Κρητικά μακαρόνια σκιουφιχτά με απάκι, γραβιέρα Κρήτης, στάκα και φρέσκο βασιλικό (συνταγή)

Από τότε που αποφασίσαμε να βάλουμε στο MeliSoula Pastry Blog και αλμυρές συνταγές, έχουμε επιστρατεύσει όλους τους φίλους μας σεφ και μη!  Βλέπετε, μπορεί στη ζαχαροπλαστική να είμαι επαγγελματίας, για τα αλμυρά πιάτα όμως δηλώνω…επαγγελματίας γευσιγνώστης! Μου αρέσει να δοκιμάζω αλλά όταν μπω στη κουζίνα προτιμώ την σπάτουλα από την κουτάλα 🙂 

Ευτυχώς στην ελληνική μαγειρική σκηνή υπάρχουν δεκάδες Έλληνες σεφ, πολλοί ταλαντούχοι. Που μπορεί να μην έχουν εμφανιστεί στη τηλεόραση και να μην είναι διάσημοι στο ευρύ κοινό, κρύβονται όμως πίσω από τις κουζίνες στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας και είναι υπεύθυνοι για γαστρονομικές εμπειρίες που κοστίζουν… πολλά ευρώ! Ένας από αυτούς, ο Γιάννης Ξενικάκης, μας έκανε την τιμή να μας δώσει μια συνταγή, με άρωμα Κρήτης.

Σας φιλώ, 

MeliSoula

 

σιουφιχτα-με-απακι-γραβιερα-στακα (5)

Κρητικά μακαρόνια σκιουφιχτά με απάκι, γραβιέρα Κρήτης, στάκα και φρέσκο βασιλικό

από τον Γιάννη Ξενικάκη

Ingredients

  • 500 γρ. σκιουφιχτά
  • 250 γρ. απάκι χοιρινό
  • 120 γρ. γραβιέρα Κρήτης
  • 80 γρ. ξερό κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 60 γρ. φύλλα βασιλικού
  • 90 ml λευκό κρασί
  • 50 γρ. στακοβούτυρο

Instructions

  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι,  το σκόρδο και το απάκι.
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι,το σκόρδο και το απάκι μέχρι να ιδρώσουν σε μέτρια κατσαρόλα και προσθέτουμε τα σκιουφιχτα και το μισό βασιλικό. 
  • Συνεχίζουμε να τα σοτάρουμε και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. 
    Έπειτα σβήνουμε με το λευκό κρασί μέχρι να εξατμιστεί.
  • Περιχύνουμε με το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να βράσει για 8-10 λεπτά.
  • Όταν τα σκιουφιχτά έχουν βράσει ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι. 
    Προσθέτουμε το υπόλοιπο απάκι, το βασιλικό και την στάκα.
  • Τελειώνουμε το πιάτο με την τριμμένη γραβιέρα.

Notes

IMG_2140
Ο Γιάννης Ξενικάκης ασχολείται επαγγελματικά με την μαγειρική πάνω από 20 χρόνια. Σπούδασε στη σχολή Ο.Α.Ε.Δ. στον Πειραιά και έκανε διάφορα σεμινάρια επιμόρφωσης, μεταξύ των οποίων και κάποια με τον Alain Ducasse.
Μέχρι το 2013 εργαζόταν στο ξενοδοχείο King George II Palace στο Σύνταγμα, το ξενοδοχείο που βρίσκεται μέσα στα 500 καλύτερα του κόσμου, σύμφωνα με το περιοδικό Travel& Leisure (2009). Aπό τη θέση του sous-chef συνεργάστηκε με μερικούς από τους καλύτερους chef της Αθήνας, όπως ο Σωτήρης Ευαγγέλου, ο Αθανάσιος Τζανέτος, ο Κυριάκος Νικολαΐδης και ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης. Από το 2014 έως σήμερα είναι executive chef στο ATHENA PALLAS GRECOTEL.
 
#Enjoy and follow Meli Soula 
Το πιο “γλυκό” κανάλι στο YouTube είναι πλέον γεγονός.
Συνταγές, tips, συνεντεύξεις και εκπλήξεις πολλές που έχουν να κάνουν με τα γλυκά και όχι μόνο.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας κάνοντας subscribe στο κανάλι μας στο YouTubeMeliSoula.gr
Course: Main Course
Keyword: Απάκι, Βασιλικός, Γραβιέρα, Μακαρόνια, Σκιουφιχτά, Στάκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
MeliSoula © Copyright 2021. All rights reserved.
Close