, ,

Αραβική Muhallebia με κυβάκια ροδόνερο και τραγανό μπισκότο από φυστίκι Αιγίνης

To αφιέρωμα του pastry blog στον Άγιο Βαλεντίνο ξεκινάει σήμερα!  Έχουμε ήδη αρχίσει να μετράμε αντίστροφα και ποδαρικό μας κάνει ο διάσημος Έλληνας σεφ Δόξης Μπεκρής. Από την Κένυα, που βρίσκεται ως group executive chef του ξενοδοχειακού ομίλου Fairmont Hotels and Resorts, μας έστειλε μια εντυπωσιακή συνταγή για ένα τυπικό αραβικό επιδόρπιο.

Σας φιλώ,

MeliSoula

DSC_1905

Αραβική Muhallebia με κυβάκια ροδόνερο και τραγανό μπισκότο από φυστίκι Αιγίνης 

Από τον Δόξη Μπεκρήdoxis-mpekris

ΥΛΙΚΑ

Για τη muhallebia (μουχαλεμπί)

 500 γρ. φρέσκο γάλα

100 γρ. ζάχαρη λευκή

25 γρ. Corn flour

10 ml ροδόνερο

Για τους κύβους ροδόνερου:

100 ml ροδόνερο

400 ml νερό

100 γρ. λευκή ζάχαρη

6 γρ. αγάρ-αγάρ σε σκόνη

3 γρ. εσάνς τριαντάφυλλο

DSC_1886

Για το μπισκότο με φυστίκι Αιγίνης:

180 γρ. ασπράδι αυγού

180 γρ. λευκή ζάχαρη

180 γρ. αλεσμένα φυστίκια Αιγίνης

180 γρ. ζάχαρη άχνη

90 γρ. βούτυρο ανάλατο

EKTΕΛΕΣΗ

Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε το φρέσκο γάλα, τη ζάχαρη και το ροδόνερο και περιμένουμε μέχρι να πάρουν μια πρωτη βράση. Μετά, ρίχνουμε το corn flour που έχουμε ήδη ανακατέψει με νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει, ρίχνουμε το μίγμα στη φόρμα και παγώνουμε στην κατάψυξη.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τους κύβους ροδόνερου

Σε ένα κατσαρολάκι πάλι, ρίχνουμε ανθόνερο, ζάχαρη, αγάρ-αγάρ σε σκόνη, νερο και εσάνς τριαντάφυλλο. Όταν πάρουν μια βράση, ρίχνουμε το μίγμα σε φόρμα και παγώνουμε στη κατάψυξη. Όταν παγώσει το μίγμα, το κόβουμε σε κυβάκια.

 Η MeliSoula λέει: “Το αγάρ-αγάρ είναι ένα φυτικό πηκτικό μέσο που χρησιμοποιείται στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, ως εναλλακτικό της ζωικής ζελατίνης.” 

DSC_1889

Έπειτα φτιάχνουμε το διακοσμητικό (και φαγώσιμο!) μπισκότο από φυστίκια Αιγίνης.

Χρειαζόμαστε ζάχαρη άχνη, ζάχαρη κανονική, ασπράδι αυγού, αλεσμένα φυστίκια Αιγίνης και λίγο βούτυρο. Τα χτυπάμε όλα μαζί στο μίξερ, μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Στη συνέχεια απλώνουμε με τη σπάτουλα το μίγμα σε μια λαδόκολλα ή ακόμα καλύτερα το απλώνουμε σε ένα φύλλο ζελατίνης σιλ πατ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για λίγο, μέχρι να έχουμε κριτσανιστά, όμορφα μπισκότα.

Συνταγή για muhallebia

Η ΜeliSoula λέει: “Το μαλεμπί ή μουχαλεμπί είναι ένα εύκολο παραδοσιακό ανατολίτικο γλυκό, που το φτιάχνουν ακόμα και σήμερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ο Δόξης Μπεκρής το πήγε σε άλλο επίπεδο και το μεταμόρφωσε σε ένα εντυπωσιακό επιδόρπιο για του Αγίου Βαλεντίνου! Ευχαριστούμε σεφ :)”

About admin

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of