,

Πειραγμένο Λικέρ λεμόνι (limoncello) με μαστίχα Χίου και κρόκο Κοζάνης 

Γράφει η Πίστη Κρυσταλλίδου, δημοτική σύμβουλος Εορδαίας

Δροσιστικό και χωνευτικό  λικεράκι ιδανικό για να κλείνει γεύματα και να καθαρίζει τον ουρανίσκο, λίγο πριν το επιδόρπιο, με δυο μαγικά και μοναδικά προϊόντα  της ελληνικής γης, τη μαστίχα Χίου και τον κρόκο Κοζάνης.

 

ΥΛΙΚΑ 

•    10 λεμόνια ακέρωταIPHONE 2016 1040

•    750 ml. τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο) ή βότκα αν έχουμε βάζουμε και λιγο λικέρ μαστίχας

•    50 γραμ. ζάχαρη εγώ χρησιμοποίησα αυτή που φτιάξαμε με το ξύσμα

  • μερικά γραμμάρια μαστίχας Χίου (4-5 κομματάκια)
  • Μυστικό για να ενισχύσουμε το χρωμα βάζουμε μερικούς στήμονες κρόκου Κοζάνης

Για το σιρόπι

•    350 γραμ. ζάχαρη 1 1/2 φλυτζάνι

•    300 ml. νερό

•    χυμό από ½ λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια και τα σκουπίζουμε να στεγνώσουν.

 

 

 

 

 

Με τον αποφλοιωτή ή μ᾿ ένα κοφτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε μόνο τις εξωτερικές κίτρινες φλούδες, προσέχοντας να μην υπάρχει κανένα ίχνος από το άσπρο μέρος τους, (γιατί θα πικρίζει το λικέρ μας).

IPHONE 2016 1048

 

Βάζουμε τις φλούδες σε γυάλινο βάζο, που κλείνει αεροστεγώς, τις περιχύνουμε με τα 50 γραμ. ζάχαρη.

IPHONE 2016 1050

 

Βάζουμε επίσης  μαστίχα Χίου (το ιδανικό είναι να την βάλετε σε πουγκάκι) και 2 στήμονες κρόκο Κοζάνης  Γεμίζουμε  το βάζο ως πάνω με το τσίπουρο ή την βότκα και το σφραγίζουμε. Ανακινούμε λίγο το βάζο και το αφήνουμε για 15 – 20 μέρες, σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Τις πρώτες μέρες, το κουνάμε ελαφρά καθημερινά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, κι έπειτα μία – δυο φορές την εβδομάδα

Για το σιρόπι: 

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, την ζάχαρη με το νερό και τα βράζουμε για 3′ – 4′ λεπτά, από την ώρα που θα πάρει βράση. Ένα λεπτό πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει τελείως. Σουρώνουμε το ποτό μαζί με τις φλούδες, σε σουρωτήρι που έχουμε τοποθετήσει ένα διπλωμένο τουλπάνι (λεπτό ύφασμα) ή μια διπλή γαζα και έπειτα με το τουλπάνι τις σφίγγουμε για να πάρουμε όσο πιο πολλά αρώματα γίνεται. Βάζουμε ξανά στο βάζο το ποτό, προσθέτουμε το κρύο σιρόπι, κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για άλλες 4 – 5 μέρες, ανακινώντας το τρεις – τέσσερις φορές.

Έπειτα το σουρώνουμε πάλι, τουλάχιστον δύο φορές, χρησιμοποιώντας βαμβάκι ή φίλτρο του καφέ, για να είμαστε σίγουροι ότι έχουν απομακρυνθεί όλα τα υπολείμματα και το λικέρ μας έχει γίνει διαυγές.

IPHONE 2016 1213

Το απολαμβάνουμε σκέτο ή με πάγο. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μπορούμε να φτιάξουμε λικέρ και με πορτοκάλια 🙂

About admin

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of