Η Ελπίδα Χαραλαμπίδου από το Elpida’s Little Corner ενόψει της Καθαράς Δευτέρας ετοιμάζει τις λαγάνες της! Φέτος κάντε τη διαφορά και φτιάξετε κι εσείς σπιτική λαγάνα για τα αγαπημένα σας πρόσωπα!
Φτιάχνουμε λαγάνες για την Καθαρά Δευτέρα!
Ingredients
- 980 gr αλεύρι σκληρό
- 13 gr μαγιά ξερή
- 15 gr αλάτι
- 115 gr ζάχαρη κρυσταλλική
- 80 gr ταχίνι
- 60 ml καλαμποκέλαιο
- 650 ml νερό χλιαρό
Για να ψεκάσουμε τις λαγάνες
- 100 gr νερό
- 10 gr ζάχαρη
Instructions
- Βάζουμε σε ένα μπολ την μαγιά, τη ζάχαρη, το ταχίνι και το νερό χλιαρό. Προσέχουμε να μην είναι πολύ ζεστό το νερό και κάψει την μαγιά.
- Αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Έπειτα προσθέτου το καλαμποκέλαιο, το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι.
- Μόλις ενωθούν καλά όλα τα υλικά, αδειάζουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ & σκεπάζουμε για να διπλασιαστεί (1 με 2 ώρες)
- Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια τη ζύμη και απλώνουμε το κάθε κομμάτι πάνω σε μία λαδόκολλα ή σε λαδωμένη επιφάνεια.
- Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλευριού σε λαγάνες τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε σε 2 ταψιά φούρνου.
- Μεταφέρουμε τις λαγάνες μας σε 2 ταψιά με λαδόκολλα ανοίγοντας τες λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο.
- Σκεπάζω τις λαγάνες και αφήνω μισή ώρα να φουσκώσουν. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζω κάτω – κάτω ένα μπολ με νερό.
- Κάνω δαχτυλιές στις λαγάνες ψεκάζω με ζαχαρόνερο ή νερό με μέλι και ρίχνω σουσάμι.
- Ψήνω 20-25 λεπτά περίπου και ελέγχω, πάντα ανάλογα τον φούρνο***Ψεκάζω 1-2 φορές τα πρώτα 10 λεπτά για πιο τραγανές λαγάνες. Βγάζω το μπολ με το νερό από το φούρνο και ψήνω άλλα 15 λεπτά.
#Enjoy!
Εναλλακτικά μπορείτε να τις κάνετε γεμιστές:
1η Γέμιση με ελιές λιαστές ντομάτες και ρίγανη!
Ανοίγετε την ζύμη με τα χέρια, απλώνετε την γέμιση και κάνετε ρολό.
Πατάτε την λαγάνα και αφήνετε να φουσκώσει.
2η γέμιση με χαλβά-φιστίκια-κακάο-πρέζα κανέλα:
απλά τα απλώνετε, όπως στην προηγούμενη!
Και 3η γέμιση: φιστίκια-μαύρη ζάχαρη-κακάο-κανέλα και λίγο καλαμποκέλαιο:
Ίδια διαδικασία όπως και οι προηγούμενες.
Παίξτε στην κουζίνα με τις γεύσεις που σας αρέσουν! Για πεντανόστιμες λαγάνες και του χρόνου με υγεία!
Καλή απόλαυση!
*Δες και το τραπέζι για την Καθαρά Δευτέρα εδώ!
#Enjoy and follow Meli Soula
Το πιο “γλυκό” κανάλι στο YouTube είναι πλέον γεγονός.
Συνταγές, tips, συνεντεύξεις και εκπλήξεις πολλές που έχουν να κάνουν με τα γλυκά και όχι μόνο.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας κάνοντας subscribe στο κανάλι μας στο YouTube: