Παραδοσιακά μελομακάρονα, μια συνταγή που εγγυάται την επιτυχία των αγαπημένων μας μελομακάρονων! Προετοιμάστε τον πάγκο της κουζίνας, βάλτε αγάπη, μεράκι και χριστουγεννιάτική διάθεση και πάμε να φτιάξουμε τα μοναδικά μελομακάρονα!
Τα μελομακάρονα είναι από τα πιο υγειινά γλυκά των Χριστουγέννων και χωρίς να θέλω να αδικήσω τους κουραμπιέδες, σχεδόν όλοι αγαπούν τα μελομακάρονα. Αν το καλοσκεφτείς, δεν έχουν άδικο! Τα μελομακάρονα, τα ερωτεύεσαι πριν καν τα γευτείς. Με το που αρχίσεις να τα φτιάχνεις μοσχοβολάει όλο το σπίτι γαρύφαλλο, κανέλα, πορτοκάλια και μέλι. Πριν καν τα γευτείς ξέρεις ότι θα φας όλη την πιατέλα.
Όταν τα βγάλεις από τον φούρνο θέλεις να πέσεις με τα μούτρα πριν καν τα σιροπιάσεις. Και να σου πω κάτι; δεν υπάρχει καλύτερη συνταγή για μπισκότα από τα μελομακάρονα χωρίς σιρόπι. Να ξέρεις δεν είναι λίγοι οι φούρνοι που φτιάχνουν την συνταγή για τα μελομακάρονα χωρίς σιρόπι και τα ονομάζουν “Χριστουγεννιάτικα μπισκότα” μπορείς να κάνεις το ίδιο και έσυ. Άσε 10 μελομακάρονα χωρίς σιρόπι και δοκίμασε τα στον πρωινό σου καφέ! θα πάθεις πλάκα!
Η αγάπη μας για τα μελομακάρονα δεν σταματά όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο, συνεχίζεται όταν αρχίσουμε να τα σιροπιάζουμε. Είμαι σίγουρος πως όταν αρχίζεις να μελώνεις τα μελομακάρονα σου, όλοι είναι πάνω από την κατσαρόλα και κοιτάνε ευλαβικά την διαδικασία και τους τρέχουν τα σάλια!
Μπορώ με βεβαιότητα να σου πω ότι ο έρωτας που έχουμε για τα μελομακάρονα τελειώνει περίπου όταν αρχίζουμε να πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα με το τριμμένο καρύδι. Σε αυτό το στάδιο είσαι έτοιμος και έτοιμη να γευτείς το τραγανό απέξω και μελωμένο από μέσα μελομακάρονο σου!
Ο έρωτας που έχουμε για τα μελομακάρονα δεν είναι όταν το δαγκώσεις και το γευτείς. Ο έρωτας για τα μελομακάρονα ξεκινάει από τα υλικά, πριν καν ξεκινήσεις να πλάσεις τα μελομακάρονα
Μελομακάρονα
Ingredients
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
- 3 ποτήρια ελαιόλαδο
- 1 μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. γαρύφαλλο
- Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
- 10 ποτήρια περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Τριμμένο καρύδι
Για το σιρόπι:
- 4 ποτήρια νερό
- 4 ποτήρια ζάχαρη
- 1 ποτήρι μέλι (ανθόμελο)
- Χυμό από μισό λεμόνι και το λεμόνι μαζί
Instructions
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν σε ένα μεγάλο μπολ.
- Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τα κανελογαρύφαλλα και το ξύσμα μας.
- Διαλύουμε την σόδα μέσα στο ποτήρι με το χυμό και τον ρίχνουμε και αυτόν μέσα στο μείγμα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με αυγοδάρτη μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.
- Παίρνουμε το άλλο μπολ με το αλεύρι και το μπέικιν και τα προσθέτουμε σιγά σιγά, τα ζυμώνουμε πολύ απαλά μέχρι το μείγμα μας να πάρει μορφή μίας λαδερής και εύπλαστης ζύμης. Τα μελομακάρονα δεν θέλουν πολύ ζύμωμα για να μην σκληραίνουν.
- Βάζουμε λαδόκολλες σε ταψιά και ξεκινάμε το πλάσιμο. Δεν τα κάνουμε πολύ μεγάλα, περίπου 30γρ. ζύμη με 3-4 εκατοστά διάμετρο το καθένα, γιατί γίνονται διπλάσια. Προσπαθούμε να τα διατηρήσουμε όσο γίνεται ομοιόμορφα και τα βάζουμε με μία μικρή απόσταση το ένα από το άλλο.
- Ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Για το σιρόπι:
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μεσαία φωτιά από την ώρα που θα αρχίσουν να βράζουν για περίπου 10 λεπτά.
- Ξαφρίζουμε και βουτάμε τα μελομακάρονα για 20 δευτερόλεπτα (όχι παραπάνω) στο ζεστό σιρόπι το οποίο το διατηρούμε ζεστό και τα τοποθετούμε στην πιατέλα μας.
- Πασπαλίζουμε με άφθονο (όχι οικονομία!) τριμμένο καρύδι. Βγαίνουν 2 ταψιά περίπου 80 μελομακάρονα.
Notes
Extra tip:
#Enjoy and follow Meli Soula
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας κάνοντας subscribe στο κανάλι μας στο YouTube:
Συνταγές, tips, συνεντεύξεις και εκπλήξεις πολλές που έχουν να κάνουν με τα γλυκά και όχι μόνο.