Τις Κυριακές τα βράδια, δεν έχω καλύτερο από το να χουχουλιάζω στον καναπέ μου, να μαζεύω τους φίλους μου και να βλέπουμε ταινίες, σιγοπίνοντας κρασί και τρώγοντας ποπκορν και σνακς.
Μαζέψαμε τις 10 κορυφαίες, -κατά τη γνώμη μας- ταινίες όπου το φαγητό με όλες τις χρήσεις και τις μορφές που μπορεί να πάρει, από υψηλή κουζίνα έως «εργαλείο» ανύψωσης της λίμπιντο, είναι ο πρωταγωνιστής. Η ηδονή του φαγητού, η παράδοση της κουζίνας και ο κόσμος των σεφ, στάθηκε συχνά πηγή έμπνευσης για κινηματογραφικές ταινίες που σου ανοίγουν την ορεξη. Ας τις δούμε μπουκιά μπουκιά…
Tampopo (1985) του Γιούζο Ιτάμι
Το βασίλειό μου για ένα πιάτο noodles
Μία γιαπωνέζα προσπαθεί απεγνωσμένα να ετοιμάσει το καλύτερο μπολ με noodles που έγινε ποτέ. Αρωγός της ένας καουμπόι γιαπωνέζος με απίστευτες μαγειρικές γνώσεις. Μία ταινία που μας μαθαίνει πώς να σεβόμαστε το πιάτο που τρώμε και τις βασικές κινήσεις που πρέπει να κάνεις πριν ξεκινήσεις να γευτείς το φαγητό σου. Αγαπημένη ατάκα του έργου: «Είναι σημαντικό να αποχαιρετήσεις το χοιρινό στο πιάτο σου λέγοντας: “θα τα πούμε σε λίγο”».
Ταινίες που ανοίγουν όλες τις…. ορέξεις
9 ½ βδομάδες (1986) του Άντριαν Λιν
Συνταγή: σαντιγί, φράουλες, μέλι, σιρόπια και ό,τι άλλο υπάρχει μέσα στο ψυγείο. Θερμιδική αξία: ανυπολόγιστη! Η ταινία που φόρτισε σεξουαλικά τα κεράσια και τα φοντανάκια!
Η γιορτή της Μπαμπέτ (1987) του Γκαμπριέλ Άξελ
«Ορτύκια στη σαρκοφάγο» και άλλα γαλλικά γαστριμαργικά
«Ένα πραγματικό γαλλικό δείπνο». Αυτό αποφασίζει να ετοιμάσει η Μπαμπέτ στους κατοίκους ενός απομακρυσμένου χωριού της Δανίας, όπου το φαγητό δεν είναι παρά μέσο επιβίωσης και η υψηλή κουζίνα μπορεί να θεωρηθεί μέγιστο αμάρτημα. Ορτύκια με φουά γκρα και σάλτσα από τρούφες, χελωνόσουπα, μπλινίς με χαβιάρι, μπαμπάδες με ρούμι και ξερά σύκα…. με λίγα λόγια η γαλλική κουζίνα σε όλο της το μεγαλείο. Ή πως μέσα από ένα γεύμα έρχεται η απόλυτη λύτρωση και ανύψωση του πνεύματος.
Big Night (1996) των Στάνλεϊ Τούτσι & Κάμπελ Σκοτ
Μια ταινία για τη σωστή ιταλική κουζίνα
Η αποθέωση της ιταλικής κουζίνας. Μην περιμένετε όμως να δείτε πίτσες και βαρετές μακαρονάδες. Οι Primo και Secondo είναι δύο αδέρφια που ανοίγουν μια παραδοσιακή ιταλική τρατορία στο Νιου Τζέρσι. Ο Primo ετοιμάζει αυθεντικές ιταλικές συνταγές, οι οποίες δυστυχώς δεν τυγχάνουν αναγνώρισης από τους θαμώνες του εστιατορίου που θα προτιμούσαν από το υπέροχο ριζότο του Primo ένα απλό σπαγγέτι με κεφτεδάκια.
Mostly Martha (2001) της Σάντρα Νέτελμπεκ
Χωράνε δύο σεφ σε μία κουζίνα;
Μάλλον θα ξέρεις το remake της ταινίας με την Catherine Zeta-Jones και τον Aaron Eckhart (no reservations), ωστόσο προτείνουμε ανεπιφύλακτα τη πρωτότυπη γερμανική ταινία, καθώς στο ρόλο του γοητευτικού sous-chef που έρχεται να ταράξει τα νερά της ήρεμης -σε βαθμό νευρώσεως- κουζίνας της Martha είναι ο εξαιρετικός ιταλός Sergio Castellito. Δηλαδή, η αυστηρή γερμανική πειθαρχία συναντά το ιταλικό μπρίο και ετοιμάζουν μαζί το πιο γευστικό πιάτο! Γερμανία-Ιταλία σημειώσατε χ.
Πολίτικη Κουζίνα (2003) του Τάσου Μπουλμέτη
Από την Πόλη έρχομαι….
Η λέξη ονειρεύομαι κρύβει μέσα της τη λέξη «ρεύομαι» και η λέξη γαστρονόμος κρύβει μέσα της τη λέξη αστρονόμος. Στον κόσμο της πολίτικης κουζίνας το φαγητό είναι ιεροτελεστία και κάθε κεφάλαιο της ζωής μας αντιστοιχεί με ένα από τα βασικά γεύματα. Πολύτιμη γνώση που αποκτήσαμε βλέποντας τη ταινία: οι πολίτισσες σπανίως αποκαλύπτουν τα μυστικά της κουζίνας τους γι’ αυτό αν σου πει καμία να βάλεις στα ντολμαδάκια σου κισάμαμουτ… τρέξε μακριά!
Julie & Julia (2009) της Νόρα Έφρον
Οι Αμερικανοί μυούνται στη γαλλική κουζίνα
Η πρώτη ταινία του Χόλιγουντ που βασίστηκε σε blog. Και συγκεκριμένα στο blog της Τζούλι Πάουελ , μίας νεαρής με βαρετή δουλειά που αποφασίζει να φτιάξει τις 524 συνταγές του βιβλίου της σεφ Τζούλιας Τσάιλντ σε 365 μέρες, «ανεβάζοντας» την όλη διαδικασία στο blog της, το οποίο κατέληξε να γίνει θέμα στους New York Times.
Chocolat (2000) του Λάσε Χαλστρομ
Γλυκές αμαρτίες
«One taste is all it takes». Σε μια μικρή συντηρητική κοινωνία η Vianne ανοίγει μια μικρή σοκολατερί που δεν αργεί να βάλει σε πειρασμό όλο το χωριό. Η ταινία μας έμαθε πως ένα μικρό κομματάκι σοκολάτας μπορεί να απελευθερώσει όλες τις καλά κρυμμένες επιθυμίες σου. Συμβουλή: μη τη δείτε χωρίς να έχετε στο σπίτι σοκολάτα.
Chef (2014) του Τζον Φαβρό
Μετά από μια παρεξήγηση που παίρνει διαστάσεις «χιονοστιβάδας», ο Καρλ Κάσπερ απολύεται από το γκουρμέ εστιατόριο στο οποίο δουλεύει ως σεφ. Αναγκάζεται να επιστρέψει στο Μαϊάμι μετά από προτροπή της πρώην συζύγου του, και να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση: μια κινούμενη καντίνα με γκουρμέ φαγητό. Σχεδιάζει να διασχίσει όλη τη χώρα, με τελικό προορισμό το Λος Αντζελες και βασικό με σκοπό να διεκδικήσει την θέση που του αξίζει στην ελίτ των σεφ…
Burnt (2015) του Τζον Ουέλς
Ο σεφ που έπαιζε με την φωτιά
O σεφ Άνταμ Τζόουνς τα είχε όλα – και τα έχασε. Βραβευμένος με δύο αστέρια Michelin και ροκ σταρ του κόσμου της υψηλής μαγειρικής, με πασίγνωστες κακές συνήθειες, το πρώην κακό παιδί του Παρισιού έκανε πάντα του κεφαλιού του και νοιαζόταν μόνο για την συναρπαστική στιγμή της δημιουργίας γευστικών εκρήξεων.
Για να εξασφαλίσει την δική του κουζίνα, αλλά και το τρίτο αστέρι Michelin που του είχε ξεφεύγει εδώ και χρόνια, θα χρειαστεί τους καλύτερους στο πλευρό του, συμπεριλαμβανομένης και της όμορφης Ελέν.
Η ιστορία του είναι τελικά ένας ύμνος στην αγάπη του φαγητού και τη δύναμη των δεύτερων ευκαιριών.
..
Πηγή: Athens Voice