Προχτές που ανεβάσαμε την συνταγή Γλυκό ψυγείου με σαβαγιάρ και πορτοκαλάδα, δεχτήκαμε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τα σαβαγιάρ.
Tα savoyard, ή δάχτυλα κυριών (ladyfingers) όπως τα λένε στα αγγλικά, είναι μπισκότα με υφή σπογκώδη και γεύση γλυκιά. Με αυτά φτιάχνεται παραδοσιακά το ιταλικό τιραμισού αλλά και η γαλλική τούρτα σαρλότ (σαν αυτή που φτιάξαμε στα πρώτα γενέθλια του melisoula.gr, θυμάστε;)
Προέρχονται από την περιοχή της Σαβοίας, που ήταν κάποτε ιταλική αλλά τώρα ανήκει στη γαλλική επικράτεια. Ήταν το επίσημο γλυκό της βασιλικής αυλής και η φήμη τους εξαπλώθηκε, από πολύ νωρίς, σε όλη σχεδόν την Ευρώπη. Σε κάθε χώρα (της Κεντρικής Ευρώπης κυρίως) συναντάμε τα μπισκότα αυτά ως βασικό συστατικό της ζαχαροπλαστικής παράδοσης.
Το σχήμα τους είναι πολύ χαρακτηριστικό: Συνήθως είναι μακρόστενα και τα απλώνουμε σε στρώσεις.
Τρώγονται σκέτα ή μέσα σε γλυκά. Επειδή έχουν σπογκώδη υφή, οι ζαχαροπλάστες τα μουλιάζουν συχνά σε διάφορα υγρά. Για να φτιάξουμε τιραμισού για παράγδειγμα, τα μουλιάζουμε σε καφέ.
Τα μπισκοτάκια αυτά μπορείτε να τα βρείτε σε όλα τα σουπερ μάρκετ. Δοκιμάστε σε κάθε συνταγή με μπισκότα, να αντικαταστήσετε τα κλασσικά μπισκότα με σαβαγιάρ. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!
Σας φιλώ,
MeliSoula
Y.Γ. Δείτε την συνταγή για τούρτα σαρλότ με γιαούρτι και φρούτα του δάσους εδώ: