρτωλή γυναίκα. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γράφει με αυτή την αφορμή ότι όποιος επικαλείται τον Άγιο Φανούριο πρέπει πάντα να λέει «Θεός σχωρέσ’ τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Θεός σχωρέσ’ την».
Πίτα για να συγχωρεθεί η μητέρα του Αγίου.
Έτσι, στις 27 Αυγούστου που τιμούμε τον Άγιο Φανούριο, συνηθίζουμε να φτιάχνουμε φανουρόπιτες. Τις οποίες μοιράζουμε στη γειτονιά αφού τις ευλογίσουν πρώτα στην εκκλησία. Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε. Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω. Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9, καθώς οι συγκεκριμένοι αριθμοί ανήκουν στους λεγόμενους ιερούς αριθμούς ήδη από την εποχή των Πυθαγορείων.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη Φανουρόπιτα είναι συνήθως 7 ή 9. Οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων.
Και όπως συμβαίνει με όλα τα έθιμα, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν παραλλαγές της παράδοσης.
Στην Κρήτη, την Κύπρο, τη Σκιάθο, τη Φλώρινα και άλλες περιοχές, η φανουρόπιτα φτιάχνεται για να βρουν οι ανύπαντρες κόρες γαμπρό. Άλλοι πιστεύουν ότι φέρνει καλοτυχία και φωτίζει τον δρόμο της ζωής του καθενός. Λέγεται ακόμη ότι ο Άγιος Φανούριος προστατεύει τους αγρότες φανερώνοντας τα κλεμμένα ζώα. Αν λοιπόν θέλετε να σας φανερώσει ο Άγιος Φανούριος ό,τι σημαντικό αναζητάτε φτιάξτε μια φανουρόπιτα. Eυλογήστε την στην εκκλησία και αναμείνατε για τα αποτελέσματα!
Η Ευχή αυτή διαβάζεται κατά την παρασκευή της Φανουρόπιτας που φτιάχνουμε προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου:
Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος. ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων. η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών. Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου. Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου. Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.
Καλή επιτυχία!
Φανουρόπιτα
Equipment
- Ταψί Νο 28
Ingredients
- 1 κούπα σπορέλαιο
- 3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι
- 1 κ.γ. σόδα
- ½ κούπα καρύδι κομμένο μέτριο
- ½ κούπα σταφίδα ξανθή
- ½ κ.γ. γαρίφαλο
- ¾ κ.γ. κανέλα
Instructions
Πριν την εκτέλεση:
- Διαλύουμε τη σόδα μέσα στον χυμό πορτοκάλι.
- Αν έχουμε ήδη τη σταφίδα στο ψυγείο τότε πρέπει να τη βάλουμε 4 ώρες σε νερό για να φουσκώσει. Αν την πάρουμε φρέσκια τη χρησιμοποιούμε απευθείας.
Βήματα:
- Χτυπάμε το λάδι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει όσο περισσότερο γίνεται η ζάχαρη. Σε αυτό το μείγμα ρίχνουμε το πορτοκάλι που έχουμε διαλύσει τη σόδα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά (σε αυτό το στάδιο χρησιμοποιούμε μίξερ).
- Σε ένα μπολ έχουμε βάλει το αλεύρι μαζί με το γαρίφαλο, την κανέλα, το καρύδι και τη σταφίδα (την οποία έχουμε στεγνώσει ταμποναριστά για να μην σβολιάσει το αλεύρι όταν τη ρίξουμε).
- Ανακατεύουμε με αναδευτήρα ή με κουτάλι το μείγμα. Δεν χρειάζεται να ξαναχρησιμοποιήσυμε το μίξερ.
- Έχουμε λαδώσει ελάχιστα το ταψί ( 28 νούμερο), γιατί ήδη το μείγμα μας έχει όσο λάδι χρειάζεται για να μην κολλήσει και απλώνουμε το μείγμα.
- Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°-170° βαθμούς, ανάλογα τον φούρνο(ψήνεται και σε αντίσταση και σε αέρα) για 40-60 λεπτά.
- Αφήνουμε τη φνουρόπιτα να κρυώσει και μετά την κόβουμε.
Notes
Τοποθετήστε στην επιφάνειά της μια χάρτινη δαντέλα και κοσκινίστε μ’ ένα σουρωτήρι ζάχαρη άχνη.
Αφαιρέστε με προσοχή τη δαντέλα και τα σχέδιά της θα αποτυπωθούν στην επιφάνεια της φανουρόπιτας.
Ή αλλιώς, πασπαλίστε την απλώς με λίγη άχνη ζάχαρη. Φώτο άρθρου : https://www.olivemagazine.gr
#Enjoy and follow Meli Soula
#Enjoy and follow Meli Soula
Το πιο “γλυκό” κανάλι στο YouTube είναι πλέον γεγονός.
Συνταγές, tips, συνεντεύξεις και εκπλήξεις πολλές που έχουν να κάνουν με τα γλυκά και όχι μόνο.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας κάνοντας subscribe στο κανάλι μας στο YouTube: