Κυδώνια ψητά πολίτικα. Τώρα που αρχίζουν τα κρύα και ο χειμώνας είναι προ των πυλών, κάνουν την εμφάνιση τους στα μανάβικα..τα κυδώνια! Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, τα κυδώνια είναι ένα από τα πιο must χειμωνιάτικα φρούτα και το ψητό κυδώνι είναι μια από τις πιο αγαπημένες συνταγές. Πως όμως πρέπει να το φτιάξουμε, για να το πετύχουμε σωστά και να βγει μαλακό και νόστιμο, χωρίς πολύ σιρόπι;
Την συνταγή αυτή, μας την έκαναν δωράκι για τους αναγνώστες του melisoula.gr, οι συγγραφείς του βιβλίου “Μαγειρείο των Αισθήσεων”. Δείτε εδώ το φανταστικό βιβλίο και διαβάστε παρακάτω την εξίσου φανταστική συνταγή.
Κυδώνια ψητά πολίτικα
Κυδώνια Ψητά Πολίτικα
Ingredients
- 5 κυδώνια
- 750 γρ. ζάχαρη
- 2 λοβοί βανίλιας (ή 3 κρυσταλλικές βανίλιες)
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 φλ. (του καφέ) μπράντι
- Λίγη κανέλα για πασπάλισμα
Instructions
- Πλένουμε τα κυδώνια προσεκτικά για να φύγει όλο το χνούδι τους.
- Τα κόβουμε στη μέση και καθαρίζουμε τα κουκούτσια μαζί με το σκληρό άσπρο που τα περιβάλλει. Περνάμε την κομμένη πλευρά με χυμό λεμονιού.
- Σε ένα ταψάκι ή πυρέξ, με μέγεθος ίσα ίσα τα κυδώνια μας, βάζουμε νερό μέχρι τη μέση και διαλύσουμε σε αυτό τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το μπράντι, το ξύλο κανέλας και τη βανίλια.
- Τοποθετούμε στο ταψάκι τα κυδώνια, με τη φλούδα προς τα πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200° βαθμούς Κελσίου, για 90 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κυδώνια και να μείνουν με λίγο σιρόπι. Αν δούμε ότι πάνε να αρπάξουν, τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο!
- Τα σερβίρουμε κρύα, πασπαλισμένα με τριμμένη κανέλα. Τους ταιριάζει πολύ η κρέμα σαντιγί και το παγωτό βανίλια.
- Το ζουμί που θα μείνει όταν κρυώσει είναι ο πελτές κυδώνι. Μοιάζει με σφιχτό ζελέ, κόβεται σε κομμάτια και μπορεί να σερβιριστεί μόνος του. Αν τον θέλουμε πιο ρευστό, βάζουμε στο ψήσιμο μόνο 500 γρ. ζάχαρη.
#Enjoy and follow Meli Soula
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας κάνοντας subscribe στο κανάλι μας στο YouTube:
Συνταγές, tips, συνεντεύξεις και εκπλήξεις πολλές που έχουν να κάνουν με τα γλυκά και όχι μόνο.