Τα φαγητά στο αεροπλάνο είναι συνήθως άγευστα: ξέρετε γιατί;

Είναι κοινό μυστικό πως ότι και να φας μέσα στο αεροπλάνο, δεν θα πετάξεις και τη σκούφια σου! Τα φαγητά που σερβίρονται στο αεροπλάνο είναι συνήθως άγευστα, γι΄αυτό οι αεροπορικές εταιρίες βάζουν παραπάνω αλάτι και μπαχαρικά σε κάθε πιάτο. Τι φταίει όμως γι΄αυτό; Φταίει ο σεφ; Φταίνε τα υλικά που χρησιμοποιούνται; Φταίει η συνταγή; Όχι! Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα φαγητά δεν είναι άνοστα αλλά μας φαίνονται έτσι λόγω…θορύβου! Διαβάζουμε στα Νέα:

Η μελέτη έγινε σε ομάδα εθελοντών, οι οποίοι αξιολόγησαν με δεμένα τα μάτια την γλυκύτητα, την αλμυρότητα, το πόσο τραγανά ήταν και την γεύση διαφόρων τροφίμων. Σε όλη τη διάρκεια του πειράματος, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ αυξομείωναν γύρω τους έναν θόρυβο σαν «παράσιτα» ή βουητό (white noise). Ο πιο δυνατός ήχος έκανε τα φαγητά να μοιάζουν λιγότερο γλυκά και λιγότερο αλμυρά, ενώ τα έκανε να είναι και πιο τραγανά.

Τι γεύση έχει το φαγητό στο αεροπλάνο

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Food Quality and Preference», το εύρημα μπορεί να εξηγεί γιατί είναι τόσο ουδέτερη η γεύση των φαγητών που σερβίρονται στα αεροπλάνα – ένα φαινόμενο το οποίο κάνει τις αεροπορικές εταιρείες να βάζουν πολλά μπαχαρικά σε ό,τι σερβίρουν.

«Υπάρχει μια γενικευμένη γνώμη ότι το φαγητό στο αεροπλάνο δεν είναι νόστιμο», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άντυ Γουντς. «Αναρωτιόμασταν λοιπόν γιατί συμβαίνει αυτό, διότι προφανώς δεν είναι δυνατόν όλες οι αεροπορικές εταιρείες να αδυνατούν να σερβίρουν νόστιμο φαγητό».

Μία από τις πιθανές αιτίες που σκέφτηκαν οι ερευνητές ήταν να φταίει ο υπόκωφος θόρυβος στην καμπίνα του αεροπλάνου.

«Η NASA δίνει στους αστροναύτες τρόφιμα με πολύ έντονες γεύσεις, επειδή για κάποιον λόγο όταν βρίσκονται στο διάστημα δεν μπορούν να γευθούν το φαγητό όπως στη γη», προσθέτει ο δρ Γουντς. «Σκεφτήκαμε ότι και σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να ευθύνεται ο περιβάλλων θόρυβος. Επειδή δεν υπάρχει παλαιότερη μελέτη για το όλο θέμα, αποφασίσαμε να διερευνήσουμε κατά πόσον ευσταθεί η θεωρία μας».

Ο δρ Γουντς και οι συνεργάτες του επιστράτευσαν 48 εθελοντές και τους έδεσαν τα μάτια. Στη συνέχεια, άρχισαν να τους σερβίρουν γλυκά φαγητά (όπως μπισκότα) και αλμυρά (όπως τσιπς), ζητώντας τους να τα αξιολογήσουν.

Οι εθελοντές φορούσαν ακουστικά τα οποία στην αρχή δεν εξέπεμπαν κανένα ήχο.

Έτσι διαπίστωσαν ότι δίχως θόρυβο, οι εθελοντές βρήκαν τα φαγητά πιο αλμυρά, πιο γλυκά και λιγότερο τραγανά απ’ ό,τι με την παρουσία δυνατού θορύβου.

Το ερώτημα είναι γιατί αλλάζει η αίσθηση της γεύσης με τον θόρυβο. Οι ερευνητές εικάζουν πως ενδεχομένως ο θόρυβος αποσπά την προσοχή μας, οπότε δεν αντιλαμβανόμαστε πλήρως την γεύση του φαγητού.

Υπάρχει επίσης περίπτωση να φταίει το γεγονός ότι το να ακούει κανείς ένα βουητό, δεν είναι κάτι που αρέσει στους περισσότερους από εμάς – και η δυσαρέσκεια αυτή θα μπορούσε να προβάλλεται στο φαγητό.

About admin

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of