Πειραγμένο Λικέρ λεμόνι (limoncello) με μαστίχα Χίου και κρόκο Κοζάνης
Γράφει η Πίστη Κρυσταλλίδου, δημοτική σύμβουλος ΕορδαίαςΔροσιστικό και χωνευτικό λικεράκι ιδανικό για να κλείνει γεύματα και να καθαρίζει τον ουρανίσκο, λίγο πριν το επιδόρπιο, με δυο μαγικά και μοναδικά προϊόντα της ελληνικής γης, τη μαστίχα Χίου και τον κρόκο Κοζάνης.
Ingredients
- 10 λεμόνια ακέρωτα
- 750 ml τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο) ή βότκα. Αν έχουμε βάζουμε και λίγο λικέρ μαστίχας
- 50 γρ. ζάχαρη εγώ χρησιμοποίησα αυτή που φτιάξαμε με το ξύσμα
- μερικά γραμμάρια μαστίχας Χίου (4-5 κομματάκια)
- Μυστικό για να ενισχύσουμε το χρώμα: βάζουμε μερικούς στήμονες κρόκου Κοζάνης
Για το σιρόπι
- 350 γρ. ζάχαρη 1 ½ φλυτζάνι
- 300 ml νερό
- χυμό από ½ λεμόνι
Instructions
- Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια και τα σκουπίζουμε να στεγνώσουν.
- Με τον αποφλοιωτή ή μ᾿ ένα κοφτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε μόνο τις εξωτερικές κίτρινες φλούδες, προσέχοντας να μην υπάρχει κανένα ίχνος από το άσπρο μέρος τους, (γιατί θα πικρίζει το λικέρ μας).
- Βάζουμε τις φλούδες σε γυάλινο βάζο, που κλείνει αεροστεγώς, τις περιχύνουμε με τα 50 γραμ. ζάχαρη.
- Βάζουμε επίσης μαστίχα Χίου (το ιδανικό είναι να την βάλετε σε πουγκάκι) και 2 στήμονες κρόκο Κοζάνης.
- Γεμίζουμε το βάζο ως πάνω με το τσίπουρο ή την βότκα και το σφραγίζουμε.
- Ανακινούμε λίγο το βάζο και το αφήνουμε για 15 – 20 μέρες, σε σκοτεινό και δροσερό μέρος
- Τις πρώτες μέρες, το κουνάμε ελαφρά καθημερινά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, κι έπειτα μία – δυο φορές την εβδομάδα.
Για το σιρόπι:
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, την ζάχαρη με το νερό και τα βράζουμε για 3′ – 4′ λεπτά, από την ώρα που θα πάρει βράση. Ένα λεπτό πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει τελείως.
- Σουρώνουμε το ποτό μαζί με τις φλούδες, σε σουρωτήρι που έχουμε τοποθετήσει ένα διπλωμένο τουλπάνι (λεπτό ύφασμα) ή μια διπλή γαζα και έπειτα με το τουλπάνι τις σφίγγουμε για να πάρουμε όσο πιο πολλά αρώματα γίνεται.
- Βάζουμε ξανά στο βάζο το ποτό, προσθέτουμε το κρύο σιρόπι, κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για άλλες 4 – 5 μέρες, ανακινώντας το τρεις – τέσσερις φορές.
- Έπειτα το σουρώνουμε πάλι, τουλάχιστον δύο φορές, χρησιμοποιώντας βαμβάκι ή φίλτρο του καφέ, για να είμαστε σίγουροι ότι έχουν απομακρυνθεί όλα τα υπολείμματα και το λικέρ μας έχει γίνει διαυγές.
Notes
Το απολαμβάνουμε σκέτο ή με πάγο. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μπορούμε να φτιάξουμε λικέρ και με πορτοκάλια
#Enjoy and follow Meli Soula
Το πιο “γλυκό” κανάλι στο YouTube είναι πλέον γεγονός.
Συνταγές, tips, συνεντεύξεις και εκπλήξεις πολλές που έχουν να κάνουν με τα γλυκά και όχι μόνο.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας κάνοντας subscribe στο κανάλι μας στο YouTube: MeliSoula.gr