, , ,

Καραμελωμένη γλυκιά κολοκυθόπιτα με γέμιση καρύδι, σουσάμι & μπαχαρικά!

  Aπό την Ελπίδα Χαραλαμπίδου & το Elpida’s Little Corner


Είναι από τις αγαπημένες μου πίτες η Κολοκυθόπιτα…    Συνταγή της Δημητρούλας φίλης μου την έφτιαχνε η μαμά της. Πρώτη φορά δοκίμασα σιροπιαστή και βλέπετε το αποτέλεσμα. Πάμε στην κουζίνα μου να την φτιάξουμε παρέα βήμα βήμα!

 

  ΥΛΙΚΑ 

Για τη ζύμη
350 γρ αλεύρι για πίτες

120 γρ ελαιόλαδο

1 κ.σ ξύδι

1/2 κ.γ αλάτι

1/2 κ.γ ζάχαρη

230 γρ περίπου χλιαρό νερό

 

 

 

Για την γέμιση

500 γρ τριμμένη και στραγγισμένη κολοκύθα
120 γρ καρύδια χοντροκομένα

50 γρ σουσάμι καβουρδισμένο
κανέλα-γαρύφαλο-μοσχοκάρυδο

50 γρ ζάχαρη
120 γρ ελαιόλαδο  για την πίτα

 

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι-αλάτι-ζάχαρη-ξύδι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί μισή ώρα και κάνουμε την γέμιση.

TIP: Μπορεί να χρειαστεί περισσότερο νερό μπορεί και λιγότερο. Γι’ αυτό λέμε πάντα περίπου ανάλογα το αλεύρι και την θερμοκρασία.

Βάζουμε σε ένα μπολ την κολοκύθα αφού την στραγγίσουμε πολύ καλά. Μια πετσέτα κουζίνας θα σας βοηθήσει πολύ. Προσθέτουμε τα καρύδια-το σουσάμι αφού το καβουρδίσουμε και το σπάσουμε, στο μούλτι και τα μπαχαρικά.Δεν λέω δοσολογίες στα μπαχαρικά.

kolokithopita-glikia-eukoli-sintagi

Μπορείτε να βάλετε όση ποσότητα σας αρέσει η να παραλείψετε κάτι. Ανακατεύουμε να ενωθούν καλά οι γεύσεις και είναι έτοιμη η γέμιση. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί πίτας 36-38 εκ. και ανάβουμε τον φούρνο.

 Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 5 κομμάτια και ανοίγουμε φύλλο μέτριου πάχους. Ρίχνουμε ελαιόλαδο και το κόβουμε στη μέση έχουμε δύο ημικύκλια. Στην άκρη κάθε μισού φύλλου βάζουμε γέμιση και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.

Κάνουμε ρολό το στρίβουμε λίγο και το βάζουμε στη μέση του ταψιού. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα το ίδιο μέχρι να τελειώσει το ζυμάρι. Όταν τελειώσουμε ραντίζουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας.

Ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου να ξεροψηθεί. Ψήνουμε στους 190-200 βαθμούς εσείς ανάλογα τον φούρνο μας.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι:
ΥΛΙΚΑ
280 γρ ζάχαρη-280 γρ νερό-χυμό λεμονιού
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά και το έχουμε έτοιμο καυτό. Μόλις ψηθεί η πίτα την σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι και την βάζουμε, στον σβηστό αλλά καυτό φούρνο για 5 λεπτά.Έτσι θα καραμελώσει!

About admin

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of