valenio-iced-oour-coffee
,

Valenio: Ο Βαλάντης Λαμπριανίδης έφτιαξε iced pour over coffee!

Ο Βαλάντης Λαμπριανίδης, aka Valenio, βρίσκεται στο χώρο της εστίασης σχεδόν 20 χρόνια. Μέσα από την εταιρεία του τη Valenio, όπως είναι και το nickname του στο χώρο, παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε οτιδήποτε αφορά τον καφέ: consulting, barista training και είναι εισηγήσεις σε διάφορα σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό! Σήμερα δημιουργεί για εμάς έναν iced pour over coffee!

valenio-iced-pour-coffee

Η διαφορά ενός cold brew με έναν iced coffee είναι, ότι στην πρώτη περίπτωση ο χρόνος παρασκευής είναι περίπου 8-12 ώρες. Σε αυτές, το κρύο νερό έρχεται σε επαφή με τον καφέ στον οποίο εξαφανίζεται η οξύτητα στο τελικό μας ρόφημα, έχοντας υψηλά ποσοστά καφεΐνης. Σε αντίθεση με τον iced coffee που απολαμβάνουμε έναν καφέ φίλτρου: τον έχουμε παρασκευάσει σε περίπου 3 λεπτά με ζεστό νερό που διαπερνά τον φρέσκο αλεσμένο μας καφέ, ενώ έχει ήδη κρυώσει κατά την διαδικασία της εκχύλισης που γίνεται πάνω στον πάγο και μας δίνει όλα τα γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ που χρησιμοποιήσαμε σε μια δροσερή εκδοχή του! Πάμε να δούμε πως γίνεται:

valenio-iced-oour-coffee

Υλικά:

Καφές: 28gr φρέσκο αλεσμένο καφέ φίλτρου.

1 πορτοκάλι ακέρωτο.

Πάγος: 200gr συμπαγές καλής ποιότητας.

 Νερό: 250gr ζεστό νερό στους 93 βαθμούς Κελσίου.

Brew time: 2:30 λεπτά χρόνος επαφής νερού με καφέ.

Σκεύος: V60 Dripper

Μέθοδος: Hand Brew – Pour over 

Διαδικασία:

 

valenio-iced-pour-over-coffee

Διαβροχή χάρτινου φίλτρου για να αφαιρεθούν τα αρώματα του χαρτιού.

Τοποθετούμε στον server, τα 200gr πάγου και στην συνέχεια, ψεκάζουμε τα έλαια από τις φλούδες (zest) ενός πορτοκαλιού αφήνοντας τις πάνω στον πάγο.

Τοποθετούμε πάνω από τον server το V60 με το βρεγμένο φίλτρο, βάζοντας μέσα τα 28gr φρεσκοαλεσμένου καφέ, με προσοχή στο κέντρο, για να έχουμε όσο το δυνατόν σωστά κατανεμημένη και διαμοιρασμένη την ποσότητα του καφέ.

Ρίχνουμε μια ποσότητα νερού (40-50gr) διαβρέχοντας όλο τον καφέ, με περιστροφική κίνηση. Περιμένουμε 15-20 sec για να γίνει το Coffee Bloom και συνεχίζω με σταθερές κυκλικές κινήσεις, δημιουργώντας μια εικόνα στροβιλισμού για να καταφέρουμε να αποσπάσουμε τα ιδανικά ποσοστά στερεών διαλυτών από τον καφέ μας. Aυτή η κίνηση συνεχίζεται μέχρι να φτάσουμε το σύνολο των 250gr νερού που θέλουμε να διαπεράσει τον καφέ μας.

valenio-iced-pour-over

Ο συνολικός χρόνος επαφής του νερού με τον καφέ είναι στα 2,5 λεπτά και μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία σερβίρουμε στα ποτήρια.
Καλή απόλαυση!!

Περισσότερα για το(ν) Valenio:

http://www.valenio.coffee/

Facebook: https://www.facebook.com/valenio.coffee/

Instagram: @valenio.coffee

About admin

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of