valantis-lamprianidis
,

Βαλάντης Λαμπριανίδης: ο μετρ του καφέ!

Ο Βαλάντης Λαμπριανίδης ή αλλιώς γνωστός ως Valenio ασχολείται με τον καφέ εδώ και 20 χρόνια! Όλα ξεκίνησαν όταν άρχισε να δουλεύει στο χώρο παράλληλα με τις σπουδές του μέχρι ο κλάδος να τον κερδίσει! Ας δούμε την ιστορία του…

Ύστερα από τόσα χρόνια εμπειρία, τι θα έλεγες ότι χρειάζεται να έχει κάποιος εκτός από εκπαίδευση;

Υπομονή, μεράκι και αγάπη για αυτό που κάνει!

valantis-lamprianidis

Γιατί ασχολήθηκες με τον καφέ και όχι με το ποτό ή κάποιο άλλο είδος στην εστίαση;

Ασχολήθηκα με το ποτό και τα κοκτέιλς πολλά χρόνια, λόγω των μαγαζιών στα οποία δούλευα που δεν πρόσφεραν μόνο καφέ άλλα και ποτά. Στην πορεία όμως με κέρδισε η τέχνη του καφέ. Μεγαλώνοντας θεώρησα ότι έπρεπε να αποχωρώ σιγά σιγά από την νύχτα.. εξάλλου την μέρα η αίσθηση της γεύση μας είναι πιο καθαρή!

Έχεις ιδρύσει τη δική σου εταιρεία, Valenio. Τι υπηρεσίες προσφέρει και πώς προχώρησες σε αυτή την υλοποίηση;

Valenio είναι η ιστορία μου: Όλα ξεκίνησαν πριν αρκετά χρόνια όταν ένας Ιταλός εκπαιδευτής barista, σε ένα σεμινάριο που πήγα να παρακολουθήσω, δυσκολευόταν να προφέρει το όνομα μου, και με αποκάλεσε Valenio… Έτσι έγινε nickname μου που με ακολουθεί σε αυτό υπέροχο ταξίδι του καφέ μέχρι και σήμερα.

Αυτό που κάνουμε, είναι να εξελίξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να μεταδώσουμε την τέχνη του καφέ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των νέων τεχνικών παρασκευής αυτού, που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας. Στην ουσία προσφέρουμε εκπαίδευση και consulting σε οτιδήποτε αφορά στον καφέ.

Η αφορμή για την υλοποίηση αυτής την ιδέας, προήλθε από την ανάγκη ύπαρξης μιας brand-εταιρείας, που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα εξειδικευμένα σεμινάρια που παρέχουμε.

valantis-lamprianidis

Γιατί κάποιος να προτιμήσει την εξειδίκευση που προσφέρει η Valenio;

Η μεγάλη εμπειρία μας στην εξειδικευμένη εκπαίδευση του καφέ και ο τεράστιος αριθμός ατόμων που έχει παρακολουθήσει τα σεμινάρια μας αποδεικνύει έμπρακτα ότι κάτι κάνουμε καλά!

Πες μας τις 3 μεγαλύτερες διαφορές (είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο) που βλέπεις στο τότε και στο τώρα στην εστίαση.

Θεωρώ πως πρέπει να αναφερθούμε στην εξέλιξη του καφέ ως προς τα καλύτερο!

  1. Παλαιότερα, προτεραιότητα είχε ο σύντομος και εύκολος τρόπος παρασκευής καφέ, χωρίς να δίνουμε την κατάλληλη σημασία στην τελική ποιότητα του ροφήματος.
  2. Δεν υπήρχε αναφορά στην προέλευση και επεξεργασία της πρώτης ύλης, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο για το γευστικό χαρακτήρα στο φλιτζάνι μας.
  3. Ο καφές με τα χρόνια από μια απλή καθημερινή ανάγκη του ανθρώπου για τόνωση ,εξελίχθηκε σε μια ιδιαίτερη γευστική εμπειρία εξαιρετικής απόλαυσης.
valantis-lamprianidis

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλά καταστήματα παραγωγής καφέ take-away σε χαμηλές τιμές. Υπάρχει κάποια “παγίδα” – κίνδυνος; Γιατί το κόστος είναι τόσο χαμηλότερο σε σχέση με τα κλασικά καφέ;

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία παγίδα, σε μια κλασσική καφετέρια δεν πληρώνεις μόνο για τον καφέ που πίνεις , αλλά για το σύνολο των παροχών που σου προσφέρει, όπως η δέσμευση του τραπεζιού για όσο χρόνο απολαμβάνεις τον καφέ σου, το νερό(συνήθως εμφιαλωμένο) και τα διάφορα συνοδευτικά που σου προσφέρει χωρίς επιπλέον χρέωση. Το άτομο το όποιο σας σερβίρει και είναι εκεί για την καλύτερη εξυπηρέτησης σας. Έτσι, σύμφωνα με τον τρόπο και τις παροχές πώλησης καφέ διαμορφώνεται και η ανάλογη τιμή.

Στα τόσα χρόνια εμπειρίας σου υπήρξε κάποιο περιστατικό που να σου έχει μείνει χαραγμένο από κάποιον εκπαιδευόμενο ή από κάποια εταιρεία;

Δεν θυμάμαι να υπήρχε κάποιο περιστατικό για το οποίο να δημιουργήθηκε ένα ιδιαίτερο θέμα, θα μπορούσα όμως να αναφερθώ σε μια περίπτωση ενός Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος έκανε μια πολύ μεγάλη επένδυση δημιουργώντας έναν εξαιρετικό χώρο, και ενώ με κάλεσε για να μιλήσουμε για την εκπαίδευση του προσωπικού και την σύσταση ενός ιδιαίτερου coffee menu, ισχυρίστηκε ότι προτεραιότητα ήταν να ανοίξει το μαγαζί και στην πορεία, κάποια στιγμή να δρομολογήσουμε και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα..η ερώτηση μου ήταν η εξής: “και όλο αυτό τα χρονικό διάστημα που θα έχεις ανοίξει, τι ακριβώς θα πουλάς στον κόσμο, καλαμπόκια και δεν σε ενδιαφέρει ο καφές;”. (γέλια)

valantis-lamprianidis

Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όταν παραγγέλνουμε καφέ;

Η παραγγελία που δίνουμε για έναν καφέ έχει να κάνει, με τις  γευστικές  προτιμήσεις  του καθένα μας ξεχωριστά, άρα δεν τίθεται θέμα λάθους, γιατί ο καλύτερος καφές για τον κόσμο, είναι αυτός που του αρέσει περισσότερο. Τώρα είναι στο χέρι του κάθε επαγγελματία να εκπαιδεύσει του πελάτες του για να αναγνωρίζουνε τον ποιοτικό καφέ.

Εσύ πώς πίνεις τον καφέ σου;

Επειδή λόγω της δουλειάς μου δοκιμάζω πάρα πολλούς καφέδες, έχω συνηθίσει για να καταφέρνω να εντοπίζω τα γευστικά χαρακτηριστικά του καθένα από αυτούς, να πίνω τον καφέ μου σκέτο χωρίς καμία επιπλέον ουσία (γλυκαντική ή μη) που μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα στο φλιτζάνι μου.

Δείτε εδώ τον εξαιρετικό και γευστικά ιδιαίτερο καφέ που μας έφτιαξε!

Περισσότερα για το(ν) Valenio:

http://www.valenio.coffee/

Facebook: https://www.facebook.com/valenio.coffee/

Instagram: @valenio.coffee

About admin

    Leave a Reply

    Be the First to Comment!

    Notify of
    avatar