Αν έχω αυξημένο σάκχαρο, κάνει να φάω γλυκά; (bonus 2 συνταγές για γλυκά διαβητικών!!)

διαβητησ-γλυκαΌταν κάνω γλυκά και τούρτες για φίλους και γνωστούς, πάντα βρίσκεται κάποιος από την παρέα να μου πει στεναχωρημένα ότι “μακάρι να μπορούσα να δοκιμάσω αλλά έχω σάκχαρο”. Είναι τόσο κακό να τρώμε ένα γλυκάκι που και πού; Και αυτοί που έχουν διαβήτη δεν τρώνε καθόλου ζάχαρη;Σας έχω καλά νέα!

( …και εκτός από τα καλά νέα σας έχω και δυο πανεύκολες συνταγές γλυκών για διαβητικούς 😉   )

Διάβασα στο site iatronet.gr αυτό:

Οι διατροφικές συστάσεις για τους διαβητικούς ασθενείς έχουν αλλάξει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πάθηση τον προηγούμενο αιώνα. Το 1920 η επιστημονική κοινότητα πίστευε ότι οι διαβητικοί ασθενείς δεν μπορούν να καταναλώνουν καθόλου υδατάνθρακες.

Η θεωρία αυτή καταρρίπτονταν με τα χρόνια και κάθε δεκαετία που περνούσε η επιστημονική γνώση αύξανε την ποσότητα των αμυλούχων τροφίμων που μπορεί να καταναλώσει ένας διαβητικός ασθενής.

Σήμερα, πλέον, η επιστημονική κοινότητα επιτρέπει την κατανάλωση υδατανθράκων και αμυλούχων τροφίμων στους διαβητικούς ασθενείς, εκπαιδεύοντάς τους παράλληλα πώς να καταμερίζουν τις τροφές αυτές στα γεύματα της ημέρας.

Δηλαδή, πλέον επιτρέπεται να καταναλώσουν οποιοδήποτε αμυλούχο τρόφιμο επιθυμούν (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια) αρκεί αυτό να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες σε περισσότερα των τριων γευμάτων ημερησίως και να είναι όσο γίνεται λιγότερο επεξεργασμένο.

Έτσι, είναι προτιμότερο οι διαβητικοί ασθενείς να καταναλώνουν ψωμί ολικής αλέσεως ή πολύσπορο αντί για λευκό ψωμί, ή να προτιμούν το καστανό ρύζι. Ακόμα και η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να εισαχθεί στο διαιτολόγιο του διαβητικού ασθενούς, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες.

Η ανάγκη των διαβητικών ασθενών να απολαμβάνουν γλυκές γεύσεις χωρίς να επηρεάζεται το σάκχαρο στο αίμα τους οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη διάφορων γλυκαντικών ουσιών, υποκατάστατων της ζάχαρης, όπως παλαιότερα η σακχαρίνη, αργότερα η ασπαρτάμη και πολύ πρόσφατα η σουκραλόζη.

Οι υποκατάστατες γλυκαντικές ουσίες προσφέρουν στο διαβητικό ασθενή την ίδια γλυκιά γεύση με αυτή της ζάχαρης, χωρίς να επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα“.

Από την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, Βασιλική Πυρογιάννη

 

Και φυσικά υπάρχουν πεντανόστιμα γλυκά που γίνονται χωρίς την προσθήκη ζάχαρης! Δείτε εδώ τις συνταγές μου για:

 

Πανακότα με στέβια 

panakota-meli-stevia-diabitikous

Cupcakes με ξινόγαλα, φρουκτόζη και αλεύρι Ζέας! 

pic90

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
MeliSoula © Copyright 2021. All rights reserved.
Close