Μετά το καρπούζι, σειρά έχει το ροδάκινο! Εδώ θα διαβάσεις σήμερα τα 10 πράγματα που δε ξέρεις για το καλοκαιρινό φρούτο που αγαπάμε!
10 πράγματα που δε ξέρεις για το ροδάκινο:
- Ήρθε στη χώρα μας το 100 μ.Χ. και έφτασε σε μας μέσω Περσίας και Μικρά Ασίας, γι΄ αυτό ονομαζόταν κάποτε «περσικό μήλο».
- Καλλιεργείται κυρίως στην Ημαθία και στη Θεσσαλία
- Το ροδάκινο Νάουσας είναι ένα από τα λίγα προϊόντα στην Ελλάδα που είναι Π.Ο.Π, έχει δηλαδή προστατευόμενη ονομασία προέλευσης
- Οι γιαρμάδες είναι μεγάλα ροδάκινα, με μαλακιά σάρκα σαν μαρμελάδα και κουκούτσι που αποσπάται εύκολα είναι μια ποικιλία που είναι πλέον προς εξαφάνιση!
- Ποικιλίες που δεν είναι τόσο διαδεδομένες στην Ελλάδα είναι τα σαγκουίνια (ροδάκινα με κόκκινη σάρκα) και τα λευκόσαρκα ροδάκινα, που είναι πιο πικρά στην γεύση και μυρίζουν έντονα
- Είναι ένα από τα φρούτα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό (89%!)
- Επειδή έχει κάλιο, ρυθμίζει την πίεση και επειδή έχει πολλές φυτικές ίνες μειώνει την χοληστερίνη!
- Επειδή η φύση προνοεί, το ροδάκινο όπως και άλλα καλοκαιρινά φρούτα, μας βοηθά να μαυρίσουμε περισσότερο. Αυτή η ιδιότητα οφείλεται στο γεγονός ότι έχει πολύ καροτένιο (εξου και το πορτοκαλί χρώμα!)
- Όσο πιο πολύ μυρίζει το ροδάκινο, τόσο πιο φρέσκο είναι.
- Στην Ασία συμβολίζει την γονιμότητα και την αθανασία.