ταλιατέλες με αποξηραμένα μανιτάρια και τσίπουρο
,

Ταλιατέλες με αποξηραμένα μανιτάρια και τσίπουρο (συνταγή)

Οι μακαρονάδες είναι μάλλον το αγαπημένο μου φαγητό. Εύκολο να γίνει και μπορεί να πάρει αμέτρητες διαφορετικές εκδοχές, όπως κατά καιρούς έχουμε δείξει και εδώ! Για σήμερα ετοίμασα ταλιατέλες με αποξηραμένα μανιτάρια και τσίπουρο, τα υλικά της οποίας θα βρείτε και στο πάρτυ της Cava!

Χρόνος Προετοιμασίας:  8 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο, Γρήγορο
Μερίδες: 5

ταλιατέλες με αποξηραμένα μανιτάρια και τσίπουρο

Υλικά:

1 πακέτο μακαρόνια της αρεσκείας σας

ελαιόλαδο

½ -1 κ.σ. βούτυρο

1 μεγάλο κρεμμύδι

1-2 σκελίδες σκόρδο

30 γρ. μανιτάρια αποξηραμένα

2 γεμάτη κ.σ. αλεύρι

40ml. Τσίπουρο με γλυκάνισο

1 ζωμό λαχανικών

αλάτι και πιπέρι

ρίγανη

80 -100 γρ. γκοργκονζόλα ή μπλε τυρί ή ροκφόρ ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας (προαιρετικά) 

 

Εκτέλεση:

ταλιατέλες με αποξηραμένα μανιτάρια και τσίπουρο

Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα ψιλοκόβουμε και τα σοτάρουμε για λίγο, σε ελαιόλαδο στο οποίο θα προσθέσουμε και το βουτυράκι. Το ελαιόλαδο, για όσους είναι προσεκτικοί, χρειάζεται να το «τσιμπήσουμε» λιγάκι σε ποσότητα, δεδομένου ότι θα σοτάρουμε και τα μανιτάρια, αλλά και ότι η συνταγή δεν έχει ντομάτα ή κρέμα γάλακτος.

Σειρά έχει η προσθήκη των μανιταριών, τα οποία θα σοτάρουμε για λίγη ώρα ανακατεύοντάς τα. Έπειτα θα προσθέσουμε το αλεύρι, σκορπίζοντάς το πάνω στα μανιτάρια και ανακατεύοντας προσεκτικά για 1-2 λεπτά, ώστε να μην «πιάσει» πολύ στην κατσαρόλα.

ταλιατέλες με αποξηραμένα μανιτάρια και τσίπουρο

Προσθέτουμε τώρα το τσίπουρο και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε νεράκι (κατά προτίμηση να έχουμε κρατήσει λίγο από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια), το οποίο να καλύπτει τα μανιτάρια κατά 2 εκατοστά περίπου ή και λίγο παραπάνω αν θέλετε να βγει παραπάνω η σάλτσα σας.

Προσθέτουμε, πιπέρι, την ρίγανη το μείγμα λαχανικών και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας 2-3 φορές, μέχρι να αρχίσει να δένει λιγάκι το ζουμάκι που έχει σχηματιστεί (15-20 λεπτά είναι αρκετά συνήθως).

Πριν σβήσουμε, εφόσον το επιλέξουμε, προσθέτουμε σε κομματάκια το τυρί και το πιπέρι και ανακατεύσουμε μέχρι να λιώσει. Αλάτι συνήθως δε χρειάζεται, ειδικά αν προσθέσουμε τυράκι αλλά θα πρέπει να δοκιμάσουμε.

ταλιατέλες με αποξηραμένα μανιτάρια και τσίπουρο

Στο μεταξύ, έχουμε βράσει τα μακαρόνια και αν πρόκειται να σερβίρουμε αμέσως, τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!

 Extra Tips:

  • Με το τυρί η σάλτσα γίνεται κρεμώδης, οπότε είμαι πιο συγκρατημένη στο αρχικό λάδι.
  • Για ζωμό λαχανικών προσωπικά προτιμώ αυτόν που είναι σκόνη σε βαζάκι, όχι κύβο.
  • Αν και προσέχω πως μαγειρεύω, θα πρότεινα να μην παραλείψετε το βουτυράκι (βάζω γάλακτος) στο σοτάρισμα, δίνει άρωμα και προσφέρει και στην υφή.

ταλιατέλες με αποξηραμένα μανιτάρια και τσίπουρο

 

 

About admin

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of