, ,

Πράσινη σαλάτα με βινεγκρέτ πετιμέζι και κατίκι (συνταγή από τον Ιερεμία Αμβροσιάδη)

Στη στήλη Guest blogging φιλοξενούμε συχνά-πυκνά τον Ιερεμία Αμβροσιάδη! Αυτή τη φορά του ζητήσαμε μια σαλάτα δροσερή και υγιεινή και μας έδωσε τη συνταγή για μια γαλλική σαλάτα mesclun. Παραδοσιακά ξεκίνησε ως μια φρέσκια πράσινη σαλάτα με λαχανικά που φυτρώνουν στη Προβηγκία της Γαλλίας. Σήμερα όμως λέγονται έτσι όλες οι σαλάτες που έχουν ως βάση τα πράσινα baby λαχανικά. Ακολουθεί η συνταγή με ένα πλήρες…φωτορεπορτάζ!

Σας φιλώ, 

ΜeliSoula

syntagi-salata-ieremias (1)

ΥΛΙΚΑ

-100γρ πράσινη Σαλάτα με baby λαχανικά
-15γρ Σταφίδες μαύρες
-15γρ Καρύδι
-15γρ Ρόδι
-80γρ Καπνιστή Μπριζόλα
-50γρ Μαυροδάφνη
-70γρ Κατίκι

-1-2 Αποξηραμένα σύκα
-Αλάτι/Πιπέρι

Για τη βινεγκρέτ

-30γρ Πετιμεζι
-10γρ Μουστάρδα Dijon
-20γρ Ξύδι Κοκ. Κρασιού
-50γρ Ελαιόλαδο
-50γρ Ηλιέλαιο
-1 Πρέζα Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

-Πλένουμε καλά την σαλάτα και την στεγνώνουμε έτσι ώστε να μην έχει καθόλου υγρασία, αφήνοντας την σε ένα σουρωτήρι με απορροφητικό χαρτί. Βάζουμε τις σταφίδες στην μαυροδάφνη και τις αφήνουμε να μουλιάσουν μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και να φουσκώσουν.

-Κόβουμε το ρόδι στην μέση και το χτυπάμε με ένα κουτάλι πάνω από ένα μπολ για να βγάλουμε τα σπόρια.

syntagi-salata-ieremias (2)

-Κόβουμε την μπριζόλα σε μικρές λωρίδες και την σωτάρουμε σε λίγο λάδι, έως ότου πάρει ένα ωραίο χρώμα και βγάλει τα αρώματα της. Μόλις ροδίσει, την αποσύρουμε και την τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί, για να «τραβήξει» το παραπανίσιο λάδι.

syntagi-salata-ieremias (3)

Ετοιμάζουμε τη Vinegraite.

Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός του λαδιού, σε ένα ευρύχωρο μπολ και τα χτυπάμε με ένα σύρμα να ομογενοποιηθούν αρχίζοντας να προσθέτουμε σιγά σιγά και με μικρή ροή το λάδι.

ΤΙP: Η vinegraite είναι σωστή όταν έχει πάρει μια κρεμώδη υφή αλλά δεν έχει “ξεράσει” τα λάδια της.

syntagi-salata-ieremias (4)

Συνθέτουμε το πιάτο.

Βάζουμε τη σαλάτα σε ένα ευρύχωρο μπολ με τα καρύδια, το ρόδι, τις σταφίδες, την μπριζόλα, λίγο αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση, συμπληρώνουμε την vinegraite και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με τα ακροδάχτυλα με μαλακές κινήσεις.

ΤΙP: Δεν είναι απαραίτητο να βάλουμε όλη την vinegraite στη σαλάτα γιατί άμα είναι μεγάλη η ποσότητα θα μαράνει τη σαλάτα και δεν θα είναι ευχάριστη στο στόμα. Ιδανικά θέλουμε όλα τα φύλλα να είναι βρεγμένα αλλά να στέκονται τραγανά!

syntagi-salata-ieremias (5)

Σερβίρουμε τη σαλάτα σε ένα μεγάλο πιάτο και βάζουμε μια κουταλιά κατίκι δίπλα. Μπορείτε να κρατήσετε λίγο από όλα τα υλικά για να στολίσετε τη σαλάτα σας.

syntagi-salata-ieremias (6)

Απολαύστε και καλή όρεξη!

syntagi-salata-ieremias (7)

About admin

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of