Γλυκιά κολοκυθόπιτα από την Ελπίδα Χαραλαμπίδου & το Elpida’s Little Corner
Η Κολοκυθόπιτα, είναι μια από τις αγαπημένες μου πίτες… Πρώτη φορά δοκίμασα σιροπιαστή Κολοκυθόπιτα και βλέπεις το αποτέλεσμα, μια εικόνα χίλιες λέξεις … Πάμε στην κουζίνα μου να την φτιάξουμε παρέα βήμα βήμα!! Είμαι σίγουρη ότι θα γίνει και δικιά σου αγαπημένη!!
Καραμελωμένη γλυκιά κολοκυθόπιτα με γέμιση καρύδι, σουσάμι & μπαχαρικά!
Ingredients
Ζύμη
- 350 γρ. αλεύρι για πίτες
- 120 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.σ ξύδι
- ½ κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. ζάχαρη
- 230 ml περίπου χλιαρό νερό
Γέμιση
- 500 γρ κολοκύθα τριμμένη και στραγγισμένη
- 120 γρ καρύδια χοντροκομμένα
- 50 γρ σουσάμι καβουρδισμένο
- Κανέλα-γαρύφαλλο-μοσχοκάρυδο
- 50 γρ ζάχαρη
- 120 ml ελαιόλαδο
Σιρόπι
- 280 ml νερό
- 280 γρ ζάχαρη
- χυμό λεμονιού
Instructions
Ζύμη για το φύλλο
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι-αλάτι-ζάχαρη-ξύδι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.
- Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί μισή ώρα και κάνουμε την γέμιση.
Γέμιση
- Βάζουμε σε ένα μπολ την κολοκύθα αφού την στραγγίσουμε πολύ καλά. Μια πετσέτα κουζίνας θα σας βοηθήσει πολύ.
- Προσθέτουμε τα καρύδια-το σουσάμι αφού το καβουρδίσουμε και το σπάσουμε, στο μούλτι και τα μπαχαρικά. Δεν λέω δοσολογίες στα μπαχαρικά, βάζουμε κατά βούληση.
- Μπορείτε να βάλετε όση ποσότητα σας αρέσει η να παραλείψετε κάτι. Ανακατεύουμε να ενωθούν καλά οι γεύσεις και είναι έτοιμη η γέμιση. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί πίτας 36-38 εκ. και ανάβουμε τον φούρνο.
- Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 5 κομμάτια και ανοίγουμε φύλλο μέτριου πάχους. Ρίχνουμε ελαιόλαδο και το κόβουμε στη μέση έχουμε δύο ημικύκλια. Στην άκρη κάθε μισού φύλλου βάζουμε γέμιση και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
- Κάνουμε ρολό το στρίβουμε λίγο και το βάζουμε στη μέση του ταψιού. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα το ίδιο μέχρι να τελειώσει το ζυμάρι. Όταν τελειώσουμε ραντίζουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας.Ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου να ξεροψηθεί. Ψήνουμε στους 190-200 βαθμούς εσείς ανάλογα τον φούρνο μας.
Σιρόπι
- Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά και το έχουμε έτοιμο καυτό.
- Μόλις ψηθεί η πίτα την σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι και την βάζουμε, στον σβηστό αλλά καυτό φούρνο για 5 λεπτά. Έτσι θα καραμελώσει!
Γλυκιά κολοκυθόπιτα
TIP: Μπορεί να χρειαστεί περισσότερο νερό μπορεί και λιγότερο. Γι’ αυτό λέμε πάντα περίπου ανάλογα το αλεύρι και την θερμοκρασία.
#Enjoy and follow Meli Soula
Το πιο “γλυκό” κανάλι στο YouTube είναι πλέον γεγονός. Συνταγές, tips, συνεντεύξεις και εκπλήξεις πολλές που έχουν να κάνουν με τα γλυκά και όχι μόνο.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας κάνοντας subscribe στο κανάλι μας στο YouTube: