Πράσινη σαλάτα με βινεγκρέτ πετιμέζι και κατίκι (συνταγή από τον Ιερεμία Αμβροσιάδη)

Στη στήλη Guest blogging φιλοξενούμε συχνά-πυκνά τον Ιερεμία Αμβροσιάδη! Αυτή τη φορά του ζητήσαμε μια σαλάτα δροσερή και υγιεινή και μας έδωσε τη συνταγή για μια γαλλική σαλάτα mesclun. Παραδοσιακά ξεκίνησε ως μια φρέσκια πράσινη σαλάτα με λαχανικά που φυτρώνουν στη Προβηγκία της Γαλλίας. Σήμερα όμως λέγονται έτσι όλες οι σαλάτες που έχουν ως βάση τα πράσινα baby λαχανικά. Ακολουθεί η συνταγή με ένα πλήρες… φωτορεπορτάζ!

Σας φιλώ, 

ΜeliSoula

Πράσινη σαλάτα με βινεγκρέτ πετιμέζι και κατίκι

από τον Ιερεμία Αμβροσιάδη

Ingredients

  • 100 γρ. πράσινη σαλάτα με baby λαχανικά
  • 15 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 15 γρ. καρύδι
  • 15 γρ. ρόδι
  • 80 γρ. καπνιστή μπριζόλα
  • 50 γρ. μαυροδάφνη
  • 70 γρ. κατίκι
  • 1-2 αποξηραμένα φρούτα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη βινεγκρέτ:

  • 30 γρ. πετιμέζι
  • 10 γρ. μουστάρδα Dijon
  • 20 γρ. ξύδι Κοκ. Κρασιού
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. ηλιέλαιο
  • 1 πρέζα αλάτι

Instructions

  • Πλένουμε καλά τη σαλάτα και τη στεγνώνουμε έτσι ώστε να μην έχει καθόλου υγρασία, αφήνοντας την σε ένα σουρωτήρι με απορροφητικό χαρτί. 
    Βάζουμε τις σταφίδες στην μαυροδάφνη και τις αφήνουμε να μουλιάσουν μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και να φουσκώσουν.
  • Κόβουμε το ρόδι στη μέση και το χτυπάμε με ένα κουτάλι πάνω από ένα μπολ για να βγάλουμε τα σπόρια.
  • Κόβουμε τη μπριζόλα σε μικρές λωρίδες και τη σωτάρουμε σε λίγο λάδι, έως ότου πάρει ένα ωραίο χρώμα και βγάλει τα αρώματά της. Μόλις ροδίσει, την αποσύρουμε και την τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί, για να «τραβήξει» το παραπανίσιο λάδι.

Ετοιμάζουμε τη Vinegraite:

  • Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός του λαδιού, σε ένα ευρύχωρο μπολ και τα χτυπάμε με ένα σύρμα να ομογενοποιηθούν αρχίζοντας να προσθέτουμε σιγά σιγά και με μικρή ροή το λάδι.
    ΤΙP: Η vinegraite είναι σωστή όταν έχει πάρει μια κρεμώδη υφή αλλά δεν έχει “ξεράσει” τα λάδια της.

Συνθέτουμε το πιάτο:

  • Βάζουμε τη σαλάτα σε ένα ευρύχωρο μπολ με τα καρύδια, το ρόδι, τις σταφίδες, τη μπριζόλα, λίγο αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση, συμπληρώνουμε τη vinegraite και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με τα ακροδάχτυλα με μαλακές κινήσεις.
    ΤΙP: Δεν είναι απαραίτητο να βάλουμε όλη την vinegraite στη σαλάτα γιατί άμα είναι μεγάλη η ποσότητα θα μαράνει τη σαλάτα και δεν θα είναι ευχάριστη στο στόμα. Ιδανικά θέλουμε όλα τα φύλλα να είναι βρεγμένα αλλά να στέκονται τραγανά!
  • Σερβίρουμε τη σαλάτα σε ένα μεγάλο πιάτο και βάζουμε μια κουταλιά κατίκι δίπλα.
  • Μπορείτε να κρατήσετε λίγο από όλα τα υλικά για να στολίσετε τη σαλάτα σας.
    Απολαύστε και καλή όρεξη!

Notes

#Enjoy and follow Meli Soula 
Το πιο “γλυκό” κανάλι στο YouTube είναι πλέον γεγονός.
Συνταγές, tips, συνεντεύξεις και εκπλήξεις πολλές που έχουν να κάνουν με τα γλυκά και όχι μόνο.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας κάνοντας subscribe στο κανάλι μας στο YouTubeMeliSoula.gr
Course: Salad
Keyword: Βινεγκρέτ, Κατίκι, Πετιμέζι, Σαλάτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
MeliSoula © Copyright 2021. All rights reserved.
Close