, ,

Πανεύκολη συνταγή για δροσερό λικέρ φράουλα με τσίπουρο ή βότκα

Από την δημοτική σύμβουλο Εορδαίας, Πίστη Κρυσταλλίδου

Ξεκινάμε το κεφάλαιο σπιτικά λικέρ! Αυτά που έκρυβε η γιαγιά στο κλειδωμένο ντουλαπάκι του σερβαν, αυτά που έβγαιναν σε κάθε επίσκεψη με τον ασημένιο δίσκο και το πλεκτό πετσετάκι με την συνοδεία του φοντάν ή της νουαζέτας.

LEIKES-FRAOULA-SYNTAGI-2 (4)

Αυτά που έδειχναν πόσο επιδέξια  νοικοκυρά ήταν η οικοδέσποινα.

Αυτά που θέλουν υπομονή και μήνες αναμονής, αυτά που η εποχή μας δεν “καταδεχόταν” να σερβίρει !

Επιστρέφουμε λοιπόν στις μυρωδιές και τα χρώματα που μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι μας!

Ξεκινάμε με το λικέρ φράουλα !

Βάζουμε μουσική

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑ 

– 1 με 1 1/2 κιλό φράουλες πλυμένες και καθαρισμένες

– 750 ml τσίπουρο ή ρακί ή βότκα  / 3 φλ. τσ. (Το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο γιατί θα επισκιάσει το άρωμα της φράουλας)

– 750 ml νερό / 3 φλ. τσ.

– 1 ½ φλ. τσ. ζάχαρη

-προαιρετικά ενα ξυλάκι κανέλα

LIKER-FRAOULA-SINTAGI (2)

EKTEΛΕΣΗ 

Καθαρίζουμε και πλένουμε όσο πιο καλά μπορούμε τις φράουλες μας . Φροντίζουμε να καθαρίζουμε επιμελώς το κομμάτι της κορυφής που είναι λευκό.

LIKER-FRAOULA-SINTAGI (1)

Κόβουμε τις φράουλες σε 4 κομμάτια και τις ρίχνουμε σε ένα μεγάλο βάζο με καπάκι. Προσθέτουμε το τσίπουρο ή τη βότκα (ή το ρακί ή το ούζο) ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε και το ξυλάκι της κανέλας και κλείνουμε το δοχείο.

LIKER-FRAOULA-SINTAGI (4)
Τοποθετούμε σε δροσερό μέρος
που δεν το βλέπει ο ήλιος -όχι ψυγείο- για τουλάχιστον έναν μήνα!

Να, εδώ θέλει υπομονή, φροντίδα και έννοια…

Μία φορά την εβδομάδα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα το εσωτερικό ( ή απλά ανακινούμε το βάζο) * να σας πω την αλήθεια δεν το έκανα και κάθε εβδομάδα 😉

 

 

 

 

 

 

Μετά το μήνα, στραγγίζουμε το υγρό σε καθαρό  δοχείο ή μπολ. Πιέζουμε με τα χέρια μας τις φράουλες για να βγάλουν τα υγρά τους, στραγγίζουμε  προσεκτικά.

 

 

Ετοιμάζουμε το σιρόπι:

Βράζουμε το νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί τελείως. Εγώ χρησιμοποίησα και τη ζάχαρη που είχαμε αρωματίσει με βανίλια.

TIP: Δείτε πώς να φτιάξετε και σεις ζάχαρη αρωματισμένη με βανίλια και να την έχετε πάντα στο ντουλάπι σας:

Ζάχαρη αρωματισμένη με βανίλια 

LIKER-FRAOULA-SINTAGI (9)

;Oταν διαλυθεί η ζάχαρη, αφαιρούμε το σιρόπι από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει και το προσθέτουμε στο απόσταγμα από τις φράουλες.

LEIKES-FRAOULA-SYNTAGI-2 (3)

Το διατηρούμε στο ψυγείο ή και εκτός ψυγείου σε δροσερό μέρος.

Καλή επιτυχία!

 

TIP: Τις φράουλες στις έριξα στην τριανταφυλλιά μου, φυσικό λίπασμα!

 

 

About admin

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of