,

Κυδώνια ψητά πολίτικα (και πελτές κυδώνι!)

Τώρα που αρχίζουν τα κρύα και ο χειμώνας είναι προ των πυλών, κάνουν την εμφάνιση τους στα μανάβικα..τα κυδώνια! Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, τα κυδώνια είναι ένα από τα πιο must χειμωνιάτικα φρούτα και το ψητό κυδώνι είναι μια από τις πιο αγαπημένες συνταγές. Πως όμως πρέπει να το φτιάξουμε, για να το πετύχουμε σωστά και να βγει μαλακό και νόστιμο, χωρίς πολύ σιρόπι;

mageirio-ton aisthiseon-parousiasi-vivliou (2)

Την συνταγή αυτή, μας την έκαναν δωράκι για τους αναγνώστες του melisoula.gr, οι συγγραφείς του βιβλίου “Μαγειρείο των Αισθήσεων”. Δείτε εδώ το φανταστικό βιβλίο και διαβάστε παρακάτω την εξίσου φανταστική συνταγή.

Σας φιλώ, 

MeliSoula


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΥΔΩΝΙΑ ΨΗΤΑ

ΥΛΙΚΑ

5 κυδώνια

1 λεμόνι

750 γρ. ζάχαρη

2 λοβοί βανίλιας (ή 3 κρυσταλλικές βανίλιες)

1 ξύλο κανέλας

 1 φλιτζάνι του καφέ μπράντι

 Λίγη κανέλλα για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Πλένουμε τα κυδώνια προσεκτικά για να φύγει όλο το χνούδι τους. Τα κόβουμε στη μέση και καθαρίζουμε τα κουκούτσια μαζί με το σκληρό άσπρο που τα περιβάλλει. Περνάμε την κομμένη πλευρά με χυμό λεμονιού.

Σε ένα ταψάκι ή πυρέξ, με μέγεθος ίσα ίσα τα κυδώνια μας, βάζουμε νερό μέχρι τη μέση και διαλύσουμε σε αυτό τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το μπράντι, το ξύλο κανέλας και τη βανίλια. Τοποθετούμε στο ταψάκι τα κυδώνια, με τη φλούδα προς τα πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 90 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κυδώνια και να μείνουν με λίγο σιρόπι. Αν δούμε ότι πάνε να αρπάξουν, τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο!

Τα σερβίρουμε κρύα, πασπαλισμένα με τριμμένη κανέλα. Τους ταιριάζει πολύ η κρέμα σαντιγί και το παγωτό βανίλια.

Το ζουμί που θα μείνει όταν κρυώσει είναι ο πελτές κυδώνι. Μοιάζει με σφιχτό ζελέ, κόβεται σε κομμάτια και μπορεί να σερβιριστεί μόνος του. Αν τον θέλουμε πιο ρευστό, βάζουμε στο ψήσιμο μόνο 500 γρ. ζάχαρη.

About admin

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of