Ποια είναι επιτέλους αυτή η «Τυρινή»
Αρχικά να διευκρινίσουμε πως η Τυρινή δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο. Για την ακρίβεια δεν είναι καν πρόσωπο. Τυρινή λέγεται η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε και είναι αυτή που προηγείται της Μεγάλης Αποκριάς.
Γιατί λέγεται έτσι!
Η ονομασία προέρχεται από την λέξη τυρί. Και εκτός από Εβδομάδα της Τυρινής λέγεται αλλιώς και της Τυροφάγου ή Λευκή εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει γιατί από σήμερα μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή μπορούν να καταναλωθούν όλα τα γαλακτοκομικά, το ψάρι, όχι όμως κρέας. Σύμφωνα με την εκκλησία η εβδομάδα της Τυρινής είναι αυτή της προετοιμασίας για την Μεγάλη Σαρακοστή, ενώ παράλληλα υπενθυμίζει την εντολή που έδωσε ο Θεός στον Αδάμ και την Εύα να φάνε οτιδήποτε εκτός από τον απαγορευμένο καρπό, το μήλο.
Ευκαιρία λοιπόν για αποτοξίνωση αφ’ ενός και μαγειρικούς πειραματισμούς αφ’ ετέρου. Το τυρί, το γάλα, τα αυγά, είναι εξαιρετικά υλικά και μπορούμε να δημιουργήσουμε μικρούς γαστρονομικούς θησαυρούς. Τις επόμενες μέρες θα σας κάνουμε τις προτάσεις μας. Μείνετε συντονισμένοι και για πάμε να δοκιμάσουμε την πρώτη μας συνταγή…

Γαλατόπιτα
Ingredients
- 1 lt γάλα
- 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φλ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- Ξύσμα λεμόνι ή πορτοκάλι (ακέρωτα)
- 1 βανίλια
- Λίγο μέλι για το τέλος
- Κανέλα για το σερβίρισμα
Instructions
- Βάζουμε το μισό από το γάλα μας σε ένα μικρό κατσαρολάκι και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
- Στο άλλο μισό γάλα ανακατεύουμε τα όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός το μέλι).
- Τα προσθέτουμε στο γάλα που έχει αρχίσει να ζεσταίνεται – χαμηλώνοντας το μάτι της κουζίνας-και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει και να γίνει μια σφιχτή κρέμα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ένα στρόγγυλο ταψάκι τάρτας (λεπτή γίνεται).Ψήνουμε για περίπου ½ ώρα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και μόλις την βγάλουμε από το φούρνο την αλείφουμε με μέλι.
- Ξεφουρνίζουμε, την αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με κανέλα!
Notes
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας κάνοντας subscribe στο κανάλι μας στο YouTube: MeliSoula.gr