Ακόμα κι αν δεν ακολουθούμε τη σαρακοστιανή νηστεία, το σίγουρο είναι πως στο σημερινό τραπέζι θα καταναλώσουμε την αγαπημένη μας λαγάνα!
Η λαγάνα λοιπόν υπάρχει ως άζυμο ψωμί από την αρχαιότητα, καθώς αναφέρεται σε κείμενα του Αριστοφάνη όπως οι εκκλησιάζουσες. Ωστόσο, η επικράτηση της ως το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας, φαίνεται να σχετίζεται με τη νύχτα της Εξόδου των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο. Από τότε επιβαλλόταν από το Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της γιορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.
Έτσι, την Καθαρά Δευτέρα, αποβάλλοντας το κρέας και μπαίνοντας στη νηστεία, καταναλώνουμε αυτό το γευστικό ψωμί με την ελάχιστη ψίχα και τη σουσαμένια γεύση!
Το όνομα της προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ‘λάγανον’ που περιγραφεί μια πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό. Τη λαγανά τη συναντάμε και σε έργα του Παπαδιαμάντη!
Και μπορεί πλέον να μην την καταναλώνουμε για όλη την περίοδο μέχρι το Πάσχα, ωστόσο αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη παράδοση για την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας! Κάθε νοικοκυριό την απολαμβάνει ακόμη και ως πρωινό και για αρκετές ακόμη ημέρες!
#Enjoy and follow Meli Soula
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας κάνοντας subscribe στο κανάλι μας στο YouTube:
Συνταγές, tips, συνεντεύξεις και εκπλήξεις πολλές που έχουν να κάνουν με τα γλυκά και όχι μόνο.